Zāģbaļķu cenas maijā piedzīvojušas mērenu kritumu

Ekonomika
LETA 14:59, 19.06.2023 0

Zāģbaļķu cenas maijā piedzīvoja mērenu kritumu, un zemā pieprasījuma dēļ tirgū sāk veidoties uzkrājumi, informēja meža izsoļu sistēmas Latvijā "E-silva" pārstāvji.

 

Kā norāda "E-silva" eksperti, koksnes tirgu aprīlī un maijā noteica izsludinātā ārkārtējā situācija cīņai ar mizgrauzi. Tā kā vēl līdz jūnija beigām egļu cirsmas būs stingri ierobežotas, sarūk ne tikai Latvijas koksnes apjoms tirgū, bet stagnē arī mežu izstrādes nozare.

Vienlaikus "E-silva" skaidro, ka gaidas pēc būvniecības sezonas atsākšanās aprīlī nesa cerību, ka pieprasījums pēc skujkoku zāģbaļķiem un to vērtība tirgū maijā varētu palielināties, bet gan inflācijas pieaugums, gan Eiropas Centrālās bankas procentu likmju celšana atstājusi būtisku ietekmi uz būvniecības nozari. Tā kļuvusi dārgāka un jaunu mājokļu celtniecība samazinājusies.

Rezultātā mazinājies pieprasījums pēc gataviem koksnes izstrādājumiem, kā, piemēram, brusām vai dēļiem. Attiecīgi sarūk arī pieprasījums pēc apaļkoksnes, tāpēc zāģbaļķu cena koksnes tirgū, lai arī mēreni, taču samazinās, skaidro "E-silva" eksperti.

Uzņēmumā atzīmē, ka skujkoku zāģbaļķu vidējās cenas maijā samazinājās visās kategorijās. Tostarp maijā, salīdzinot ar aprīli, visstraujāk vidējā cena samazinājās tievā zāģbaļķa kategorijā, egles tievā zāģbaļķa vidējai cenai samazinoties par 12,5% un sasniedzot 76,13 eiro par kubikmetru un priedes tievā zāģbaļķa vidējai cenai samazinoties par 13,7% un nokrītot līdz 75,56 eiro par kubikmetru.

Tāpat "E-silva" dati liecina, ka, vidējā zāģbaļķa kategorijā eglei cena samazinājās no 87 eiro par kubikmetru līdz 79,13 eiro par kubikmetru, jeb par 9%, savukārt priedei cena samazinājās no 87,56 eiro par kubikmetru līdz 78,56 eiro par kubikmetru, jeb par 10,3%.

Turpretim resnā zāģbaļķa kategorijā eglei cena samazinājās par 8% jeb no 92,88 eiro par kubikmetru līdz 85,50 eiro par kubikmetru. Priedes resnajam zāģbaļķim cena samazinājās par 10,8% jeb no 94,19 eiro par kubikmetru līdz 84,06 eiro par kubikmetru.

"E-silva" atzīmē, ka arī bērza finierkluču vidējā cena maijā turpināja kristies, turklāt nedaudz straujāk nekā aprīlī, sasniedzot 139,75 eiro par kubikmetru. Salīdzinot ar aprīli, tas ir samazinājums par 1,9%, taču, salīdzinot ar šī gada augstāko vidējo cenu janvārī un februārī, cena pazeminājusies par apmēram 5% jeb par 7,75 eiro par kubikmetru.

Savukārt pretstatā iepriekš izteiktajiem minējumiem, ka līdz ar izstrādes liegumu egļu audzēs bērza cena turpmākajos mēnešos varētu piedzīvot nelielu kāpumu, bērza taras cena maijā, salīdzinot ar aprīli, piedzīvoja samazinājumu par 2,7%, samazinoties no 110 eiro par kubikmetru līdz 107 eiro par kubikmetru, norāda izsoļu sistēmas pārstāvji.

"E-silva" ir meža izsoļu platforma. "E-silva" uzturētājs ir Latvijas pilna servisa meža apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Forest Mentor Group".

"Forest Mentor Group" apgrozījums 2022.gadā bija 866 575 eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā 2021.gadā, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,3 reizes un bija 60 704 eiro.

Kompānija "Forest Mentor Group" reģistrēta 2015.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3000 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Silva Šnikere (90%) un Normunds Valts Štolcers (10%).

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).