Latvijā jaunu auto reģistrācija šogad palielinājusies 2 reizes ātrāk nekā VFR

Ekonomika
VS.LV 12:22, 12.07.2023 0

Eiropas Savienība atradies uz izaugsmes takas jau desmito mēnesi pēc kārtas.

 

Kā liecina statistika, 2023.gada pavasarī jaunu automašīnu skaits Latvijā pieauga divas reizes ātrāk nekā Vācijā - attiecīgi 22,8 un 10,2 procentu pieaugums.Tomēr arī šeit ir ko uzlabot.

Palielinot reprezentatīvā automobiļa vērtības slieksni no 50 000 eiro līdz 75 000 eiro bez pievienotā vērtības nodokļa, automašīnām piemērojamie nodokļi turpmāk atbilstu aktuālajai tirgus situācijai jeb pašreizējam augstākas klases vieglo transportlīdzekļu tirgus cenu līmenim.

Latvijas auto asociācija leicina: deviņu gadu laikā jaunu automobiļu cenām augot līdz pat 58%, savukārt pēdējos divos gados – par 27% straujās inflācijas un izejmateriālu izmaksu kāpuma dēļ, standarta automašīnas, tai skaitā, ģimenes klases auto, ir kļuvušas par luksusa preci, kam pēc esošās likumdošanas tiek piemērots reprezentatīvais auto nodoklis.

Tādi ikdienas automobiļi kā, piemēram, VW Passat, Skoda Kodiaq, Ford Galaxy, Renault Trafic, Toyota RAV 4 un citi ir jau kļuvuši par luksus preci, kas nav adekvāti.

Cita lieta ir degvielas augstās cenas 2023 gadā. Pašlaik tās ir puslīdz stabilizējušās, taču izteikt prognozes ilgtermiņā nav īsti droši. Visu globālo tirgu var ietekmēt pēkšņi lieli satricinājumi, kas atstāj ietekmi uz vietējās nozīmes patēriņu un maksas apmēru. Pēc pērn pieredzētā straujā degvielas cenu lēciena, kad tā pārsniedza psiholoģiski smago divu eiro atzīmi, tās atkal nokritās par teju puseiro. Janvāra beigās cena atkal pa maziem solīšiem paaugstinājās.

To, cik daudz jums nepieciešams patērēt degvielā un vai vispār vēlaties (varbūt nemaz nav iespējams) meklēt citus risinājumus ekonomijai (piemēram, pārsēsties uz divriteņa un vietējās nozīmes sabiedriskajā transportā?), tas paliek jūsu pašu ziņā. Skaidrs ir viens, ka degvielu lies bākās pie teju jebkādas cenas – starpība būs neliela, ko parādīja arī rekordaugsto cenu laika periods. To pašu var attiecināt arī uz gāzes cenām, kā arī elektroauto uzlādei nepieciešamās jaudas izmantošanu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Ekonomika Latvija un ASV apliecina gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos

Latvija un ASV apliecinājušas gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Ekonomika Latvijā 34,3% lietotu automašīnu ievestas no Vācijas

Latvijā 34,3% lietotu automašīnu ievestas no Vācijas, pavēstīja automašīnu vēstures atskaišu izveides platformas "carVertical" pārstāvji, atsaucoties uz platformas datiem.

Sabiedrība Saeimā vērtēs ieceri liegt Latvijā atrasties Baltkrievijas transportlīdzekļiem

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) sagatavotos grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt Latvijā atrasties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Sabiedrība Rosina liegt Latvijā atrasties arī Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem

Pēc Nacionālās apvienības (NA) likumprojekta par liegumu Baltkrievijas transportlīdzekļiem nonākšanas darba kārtībā "Jaunā vienotība" (JV) iepazīsies ar piedāvāto risinājumu un vērtēs tā ieviešanas iespējas praksē. Tā sacīja JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics.

Sabiedrība Latvijas numura zīmes šogad izsniegtas 25 transportlīdzekļiem no Krievijas

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā šogad līdz 14.februārim ir pārreģistrēti 25 transportlīdzekļi, kas iepriekš bija reģistrēti Krievijā, ziņo CSDD.