Plāno pamatīgi ierobežot iespējas pašam būvēt savu māju un to stingri kontrolēt

Ekonomika
VS.LV 09:03, 14.06.2023 0

Lai būvniecības sektorā mazinātu ēnu ekonomiku, kas pērn sasniedza jau 34,5%, Ekonomikas ministrijas (EM) paspārnē tapuši vairāki priekšlikumi. Turklāt, nu nolemts ķerties klāt arī privātmāju būvniecības un remontu sektoram, vēsta Latvijas Radio.

 

Kā zināms, ir objekti, kurus var būvēt saimnieciskā kārtā. Proti, jebkurš cilvēks drīkst pats būvēt savu māju.

Pašreizējais regulējums pieļauj, ka būvniecības apjoms privātmājai ir samērā liels - apbūves laukums var būt līdz 400 kvadrātmetriem. Ekonomikas ministrija šo apjomu, kuru privātpersona drīkst būvēt saviem spēkiem, iecerējusi mazināt uz pusi.

Otrs ierosinājums ir, ka privātmāju būvniecībai strādniekus piesaistīt drīkst, bet tie jāreģistrē būvniecības informācijas sistēmā.

"Skaidrs, ka viens no lielākajiem ēnu ekonomikas apjomiem ir privātmāju būvniecībā, kur mēs redzam, ka nevis pats cilvēks būvē, bet gan brigāde. Mēs šos objektus redzam, tie ir būvniecības informācijas sistēmā. Varam redzēt arī, kas ir mājas īpašnieks, kurš apgalvo, ka to dara saviem spēkiem. Un tālāk Valsts ieņēmumu dienests varētu vērtēt, cik daudz, kā to varēja izdarīt," spriež EM Būvniecības politikas departamenta vadītāja Olga Feldmane.

Vēl viena grupa ir remontu segments, kas ir visgrūtāk izkontrolējamākā būvniecības joma.

"Principā tur viss ir "ēnās" – reti kad tapešu līmēšanai, lamināta ieklāšanai vai flīzēšanai tiek ņemts legāls darbaspēks. Problēma ar šo segmentu ir tāda, ka mēs to nemaz neredzam.

Tas nepaiet zem būvniecības procesa. Vienīgais, kas te var darboties, ir nevis pātaga, bet burkāns. Ekonomikas ministrija valdības rīcības plānā bija iekļāvusi vienu pasākumu – iedzīvotāju ienākumu nodokļa atlaides par legāli piesaistīto darbaspēku," stāstīja ministrijas pārstāve.

Faktu, ka dzīvokļu un māju remonta segmentā jāņem talkā burkāna metode, uzsvēra arī Finanšu ministrijas Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta vadītāja Dace Pelēkā, sakot, ka ir svarīgi arī radīt pēc iespējas vienkāršāku sistēmu, kā nodokļus maksāt.

"Ir jādomā ne tikai par represīviem, bet arī motivējošiem pasākumiem. Lai tos cilvēkus, kuri pašlaik strādā nelegāli, ieinteresētu, lai tiem būtu pieejams saimnieciskās darbības ieņēmumu konts. Ja pasūtītājs vēlas cilvēkam samaksāt legāli, tad es pārskaitu uz kontu, no kura ietur nodokli un nav jāsaskaras ar birokrātiskiem šķēršļiem," teica Pelēkā.

Vēl viens būtisks ēnu ekonomikas ierobežošanas ķēdes posms ir uzraudzība. Tā ir Valsts ieņēmumu dienesta pārraudzībā. Pandēmijas laikā dienests bijis pārslogots, izskatot atbalsta sniegšanu uzņēmumiem un privātpersonām, bet nu tas sola ēnu ekonomiku būvniecības sektorā uzraudzīt īpaši rūpīgi. VID uzsvēra, ka uzraudzības sistēmas jauda un iespējas to īstenot ir pietiekamas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.