Progresīvie atbalsta vairāku mazākuma akciju kotēšanu biržā

Ekonomika
LETA 16:55, 22.06.2023 0

Partija "Progresīvie" atbalsta Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic", AS "Conexus Baltic Grid" un SIA "Latvijas vēja parki" mazākuma akciju kotēšanu biržā, informēja partijā.

 
Foto: LETA

"Progresīvo" ieskatā, valsts kapitālsabiedrību līdzšinējā attīstībā vērojams liels neizmantotais potenciāls, un daudzās jomās valsts kapitālsabiedrību attīstība atpaliek no kaimiņvalstu valsts uzņēmumu sasniegumiem - gan stratēģisku infrastruktūras investīciju realizēšanā, gan arī eksporta tirgu apgūšanā. Partija uzsver, ka Latvijas regulētās biržas akciju tirgus kapitalizācijas līmenis ir piecas reizes zemāks nekā Igaunijā un Lietuvā.

Kā norāda "Progresīvie", mazākumu akciju paketes kotācija biržā ir viens no instrumentiem valsts uzņēmumu pārvaldības, kapitalizācijas un starptautiskās konkurētspējas stiprināšanai.

Pēc "Progresīvo" vārdiem, uzņēmumu kotācija biržā uzliek par pienākumu sekot līdzi labiem pārvaldības standartiem. Piemēram, jāveic neatkarīgi padziļināti ārēji auditi, jāizvēlas noteikts skaits neatkarīgu valdes un padomes locekļu, kā arī darbojas tirgus likumsakarība - ja uzņēmumi ir slikti pārvaldīti vai, ja politiķi iejaucas to darbībā ar kaitnieciskiem lēmumiem, piemēram, nekompetentu amatpersonu iecelšanu, tad tiek sodīta šāda rīcība ar akciju vērtības kritumu. Tas savukārt nozīmējot nepārprotamu atbildību par šo uzņēmumu labu pārvaldību un veicina neatkarību no politiski motivētu lēmumu pieņemšanas, uzskata partija.

Tāpat investori radot spiedienu uz jaunu produktu un tirgu apgūšanu, kā arī konkurētspējas stiprināšanu. Šī darbība, "Progresīvo" ieskatā, pavērš valsts uzņēmumu izaugsmes iespējas, rada pievienoto vērtību pašmāju ekonomikai un nes dividendes valstij un akciju turētājiem.

Otrdien notika "Jaunās vienotības" (JV) organizētas partiju sarunas starp JV, Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvajiem" par par valsts kapitālsabiedrību pārvaldību.

Uz sarunām bija aicināti arī "Apvienotā saraksta" (AS) un Nacionālās apvienības (NA) politiķi, taču šie politiskie spēki sarunas piecu partiju formātā turpina ignorēt, uzsverot, ka iestājas pret esošās valdošās koalīcijas paplašināšanu ar ZZS vai "Progresīvajiem".

"Šī trīspusējā saruna ir pierādījums, ka lēmumus ir iespējams pieņemt dinamiski. Trīs kāju koalīcija pavadīja desmitiem, ja ne simtiem stundu valdības deklarācijas darba grupās un apaļā galda diskusijās, bet bez rezultātiem. Savukārt mēs spējām divās stundās nonākt pie vienošanās, kas beidzot ļautu virzīties uz labāku valsts kapitālsabiedrību pārvaldību un stiprinātu to starptautisko konkurētspēju," uzskata "Progresīvo" Saeimas frakcijas vadītājs Kaspars Briškens.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).