Akciju cenas pasaules biržās pieaug, inflācijas tempiem palēninoties

Ekonomika
LETA 08:39, 01.04.2023 0

Akciju cenas pasaules biržās piektdien pieauga pēc datu publicēšanas, kas rāda inflācijas tempu palēnināšanos eirozonā un ASV, un ziņām, ka Lielbritānijas ekonomika ir labākā stāvoklī, nekā tika uzskatīts.

 

ASV Federālo rezervju sistēmai (FRS) un Eiropas Centrālajai bankai (ECB) ceļot procentlikmes, lai iegrožotu inflāciju, tirgi ar nepacietību gaidīja jaunākos inflācijas datus, lai prognozētu, vai centrālo banku politikas noteicējiem ir iespēja iepauzēt ar procentlikmju celšanu pēc nesenajām problēmām banku sektorā.

Gada inflācija eirozonā martā samazinājusies līdz 6,9%, salīdzinot ar 8,5% februārī, liecina piektdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums. Turklāt inflācijai kritums reģistrēts piekto mēnesi pēc kārtas.

ASV publicētais Personīgā patēriņa izdevumu (PCE) Cenu indekss, kuru FRS parasti izmanto inflācijas aprēķināšanai, parādīja, ka gada inflācija samazinājusies līdz 5,0% februārī, salīdzinot ar 5,3% iepriekš.

Investorus iedrošināja arī tas, ka situācija banku nozarē ir stabilizējusies pēc krīzes, kuru izraisīja trīs ASV reģionālo banku krahs marta sākumā.

"Mums bija svarīga ASV finanšu sistēmas pārbaude. Tā liecās, bet nelūza," sacīja "50 Park Investments" analītiķis Ādams Sarhans.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" piektdien pieauga par 1,3% līdz 33 274,15 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 1,4% līdz 4109,31 punktam, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 1,7% līdz 12 221,91 punktam.

Londonas biržas indekss FTSE 100 piektdien pieauga par 0,2% līdz 7631,74 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 kāpa par 0,7% līdz 15 628,84 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 palielinājās par 0,8% līdz 7322,39 punktiem.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piektdien pieauga par 1,7% līdz 75,67 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 0,6% līdz 79,77 dolāriem par barelu.

Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) dabasgāzes cena piektdien pieauga par 9,79% līdz 47,84 eiro par megavatstundu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru piektdien kritās no 1,0905 līdz 1,0846 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka no 1,2386 līdz 1,2331 dolāram par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās no 132,70 līdz 132,82 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 88,04 līdz 87,93 pensiem par eiro.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Ekonomika «Viesmīlības nozare izmirst», pauž Latvijas Bāru asociācija (+VIDEO)

Valdība nevēlas "lieki" tērēties un apzināties, ka vietējie uzņēmumi ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem.

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.

Ekonomika Saeima piekrīt «airBaltic» obligāciju iegādei

Saeima šodien nolēma piekrist valsts dalībai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju iegādē.

Lasiet arī

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Kriminālziņas Apcietināts jaunietis aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem

Rīga, 3.maijs, LETA. Valsts policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi kādu jaunieti, kurš tiek turēts aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem.

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.