Varbūt vēl noderēs: iepauzēta Skultes LNG termināla likuma atcelšana

Ekonomika
LETA 12:40, 12.10.2023 0

Likumprojekts par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināla likuma atcelšanu noņemts no izskatīšanas Saeimas šodienas sēdē, jo šonedēļ saņemtas ziņas par Igauniju un Somiju savienojošā gāzes vada "Balticconnector" bojāšanu Somijas līcī, parlamenta sēdē ceturtdien atzina Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama (P).

 

Ābrama norādīja, ka virzība uz likuma atcelšanu lielā mērā balstījās uz Valsts drošības dienesta atzinuma, ka nav nekādu drošības bažu par dabasgāzes piegādēm Latvijai. Savukārt pēc informācijas saņemšanas par to, ka ticis bojāts Igauniju un Somiju savienojošais gāzesvads, sagatavots lūgums likumprojektu šodien vēl konceptuāli neskatīt, lai vēlreiz izvērtētu situāciju.

Tikmēr opozīcijas deputāts Edvards Smiltēns (AS) šodien sēdē uzsvēra, ka Tautsaimniecības komisija nemaz neesot lēmusi par likumprojekta atsaukšanu no ceturtdienas sēdes darba kārtības.

Saistībā ar to, ka Ābrama komisijas vārdā parakstījusi šādu rosinājumu, Smiltēns to pielīdzināja Saeimā pirms vairāk nekā desmit gadiem notikušajai manipulācijai ar citas Saeimas komisijas lēmumu. Politiķis atgādināja, ka tā laika Juridiskās komisijas vadītāja par šo rīcību tika notiesāta.

Savukārt Ābrama debatēs strikti noraidīja šos Smiltēna pārmetumus kā nepatiesus. Politiķe uzsvēra, ka tas nav viņas vienpersonisks lēmums, bet klāt bijuši arī kolēģi no opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" (AS) un Nacionālās apvienības, kad Ābrama prasījusi, vai nav iebildumu, ka likumprojektu par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināli atsauc no šodienas komisijas sēdes un pārceļ uz citu sēdi.

Komisijas vadītāja skaidroja - ja neviens iebildumus neizsaka, tad lēmums ir pieņemts. "Tas nav nekāds falsificējums, viltojums. (..) Protams, ja gribat kasīties, piekasīties jūs atradīsiet jebkādā veidā," izteicās Ābrama. Politiķe uzsvēra, ka nav noticis nekāds krimināltiesisks pārkāpums un ka Smiltēns ar saviem pārmetumiem "smagi pāršāvis pār strīpu".

Smiltēns savukārt ir apņēmies prasīt komisijas darba protokolus un audio stenogrammas par pieņemto lēmumu. AS politiķis arī saskata mēģinājumu šo situāciju no Ābaramas puses "labot jeb drīzāk noslēpt", šorīt attālināti sasaucot Tautsaimniecības komisijas sēdi, kas beigusies "ar balsojumu seši pret seši".

Kā ziņots, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija aicināja Saeimas sēdē konceptuāli vēl neskatīt likumprojektu par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināla likuma atcelšanu.

Otrdien Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalstīja likumprojekta par Skultes LNG termināla likuma atcelšanu virzīšanu izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā. Vēlāk dienas gaitā parādījās informācija, ka, visticamāk, ārēju darbību rezultātā ir ticis bojāts Igauniju un Somiju savienojošais gāzesvads "Balticconnector", kas atrodas Somu līcī.

Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering" un "Gasgrid Finland" slēdza "Balticconnector" naktī uz svētdienu, jo tika novērota spiediena krišanās cauruļvadā, kas liecina par iespējamu gāzes noplūdi. Tāpat konstatēti bojājumi abas valstis savienojošajā komunikāciju kabelī.

Saskaņā ar līdz šim pieejamo informāciju bojājums gāzesvadā "Balticconnector" nevarēja rasties tā normālas darbības rezultātā vai normāla spiediena krituma dēļ, otrdien paziņoja Somijas premjerministrs Peteri Orpo.

Somijas prezidents Sauli Nīniste sacīja, ka noplūdi, iespējams, izraisījis "ārējs" elements. Arī Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Tsahkna un aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs otrdien paziņoja, ka bojājums ir mehānisks un cilvēka izraisīts.

Noplūdes izmeklēšanu vada Somijas Centrālā kriminālpolicija, kas ir paziņojusi, ka cauruļvads ir bojāts tīši.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Piensaimnieks: «Līdz gada beigām Latvijā būs nedaudz ap 100 000 govju» (+VIDEO)

Ražošanas saimniecības izmanto mazāk dabas, resursu, mazāk dzīvnieku.

Lasiet arī

Sabiedrība Ar likumu aizliegts Krievijas un Baltkrievijas graudu imports Latvijā

Ministru kabinetam uzdots izdot noteikumus, tajos norādot lauksaimniecības un lopbarības produktus, kurus imports Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas ir aizliegts.

Sabiedrība Automašīnas ar Krievijas valsts numuriem varēs konfiscēt

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt Latvijā uzturēties Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Pasaule Polijas prezidents paraksta laboto Krievijas ietekmes novēršanas likumu

Pēc labojumu apstiprināšanas parlamentā, Polijas prezidents Andžejs Duda trešdien parakstījis pretrunīgi vērtēto Krievijas ietekmes novēršanas likumu, apstiprinājis prezidenta birojs.

Sabiedrība Eksperte: Likuma grozījumi padarīs neiespējamu žurnālistu piekļuvi informācijai

Likumu grozījumi, kas paredz informāciju dienesta vajadzībām padarīt par valsts noslēpumu, padarīs neiespējamu piekļuvi šādai informācijai gan žurnālistiem, gan nevalstiskajām organizācijām (NVO), šādu vērtējumu specdienestu Saeimā virzītajiem likuma grozījumiem sniegusi domnīcas "Providus" direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka.