Vāc parakstus par atļauto darba stundu palielināšanu jauniešiem

Ekonomika
LETA 14:21, 12.08.2023 0

Iedzīvotāju iniciatīvu portālā "manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par atļauto darba stundu palielināšanu jauniešiem no 15 līdz 18 gadiem.

 

Iniciatīvas pārstāvis Kārlis Gailums aicina dot skolēniem no 15 līdz 18 gadiem vairāk laika oficiāli strādāt algotu darbu paralēli mācībām.

Gailums mudina ar jaunieša likumiskā pārstāvja atļauju palielināt pašlaik noteiktās 35 stundas nedēļā līdz 40 stundām darba nedēļā jeb līdz pilnas slodzes darbam. Izmaiņas būtu veicamas Darba likuma 132.pantā.

"Bieži vien jauniešiem ir iespēja apvienot skolu ar darbu, taču viņus ierobežo likums, neļaujot tiem strādāt vairāk darba stundu vai strādāt brīvdienās," teikts iniciatīvā.

Tās autori norāda, ka izmaiņas jauniešiem sniegtu lielākas iespējas darba tirgū un papildu iztikas līdzekļu nodrošināšanā, neliekot viņiem būt "ēnu ekonomikā", kur, pārkāpjot likumu, jaunieši pašlaik tiek algoti bez līgumiem, lai varētu strādāt sev ērtos laikos.

Tādējādi arī tiks palielināts oficiālais Latvijas darba spēks, atzīmēts skaidrojumā "manabalss.lv" portālā.

Lai iniciatīvu varētu tālāk virzīt uz vērtēšanu Saeimā, par to ir jāsavāc vismaz 10 000 pilsoņu no 16 gadu vecuma paraksti.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Ekonomika Nodarbināto īpatsvars ar augstāko izglītību Latvijā sasniedzis 42,7%

Latvijas darba tirgū 2023.gada sākumā no 806 000 nodarbināto vecumā no 25 gadiem 42,7% bija ar augstāko izglītību, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš ir pieaugums par 0,7 procentpunktiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Ekonomika Deputātu ieskatā latvieši jāsargā no diskriminācijas darba tirgū

Atsevišķu deputātu ieskatā tiesībsargs nepietiekami rīkojas latviešu aizsargāšanai no lingvistiskās diskriminācijas darba tirgū, šāds redzējums šodien izskanēja debatēs parlamentā par tiesībsarga Jura Jansona ziņojumu par 2023.gadu.

Ekonomika Eksperts: Latvijas ekonomikā šogad ir gaidāma mērena izaugsme (+VIDEO)

Tomēr pastāv risks šogad neizmantot vairāk nekā 500 miljonus eiro ES fondu investīciju.

Sabiedrība Latvijā darbu dabūt joprojām ir grūtāk nekā Lietuvā un Igaunijā (+VIDEO)

Līdz ar Ukrainas kara bēgļu ienākošās plūsmas samazināšanos, arī šis plūsmas pozitīvais efekts uz darbaspēka piedāvājuma dinamiku pakāpeniski izsīkst.