Eksperti: ēdināšanas nozarē būtiski attīstīt ilgtspējīgu saimniekošanu

Ekonomika
VS.LV 13:39, 18.02.2023 0

Lai veiksmīgi attīstītu ēdināšanas biznesu, būtiski domāt ilgtspējīgi, veidojot optimālas produktu piegādes ķēdes un izvēloties energoefektīvus risinājumus. Tāpat nepieciešams ieguldīt darbinieku attīstībā, veicinot to izaugsmi un attīstot kompetences, secināts pārtikas un delikatešu eksperta "Reaton" organizētajā ekspertu diskusijā "Nozares ilgtspēja un virtuves darba efektivitāte". Par šo tēmu drīzumā tiks prezentēs apjomīgs pētījums, kuru papildinās praktiskas rekomendācijas, aicinot ikvienu ēdināšanas uzņēmumu ieviest tās praksē.

 
Foto: LETA

Runājot par energoefektīvu iekārtu izmantošanu, eksperti diskusijā atzina, ka tas viens no risinājumiem ilgtspējīgas darbības nodrošināšanai, tādējādi samazinot arī gatavošanas izmaksas, jo svarīgi izvēlēties iekārtas, tostarp plītis, trauku mazgājamās mašīnas utt., kas palīdz ietaupīt. "Bocuse d’Or" akadēmijas prezidente un Pavāru kluba valdes locekle Svetlana Riškova norādīja, ka joprojām daudzās izglītības iestādēs, kā arī slimnīcās un citās valsts vai pašvaldību iestādēs, maltītes tiek gatavotas uz čuguna virsmām. Tās patērē ļoti lielu elektrības apjomu un rada vēl samērā daudz blaknes - telpā rodas liels karstums, jādomā par ventilācijas iekārtām vai vēdināšanu, kas darbiniekiem potenciāli var radīt riskus.

"MasterChef UK" uzvarētājs, divu restorānu īpašnieks, grāmatu autors un šefpavārs Saimons Vuds (Simon Wood) uzsvēra, ka svarīgi optimizēt visus posmus, kas saistīti ar ēst gatavošanu, tostarp spēt produktiem atrast pagatavošanas tehnikas, lai ikkatra daļa tiktu izmantota. Taču par vienu no būtiskākajiem aspektiem viņš uzskata savu zināšanu nodošanu un ieguldīšanu darbiniekos, lai viņi spētu domāt un darboties ilgtspējīgi. Diskusijā viņš minēja arī piemēru, ka visas ilgi gatavojamo produktu sagataves tiek gatavotas vienā dienā, lai tādējādi taupītu enerģiju un izmantotu iekārtas pēc iespējas efektīvāk. Tas ļauj ietaupīt laiku, naudu, kā arī palīdz plānot ikdienas darbus.

Diskusiju "Reaton" inicēja, jo uzņēmumam ilgtspēja ir būtisks jautājums, tāpēc pārtikas zīmola attīstības vadītāja Baltijas valstīs Vija Tirzmale pauž:

"Darbības ilgtspēja vienmēr ir bijusi "Reaton" kvalitātes stratēģijas pamatā un jau tagad praksē īstenojam virkni iniciatīvu, kas vērstas uz nozares ilgtspēju. Pārtikas drošības pārvaldības sistēmas standarta sertifikāta esamība apliecina, ka uzņēmums izveidojis augstai kvalitātei atbilstošu sistēmu, kas nodrošina pārtikas nekaitīgumu patērētājiem, kā arī nodrošina precīzu informāciju par produktu. Tieši tāpēc bija svarīgi iegūt starptautisks pārtikas drošības vadības sistēmas ISO 22000:2018 standartus.

Īpaši uzsveram, ka, veidojot jauno noliktavas kompleksu, esam attiekušies no freona kā dzesēšanas aģenta. Tā vietā izmantojam ogļskābo gāzi, kas ir videi draudzīga. Mēs pirmie un šobrīd vienīgie Baltijā ieviesām specializētu, videi draudzīgu, vairākas reizes izmantojamu iepakojumu svaigas zivs un jūras produktu transportēšanā, tādējādi sniedzot savu artavu iepakojuma apjomu samazināšanā. Šī ir tikai daļa no iniciatīvām, kuras esam ieviesuši savā darba ikdienā."

Vēl viens būtisks veids, kā nodrošināt ilgtspēju, ir piegāžu organizēšana un uzticamu sadarbības partneru izvēle. To īpaši akcentēja "BURGERS 66" līdzdibinātājs un šefpavārs Gints Aizupietis, sakot, ka svarīgi analizēt un visu laiku domāt līdzi, kuri no produktiem būs nepieciešami, lai nepasūtītu liekus produktus un neveidotos uzkrājumi, kuri var tikt neizmantoti, tādējādi nonākot atkritumos.

"Mēs ļoti skatāmies, kādas ir klientu plūsmas, tādēļ spējam prognozēt, cik un kādi produkti būs nepieciešami," saka Aizupietis, piebilstot, ka visam ir jābūt balansā.

Diskusijā eksperti arī runāja par to, ka, lai varētu šādas prognozes nodrošināt, viens no svarīgākajiem aspektiem ir dati, ko iegūstam ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību. SIA "Datakom" inovāciju direktors Edijs Tanons sacīja, ka daudzas ēdināšanas iestādes izmanto jau novecojušas iekārtas, kas nav domātas informācijas uzkrāšanai un analīzei, tāpēc dati netiek izmantoti efektīvi.

"Šodien to pašu darbu var izdarīt plaukstas lieluma iekārta, kuru viesmīlis sev var turēt kabatā, bet pati iekārta datus sūta gan uz virtuvi, gan grāmatvedību. Tas ne tikai samazina nostaigāto soļu skaitu restorāna, terases telpā, bet arī samazina laiku,ko restorāna vadītājam jāpavada pārrakstot papīra atskaites un ziņojot par dienas rezultātiem," pauž Tanons. Datu izmantošana ir viens no būtiskākajiem ilgtspējas aspektiem, jo tie var palīdzēt gan organizēt produktu piegādes, gan darbinieku izglītošanu, gan arī klientu plūsmu.

Ēdināšanas nozare meklē risinājumus, lai spētu attīstīt saimniekošanu atbildīgi, attīstot arī uzņēmējdarbību. Tāpēc Latvijas Korporatīvās sociālās atbildības platforma "CSR Latvia" sadarbībā ar Latvijas Restorānu biedrību sagatavojusi pētījumu un memorandu, kas tiks prezentēts pēc diviem mēnešiem. Pētījumā iekļauta informācija par to, kā gudri saimniekot, ietaupot līdzekļus, kā arī analizēti jautājumi, kas saistīti ar darbinieku profesionālā līmeņa celšanu. Tāpat tajā apkopoti galvenie punkti, kuri jāizpilda, lai ēdināšanas nozares uzņēmums kļūtu ilgtspējīgāks. Savukārt, parakstot memorandu, nozares profesionāļi, apliecinās savu vēlmi un centienus saimniekot atbildīgi.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.