Latvijā 49% mazo un vidējo uzņēmumu šogad nebija brīvo līdzekļu investīcijām

Ekonomika
LETA 19:30, 28.12.2022 0

Latvijā 49% mazo un vidējo uzņēmumu šogad kara, ekonomiskās nestabilitātes un inflācijas kāpuma ietekmē nebija brīvo līdzekļu investīcijām, aģentūrai LETA pavēstīja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

 
Foto: LETA

Vienlaikus 34% aptaujāto norādījuši, ka ir veikuši ieguldījumus biznesa tālākā attīstībā.

Aptaujā 27% norāda, ka šogad ir veikuši vai vēl plāno veikt paplašināšanos, 63% ir vairojuši pārdošanas apmērus, 31% strādā pie jaunu produktu attīstīšanas, bet 24% ir palielinājuši eksportu.

"Jau kopš pandēmijas sākuma uzņēmēji pastiprināti sastopas ar dažādiem izaicinājumiem. Karš Ukrainā un ekonomiskā nestabilitāte šogad atnesa jauna veida satricinājumus. Pieaugošā inflācija un augstās energoresursu cenas neapšaubāmi patukšo uzņēmumu brīvos līdzekļus, jo palielinājās gan izejvielu cenas, gan ražošanas izmaksas, gan energoresursu maksājumi," norāda "Luminor Bank" Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas nodaļas vadītājs Mareks Gurauskas.

Viņš arī atzīmē, ka atbilstoši aptaujas datiem vismaz daļa mazo un vidējo uzņēmēju pievērš uzmanību uzņēmumu modernizācijai, jo virkne veikuši ieguldījumus ražošanas vai pakalpojumu sniegšanas infrastruktūrā, bet citi attīstījuši e-komercijas pakalpojumus.

"Luminor Bank" mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju aptauja veikta 2022.gada septembra beigās, oktobra sākumā sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija", aptaujājot vairāk nekā 750 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmēju.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Sabiedrība Ierīkos spēļu laukumus apkaimēs

Spēļu un rekreācijas laukumu attīstībai apkaimēs atvēlēti 3,2 miljoni eiro.

Ekonomika Latvijā 63% iedzīvotāji izvēlētos investēt nekustamajā īpašumā

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, 63% Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā, iegādājoties mājokli, zemi vai meža īpašumu, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika Ģeopolitiskā situācija visvairāk negatīvi ietekmē investīciju vidi valstī

Nepalielinot investīcijas, ir grūti iedomāties, ka varēsim sagaidīt Latvijas ekonomikas izrāvienu.

Ekonomika Baltijas valstu finanšu ministri tiekas ar ASV investoriem

Piektdien, 19. aprīlī, ikgadējās Pasaules Bankas grupas (PBG) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pilnvarnieku pavasara sanāksmē Vašingtonā notika ASV Tirdzniecības kameras rīkota Baltijas finanšu ministru apaļā galda diskusija, informēja VS.LV Finanšu ministrijā.