Jauna dzīve laukos! Sākas pieteikšanās jauno lauksaimnieku atbalstam

Ekonomika
LETA 06:20, 20.09.2023 0

No šodienas līdz 20.oktobrim būs iespējams pieteikties atbalsta saņemšanai jaunajiem lauksaimniekiem uzņēmējdarbības uzsākšanai, informēja Lauku atbalsta dienestā (LAD).

 
Foto: LETA

Atbalsta mērķis ir sekmēt gados jaunu cilvēku iesaistīšanos lauksaimniecībā, nodrošināt darbaspēka atjaunošanos un paaudžu nomaiņu lauksaimniecības sektorā, kā arī atbalstīt gados jaunu cilvēku vēlmi saimniekot, lai ražotu lauksaimniecības produkciju vai savā īpašumā pārņemtu esošu saimniecību.

Kopējais pieejamais finansējums ir 7,48 miljoni eiro.

Dienestā norāda, ka pieejamais finansējums sadalīts pēc reģionalizācijas principa, ņemot vērā datus par 2022.gadā vienotajam platību maksājumam deklarēto platību. Maksimālā atbalsta summa ir 40 000 eiro ar 100% atbalsta intensitāti. To var saņemt vismaz divos maksājumos - 80% avansā un 20% pēc darījuma darbības plāna pabeigšanas.

Vienlaikus Lauksaimniecības un lauku attīstības departamenta direktore Iveta Oša informē, ka šī ir pirmā projektu pieņemšanas kārta jaunajiem lauksaimniekiem 2023.-2027.gada periodā un šoreiz ir vairākas izmaiņas atbalsta saņemšanas nosacījumos.

Tostarp nav spēkā nosacījums sākotnējam minimālajam saimniecības lielumam, proti, saimniecisko darbību var arī tikai uzsākt. Tāpat, ja iepriekš saimnieciskās darbības ilgums pirms projekta iesniegšanas nedrīkstēja būt vairāk nekā divi gadi, tad patlaban var būt ne vairāk par pieciem gadiem.

Oša skaidro, ka jaunais lauksaimnieks var pārņemt visu saimniecību vai tās daļu, tai skaitā ražošanas resursus. Vienlaikus, ja raksturo saimniecības lielumu, tad jāņem vērā, lai kopējais neto apgrozījums iepriekšējā noslēgtajā gadā pirms projekta iesnieguma iesniegšanas nepārsniedz 150 000 eiro. "Arī noteiktie sasniedzamie ekonomiskie mērķi un rādītāji katrai saimniecībai ir individuāli. Vairs nav aktuāla prasība par nomas līgumu reģistrāciju Zemesgrāmatā," piebilst Oša.

Projektu iesniegumi jāiesniedz ar Elektroniskās pieteikšanās sistēmu.

Atbalsts pieejams saskaņā ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Kopējās lauksaimniecības politikas stratēģiskā plāna 2023.-2027.gadam nosacījumiem.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē valsts un Eiropas Savienības atbalstu laukiem, lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un zivsaimniecībai.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Piensaimnieks: «Līdz gada beigām Latvijā būs nedaudz ap 100 000 govju» (+VIDEO)

Ražošanas saimniecības izmanto mazāk dabas, resursu, mazāk dzīvnieku.

Ekonomika Zems izglītības līmenis rada četras reizes augstāku risku kļūt par bezdarbnieku

Pērn bezdarba līmenis personām 15-74 gadu vecumā ar pamata vai zemāku izglītības līmeni bija gandrīz četras reizes augstāks nekā personām, kas ieguvušas augstāko izglītību - attiecīgi 13,3% un 3,3%, secināts Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) izdotajā informatīvajā apskatā "Darbaspēka apsekojuma galvenie rādītāji 2023.gadā".

Lasiet arī

Ekonomika Latvijā strauji pieaug zirņu sējplatības

Latvijā strauji pieaug zirņu sējplatības, aģentūrai LETA norādīja Lauksaimnieku kooperatīva "Latraps" pārstāvji.

Ekonomika Latvijā vasaras sējumu platības šogad būs lielākas nekā pērn

Latvijā vasaras sējumu platības šogad būs lielākas nekā pagājušajā gadā, pavēstīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Sabiedrība Aktīvi pavasara sējas darbi varētu sākties nedēļas otrajā pusē

Aktīvi pavasara sējas darbi varētu sākties nedēļas otrajā pusē, pauda lauksaimnieki.

Pasaule Ukrainas lauksaimniecības produktu importam būs stingrāki ierobežojumi

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un Eiropas Parlaments (EP) pirmdien vienojās par stingrākiem ierobežojumiem dažu Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, paziņoja ES prezidējošā valsts Beļģija.