Banka: Aizvien vairāk jauniešu izvēlas ieguldīt finanšu tirgos

Ekonomika
LETA 12:35, 11.05.2023 0

Ieguldījumu veikšana, tostarp arī uzņēmumu akcijās un citos vērtspapīros, kļūst arvien populārāka arī gados jaunu cilvēku vidū, informēja "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas datiem par investoru struktūru un paradumiem.

 

Jauno investoru skaits vecumā no 18 līdz 25 gadiem 2021.gadā pieauga par 136% pret iepriekšējo gadu, bet 2022.gadā - par 6%.

Īpaši lielais pieaugums 2021.gadā bijis lielā mērā saistīts ar uzņēmuma "Virši-A" publisko akciju piedāvājumu, informē bankas pārstāvji. Vērtējot kopējos datus, jaunieši visbiežāk izvēlas ieguldīt "Robur" fondos un Baltijas uzņēmumu akcijās.

Bankas Ieguldījumu līnijas vadītājs Rolands Zauls norāda, ka pēdējo trīs gadu laikā jauno investoru skaits turpina pakāpeniski pieaugt. Aizvien vairāk jauniešu interesējas, kā darbojas vērtspapīru tirgus, un saskata iespējas tajā gūt papildus peļņu.

Pēdējo divu gadu laikā jauniešu un visu bankas klientu vidū būtisku pieaugumu popularitātes ziņā piedzīvojuši tieši "Swedbank" "Robur" fondi, ar kuru palīdzību var sākt investēt, jau sākot ar vienu eiro, un ar ieguldījumu fondu starpniecību kļūt par tādu pasaulē pazīstamu zīmolu kā "Microsoft", "Apple" vai "Amazon" akciju netiešo īpašnieku. "Robur" fondos pērn investējuši par 63% vairāk jauniešu, nekā gadu iepriekš.

Latvijas jauno investoru vecumā no 18 līdz 25 gadiem kopējais portfelis šā gada pirmajā ceturksnī pārsniedza 2,8 miljonus eiro. Bankas pārstāvji atzīmē, ka aptuveni trešdaļai ieguldījumu portfelī ir vismaz divi vai vairāk vērtspapīru veidu.

No tiem jauniešiem, kas iegulda "Robur" fondos, populārākā izvēle ir "Swedbank" "Robur Technology" fonds, kas paredz ieguldījumus tehnoloģiju uzņēmumos visā pasaulē, galvenokārt informācijas tehnoloģiju (IT) sektora uzņēmumos. Tam seko "Swedbank" "Robur Access Edge USA", kas ir indeksam sekojošs akciju fonds un nodrošina ieguldījumu rezultātu sasaisti ar uzņēmumiem, kuri darbojas dažādos sektoros ASV. Trešajā vietā ierindojas "Swedbank" "Robur Access Edge Global" indeksam sekojošs akciju fonds, kas iegulda dažādu nozaru uzņēmumos visā pasaulē.

Savukārt no ieguldījumiem tieši Baltijas biržā jauniešu topā ierindojas pašmāju uzņēmums "Virši-A", kā arī "Enefit Green" un "DelfinGroup".

Ārvalstu tirgos dominē "Apple", "Tesla" un "Coca-Cola". "Swedbank" pārstāvji norāda, ka tieši ārvalstu uzņēmumos gados jauno investoru skaits ir piecas reizes mazāks nekā Baltijas akcijās, kas liek domāt, ka Baltijas tirgus akcijas jauniešu vidū ir populārākas, jo prasa mazāku sākotnējo kapitālu, un arī pie to pirkšanas, pārdošanas, kā arī turēšanas "Swedbank" klientiem nav jāmaksā komisija.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Ekonomika Latvija un ASV apliecina gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos

Latvija un ASV apliecinājušas gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.