Plāno sniegt atbalstu procesu digitalizācijai komercdarbībā

Ekonomika
LETA 14:10, 09.01.2023 0

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sniegs atbalstu procesu digitalizācijai komercdarbībā, paredz Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotais noteikumu projekts, kuru otrdien, 10.janvārī, skatīs valdība.

 

Atbalsta programmas mērķis ir veicināt procesu digitalizāciju komercdarbībā un produktivitātes paaugstināšanu ar mērķtiecīgu resursu ieguldīšanu augstākas pievienotās vērtības radīšanai komersantu darbības procesos, kas veicinātu Latvijas konkurētspējas priekšrocības.

EM norāda, ka Eiropas Semestra 2020.gada ziņojumā par Latviju pausts, ka Latvijas komersanti neizmanto digitālo tehnoloģiju potenciālu, par ko liecina arī digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa rezultāti. Vienlaikus ar zemajiem e-komercijas rādītājiem ierobežots skaits komersantu izmanto mākoņpakalpojumus, sociālos medijus un lielos datus. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas 2020.gada pētījumā "Going Digital in Latvia" tiek norādīts, ka Latvijas zemie produktivitātes rādītāji ir saistīti ar zemajām investīcijām procesu digitalizācijā.

Ņemot vērā, ka Latvijā, salīdzinot ar citām ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas valstīm, lielākā daļa nodarbināto strādā pie sīkiem (mikro), maziem un vidējiem komersantiem, lai veicinātu Latvijas produktivitātes rādītāju pieaugumu, ir nozīmīgi jāstimulē komersantus veikt investīcijas uzņēmuma procesu digitalizācijā, tostarp e-komercijā, mākoņpakalpojumos, sociālos medijos, lielajos datos un citur, apgalvo EM.

EM sagatavotajā noteikumu projektā tiek piedāvāta atbalsta programma jeb kārtība, kādā LIAA sniegs atbalstu procesu digitalizācijai komercdarbībā.

EM norāda, ka mērķgrupa jeb gala labuma guvējs ir sīkais (mikro), mazais, vidējais, lielais komersants, biedrība un nodibinājums, kas apvieno vairākus komersantus vai pārstāv to intereses, pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas. Biedrības un nodibinājumi sastāv no vismaz desmit biedrības biedriem vai nodibinājuma dibinātājiem, kuru vidū ir vismaz pieci komersanti un kas darbojas vismaz trīs gadus no dibināšanas brīža.

Paredzēts, ka atbalstam varēs pieteikties arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības un sociālie uzņēmumi. Gala labuma guvējiem jābūt reģistrētiem Latvijas teritorijā.

Digitalizācijai pieejamais atveseļošanas fonda finansējums ir 40 miljoni eiro, kas ir pieejams vairākām grupām. Tostarp atbalsts viena miljona eiro apmērā paredzēts sīkiem (mikro), maziem komersantiem, ar maksimālo atbalsta slieksni 5000 eiro vienam komersantam. Atbalsta saņēmējam jānodrošina labās prakses pārņemšana un informācijas pieejamība par sasniegto risinājumu citiem sīkiem (mikro) un maziem komersantiem. Plānots, ka komersanti varēs pārņemt labo praksi viens no otra ar klātienes vai attālinātām vizītēm, tādējādi veicinot ne tikai savu, bet arī reģiona izaugsmi.

Atbalsts 500 000 eiro apmērā paredzēts biedrībām un nodibinājumiem - maksimālais atbalsta slieksnis ir 100 000 eiro vienai biedrībai un nodibinājumam.

Vienlaikus atbalsts kopumā 36 miljonu eiro apmērā paredzēts sīkiem (mikro), maziem, vidējiem un lieliem komersantiem, pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijām, ja atbalsts ir nepieciešams ieguldījumiem materiālajos un nemateriālajos aktīvos virs 5000 eiro apmērā. Šajā gadījumā maksimālais atbalsta slieksnis ir 100 000 eiro vienam komersantam.

Savukārt atbalsts 2,5 miljonu eiro apmērā plānots LIAA atbalsta programmas īstenošanas nodrošināšanai.

EM norāda, ka izdevumu attiecināmības termiņš ir 2026.gada 30.jūnijs, un atbalsta sniedzējs ir LIAA.

Paredzēts, ka atbalstu LIAA izsniegs granta vaučera formā gala labuma guvēja investīciju projekta finansēšanai. Vaučers ir instruments, kurš jāpieņem kā atlīdzība par preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu un kurā vai ar kuru saistītajos dokumentos, tostarp šāda instrumenta izmantošanas noteikumos, norādītas piegādājamās preces vai sniedzamie pakalpojumi, vai potenciālo piegādātāju vai sniedzēju identitāte. Vaučerī tiek norādīti tā izmantošanas nosacījumi un tādēļ pakalpojuma sniedzējam ir zināmi nosacījumi, kādiem iestājoties, LIAA norēķinās ar pakalpojumu sniedzēju, min EM.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.