Būvnieki pilnveidojuši zināšanas ilgtspējīgā būvniecībā un ēku sertifikācijā

Ekonomika
LETA 20:22, 22.03.2023 0

Gandrīz 30 būvniecības jomas speciālisti apguvuši starptautisku lektoru vadītu klātienes semināru par ilgtspējīgu ēku plānošanu un būvniecību, informēja Latvijas Būvuzņēmēju apvienības pārstāvji.

 

Seminārā analizētas tās darbības jomas un procesi, kuros tiešā veidā ir iesaistīti būvniecības nozares profesionāļi, ar mērķi plānot un būvēt ilgtspējīgāk, sākot no pamata līmeņa līdz pat ēkas būvmateriālu līmenim.

Divu dienu kursu angļu valodā "DGNB Registered professional course" organizēja "DGNB Academy" sadarbībā ar Latvijas Būvuzņēmēju apvienību, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomi un "CMB" Inženieru kompetences centru.

Latvijas Būvuzņēmēju apvienības valdes priekšsēdētājs Gints Miķelsons norāda, ka Latvijā ilgtspējas jautājums kļūst arvien aktuālāks gan valsts uzņemto klimata saistību dēļ, gan līdz ar ilgtspējīgu investīciju pierādīšanas prasību jeb taksonomijas regulējuma spēkā stāšanos. Nozares speciālistu vidū ilgtspējīga būvniecība kļūs par praktisku nepieciešamību līdz ar Ministru kabineta noteikumu "Prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un to piemērošanas kārtība" grozījumu spēkā stāšanos, kas gaidāma jau aprīlī.

Grozījumi paredz 15 obligāti piemērojamus zaļās būvniecības kritērijus un piedāvās alternatīvu zaļā iepirkuma atbilstības pierādīšanai - sasniegt vismaz 50% vērtējuma kādā no starptautiski atzītām ilgtspējīgas būvniecības sistēmām, tai skaitā DGNB, skaidro Miķelsons.

Sadarbība izglītības jomā ir daļa no Latvijas Būvuzņēmēju apvienības un DGNB (Vācijas Ilgtspējīgas būvniecības padome) 2022.gada 11.martā parakstītā saprašanās memoranda, kas paredz kopīgi vairot Latvijas būvspeciālistu, nekustamo īpašumu attīstītāju un profesionāļu zināšanas un izpratni par ilgtspējīgu būvniecību.

Ilgtspējīgas būvniecības īstenošanā Latvijas Būvuzņēmēju apvienība ar savu biedru - būvuzņēmēju iesaisti - piedalās vairākos Latvijas un Eiropas mēroga projektos, tostarp arī Eiropas Savienības LIFE programmas projektā "Atkritumi kā resursi Latvijā - reģionālās ilgtspējas un aprites veicināšana, ieviešot atkritumu kā resursu izmantošanas koncepciju". Latvijas Būvuzņēmēju apvienība izstrādās priekšlikumus un vadlīnijas būvniecības atkritumu šķirošanai būvlaukumā, demontāžas audita kārtībai, apritīgiem publisko būvdarbu iepirkumiem, kā arī rosinās izstrādāt kārtību minerālo būvgružu atbilstīgai pārbaudei un sagatavošanai iestrādei būvēs.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".