Ventspilī maksa par nešķirotiem sadzīves atkritumiem palielināsies kosmiski

Ekonomika
LETA 12:45, 28.04.2023 0

Ventspilī no jūnija maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu palielināsies par 59%, informēja SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" sabiedrisko attiecību speciāliste Rebeka Miksone.

 

Ceturtdien Ventspils pašvaldības dome apstiprināja maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu un bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu, kas stāsies spēkā šī gada 1.jūnijā, kad viena kubikmetra (m3) apsaimniekošana maksās 20,82 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN). Līdz 31.maijam šī maksa ir 13,13 eiro ar PVN par m3.

Miksone skaidro, ka maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu netika pārskatīta kopš 2018.gada. Gan jauno prasību izpilde, gan maksu veidojošo izmaksu pieaugums - degvielas un citu energoresursu iegādes cenas, valstī noteiktās minimālās darba algas un citu izmaksu pieaugums, ir ietekmējis maksu veidojošo izmaksu struktūru, līdz ar ko bija nepieciešams pārskatīt maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu, maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu sastāv no divām daļām, proti, pašvaldības apstiprinātās maksas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kurā tiek ietvertas visas izmaksas par nešķiroto un dalīti savākto atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, šķirošanu un citām normatīvajos aktos noteiktajām darbībām, ko veic pirms atkritumu reģenerācijas un kas samazina apglabājamo atkritumu apjomu, maksa par uzglabāšanu un šo darbību veikšanai nepieciešamo infrastruktūras objektu izveidošanu un uzturēšanu.

Savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprina tarifu par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonos, kuru pašvaldība nevar ietekmēt.

Miksone piebilst, ka, neskatoties uz izmaiņām, maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, salīdzinot ar maksu citās Latvijas pilsētās, saglabāsies viena no zemākajām.

Lai samazinātu izmaksu pieaugumu, pašvaldības SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" atgādina, ka īpaša uzmanība jāpievērš radīto atkritumu pareizai apsaimniekošanai, tajā skaitā - atkritumu šķirošanai.

Atkritumu apsaimniekotāju pieredze liecina, ka nešķirotu sadzīves atkritumu konteineros joprojām tiek izmesti 20-30% iepakojuma, ko varētu nošķirot un līdz ar to samazināt maksājumu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, jo jauktā un stikla iepakojuma konteineru uzstādīšana un šo dalīti vākto atkritumu izvešana ir bez maksas, pretēji nešķirotu sadzīves atkritumu konteinera izvešanai, par ko ir jāmaksā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.