Latvijas ogas un augļi var kļūt par luksusa precēm

Ekonomika
VS.LV 07:40, 04.07.2023 0

Situāciju tirgū sarežģīja salnas, kas vietām iznīcināja līdz pat 100% augu.

 

Rīgas Centrāltirgus jūlija sākumā sniedz interesantu ainu. Gandrīz visas tirdzniecības vietas piedāvā preces, kas nav ražotas Eiropas Savienībā. Teiksim, ķirši no Serbijas vai melones no Uzbekistānas. Kilogramu zemeņu var iegādāties, sākot no 3 eiro.

Toties jūsu korespondents redzēja šausmīgu ainu, kad tirgus darbinieks iemeta miskastē veselus ratus ogu, vienu paku pēc otras. Nav pieprasījuma?

Augļkopju firmas valdes priekšsēdētāja Gundega Sauškuna norāda, ka Latvijas saimniecībām salnas zaudējumi tuvosies 100 procentiem. Daudzi dzērveņu un melleņu audzētāji pat īsti nezina, ka izdzīvot šādā situācijā. Viņa stāsta medijos, ka nozarē strādā 25 gadus, bet šāda dituācija, kāda tā izveidojusies 2023. gadā, vēl nav pieredzēta.

Latvijas Augļkopju asociācijas vadītāja Māra Rudzāte atzina, kā rezultātā zaudējumi varot būt ļoti lielā apmērā. Kāda būs reālā situācija, to rādīšot vasasas vidus un vēl ko vairāk nogale, kad arī būs zināma reālā ābolu un bumbieru raža. Vienlaikus dārzu saimnieki prognozē, ka Skolas augļa programmai ābolu pietiks.

"Sekas būs jūtamas vairākus gadus, jo pieredze liecina, ka, lai atgūtu vienā gadā zaudēto, būs nepiecešami apmēram pieci gadi", - secina ogu audzētāju firmas saimnieks Gundars Kārkliņš.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas ģenerāldirektors Rolands Feldmanis uzsver: "Latvijas bioloģiskajām upenēm piemīt garša, kas izkonkurē Vācijas tirgū Rumānijas un citu valstu ogas. Dzerveņu audzēšanā Latvija ir tikai aiz ASC un Kanādas, tas neaudzē ne Igaunijā, ne arī Lietuvā".

Lai Latvijai uzturēt savus ogu un augļu stādījumus un 2024. gadā atgūties, ir nepieciešams ieguldīt apmēram 2000 eiro hektārā.

"Var lūgt un saņemt atbalstu arī no ES", - norāda G.Kārkliņš.

Taču Latvijas tirgu un veikalu pircējiem vajadzētu pierast pie augstām cenām.

Voldemārs BURKEVICS

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijā pieaudzis ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits

Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs šogad septiņos mēnešos viesu pavadīto nakšu skaits pieaudzis par 4,8% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, veidojot 2,648 miljonus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Sabiedrība Latvijas karavīri haubices šaušanas vietā izmantos simulatorus (+VIDEO)

Tiks samazināts munīcijas daudzums, kas nepieciešams apmācībai.

Pasaule Viļņā izvērtēs Navaļnija komandas apgalvojumus par uzbrukumu Volkovam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdien paziņoja, ka Lietuvā tiks atbildīgi izvērtēti cietumā mirušā Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija komandas apgalvojumus par to, kas Viļņā sarīkoja uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam.

Ekonomika Ar vizīti Hjūstonā sākas vēsturiski lielākā Latvijas tirdzniecības misija uz ASV

Šodien, 16.septembrī, sākās Latvijas tirdzniecības misija uz ASV, ar kopumā ap 100 biznesa delegācijas dalībniekiem.