Zilupes pilsēta saņēmusi spēcīgu enerģijas lādiņu

Ekonomika
VS.LV 10:12, 13.07.2023 0

Līdz 2023. gada beigām Latvijā tiks atvērtas vēl 6 saules elektrostacijas.

 

Mūsu cilvēkiem ir stereotipisks priekšstats par pierobežu Latgalē kā atpalikušu reģionu. Taču tā nebūt nav - pie Latvijas austrumu robežām tiek izstrādātas vismodernākās tehnoloģijas!

Austrumu pierobežā pašmāju investori sākuši darbināt Latgalē lielāko saules elektrostaciju, arī dāņu investori kopā ar z/s “Kotiņi” saimnieku kaļ plānus par vēl apjomīgu saules paneļu parku, bet Latgales augstienē varētu būvēt vēja parkus. Diskusijas par atjaunojamās enerģijas aktīvāku ražošanu skaļākas kļūst arī iekšzemē. Atsevišķi investīciju plāni kļūst aizvien reālāki.

Par Latgales “zaļo kursu” redzējumu izsaka LSEZ komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis. Tikmēr Latvijas investīciju uzņēmums "Merito Partners" ("Merito") kopā ar atjaunīgās enerģijas projektu attīstītāju "Saules Energy" ir spēruši nozīmīgu soli ceļā uz Latvijas enerģētiskās neatkarības veicināšanu – jūlija sākumā Latgalē, pierobežā, darbu sākusi saules elektrostacija "Zilupes SES".

Mikus Janvars, “Merito” līdzdibinātājs un vadošais partneris: “Latvijas enerģētiskās neatkarības sekmēšana ar atjaunojamo energoresursu palīdzību ir vietējo uzņēmēju un investoru iniciatīva. “Zilupes SES” atklāšana ir tās pirmais solis – “Merito” kopumā ieguldīs 50 miljonus eiro astoņu jaunu SES izveidē Latvijas reģionos. Tās gadā ražos vismaz 70 000 MWh elektrības, ar zaļo enerģiju apgādājot vairāk nekā 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā.”

Saules elektrostacija “Zilupes SES” izbūvēta Ludzas novada Zaļesjes pagastā, uz robežas ar Zilupes pilsētu. Tās jauda ir 2,8 MW, kas turpmāk nodrošinās “zaļu” elektroenerģiju vismaz 1300 mājsaimniecībām Zilupē un tās apkaimē. Papildus saražotā elektrība ir pieejama Ludzas un citu Latvijas novadu iedzīvotājiem.

Līdz ar “Zilupes SES” atklāšanu Ludzas novads ir pirmā no nedaudzajām pašvaldībām, kas jau šogad sper taustāmus soļus Latvijas enerģētiskās neatkarības sekmēšanā ar atjaunojamo energoresursu palīdzību. “Ludzas novads ir kļuvis par labās prakses piemēru saules enerģijas izmantošanā Latvijā. Šāda mēroga saules elektrostacija ir ne tikai ekonomiski izdevīga, bet arī videi un sabiedrībai draudzīga, kas ir būtisks solis ilgtspējas virzienā”, saka Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs. Iecerēts, ka līdz šī gada nogalei ekspluatācijā tiks nodotas vēl sešas SES dažādos Latvijas reģionos ar kopējo jaudu 55 MW, savukārt viena saules spēkstacija – 2024. gadā.

Andris Kulbergs, Saeimas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas priekšsēdētājs uzsver: “Vērienīgas saules elektrostacijas atklāšana pierobežā simboliski apliecina mūsu valsts ceļu uz enerģētisko neatkarību, kas šobrīd ir kritiski svarīga. Vēsturiski vasaras mēnešos Latvijā vienmēr bijis lielākais elektrības deficīts, ko nācies aizstāt ar elektrības importu, tagad tā vietā tiek iegūta videi draudzīga elektroenerģija.”
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.