Situācija pasliktinās visā eirozonā. Kas tālāk?

Ekonomika
EKSKLUZĪVI! 17:45, 29.12.2022 0

Pagaidām prognozes ir diezgan drūmas.

 

Pirms nedēļas Finanšu ministrija iepazīstināja valdību ar valsts makroekonomisko rādītāju prognozēm un makroekonomiskās attīstības scenārijiem.

“Pasaules ekonomika pēc Covid-19 pandēmijas izraisītā 3,1% krituma 2020. gadā, pērn visai strauji atguvās, sasniedzot 6,1% izaugsmi, bet 2022. gadā situāciju pasaulē jau pilnībā nosaka Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, energoresursu cenu straujais kāpums un centrālo banku uzsāktais procentu likmju paaugstināšanas cikls, cenšoties ierobežot arvien augošo inflāciju» - secināja eksperti.

Šā gada laikā gan pasaules ekonomikas, gan ASV un Eiropas Savienības (ES) valstu ekonomikas izaugsmes prognozes ir tikušas pastāvīgi samazinātas, un samazinājumus veikušas visas vadošās starptautiskās institūcijas. Starptautiskais Valūtas fonds jūlijā samazināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi 2022. gadam līdz 3,2%, salīdzinot ar janvārī prognozētajiem 4,4%. ASV ekonomikas izaugsmes prognoze attiecīgi samazināta no 4,0% līdz 2,3%. Eiropas Komisija (EK) jūlijā samazināja 27 ES valstu ekonomikas izaugsmes prognozi 2022. gadam līdz 2,7%, salīdzinot ar februārī, pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, prognozētajiem 4,0%.

“Latvijas ekonomikas attīstību visbūtiskāk ietekmē situācija eirozonā un atsevišķās tās galvenajās ārējās tirdzniecības partnervalstīs, no kurām liela daļa ir starp Krievijas kara un cenu kāpuma visvairāk skartākajām valstīm. Desmit Latvijas lielāko eksporta partnervalstu – Lietuvas, Igaunijas, Apvienotās Karalistes, Vācijas, Krievijas, Zviedrijas, Dānijas, Polijas, Nīderlandes un Somijas – kopējā vidēji svērtā ekonomikas izaugsmes prognoze 2022. gadam jūlijā par 2,1 procentpunktiem zemāka nekā pirms Krievijas uzsāktā kara, veidojot 1,4%. Šis samazinājums ir lielāks nekā ES valstīm kopumā un arī prognozētā izaugsme ir par 1,3 procentpunktiem zemāka nekā ES kopā. Līdzīgi arī 2023. gadam Latvijas galveno ārējās tirdzniecības partnervalstu ekonomikas izaugsmes prognoze ir samazināta par 1,9 procentpunktiem līdz 1,1%, kamēr ES kopumā prognoze ir nedaudz pozitīvāka – tā ir samazināta par 1,3 procentpunktu līdz 1,5%” - uzsvērusi Finanšu ministrija.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Ekonomika Latvija un ASV apliecina gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos

Latvija un ASV apliecinājušas gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Ekonomika Ekonomists: Latvija ir pazaudējusi vēl divus ekonomikas attīstības gadus

Latvija ir pazaudējusi vēl divus ekonomikas attīstības gadus, teica ekonomists Andris Miglavs.

Ekonomika Ģeopolitiskā situācija visvairāk negatīvi ietekmē investīciju vidi valstī

Nepalielinot investīcijas, ir grūti iedomāties, ka varēsim sagaidīt Latvijas ekonomikas izrāvienu.

Ekonomika Laser: Latvija līdz 2040.gadam var kļūt par Baltijas tīģeri, bet var arī nekļūt

Latvijai līdz 2040.gadam ir iespējami četri attīstības scenāriji, sākot no Latvijas kā spēcīga Baltijas valstu centra līdz vientuļai un izolētai valstij, uzskata nesen izveidotā domnīca "Laser", kurā pamatā apvienojušies Latvijā zināmi uzņēmējdarbības pārstāvji.

Ekonomika Eksperts: Latvijas ekonomikā šogad ir gaidāma mērena izaugsme (+VIDEO)

Tomēr pastāv risks šogad neizmantot vairāk nekā 500 miljonus eiro ES fondu investīciju.