Bite Latvija atklāj, kas grauj valsts ekonomikas attīstību

Ekonomika
LETA 12:53, 10.12.2022 0

Norma par ierobežotas radiofrekvenču joslas lietošanas tiesībām grauj valsts ekonomikas attīstību un valsts resursu lietderīgu un efektīvu izmantošanu, komentējot Satversmes tiesas (ST) lēmumu ierosināt lietu par normu, sacīja mobilo sakaru operatora SIA "Bite Latvija" ģenerāldirektors Arūnas Mickevičs.

 
Foto: LETA

ST 8.decembrī ierosināja lietu par ierobežotas radiofrekvenču joslas lietošanas tiesībām.

Lieta ierosināta pēc "Bite Latvija" meitasuzņēmuma, elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzēja SIA "Unistars" pieteikuma.

"Bite Latvija" pārstāve Una Ahuna-Ozola aģentūrai LETA uzsver, ka "Unistars" ir elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējs, kura lietošanā ir vēsturiski, pirms 20 gadiem no valsts iegūtas radiofrekvenču spektra joslas 3400-3600 MHz diapazonā, kam šobrīd noteiktas ierobežotas lietošanas tiesības.

Likumprojekta 48.panta septītajā daļā ietvertais regulējums jau šī gada sākumā bija diskusiju objekts Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija aicināja izskatīt normas redakciju, kas nodrošinātu tiesības komersantiem tālāk nodot sev bez maksas piešķirtās spektra joslas.

Ahula-Ozola uzsver, ka arī Satiksmes ministrijā (SM) norādīja, ka regulējuma pamatmērķis ir nodrošināt frekvenču efektīvu izmantošanu, īpaši saistībā ar tirgus attīstību un investīcijām.

Tomēr SM un regulatora viedokļi netika ņemti vērā, atsaucoties uz iespējamu godīgas konkurences principa pārkāpumu, vienlaikus pēc būtības neanalizējot vēsturiskos apstākļus, pieņemtās direktīvas mērķi un nosacījumus, kā arī nereaģējot uz Saeimas Juridiskā biroja aicinājumu veikt analīzi pamattiesību ierobežojumam.

Mickevičs uzsver, ka apstrīdētā norma grauj valsts ekonomikas attīstību un valsts resursu lietderīgu un efektīvu izmantošanu, kā arī pēc būtības attiecās tikai uz vēsturiski, līdz 2002.gada piešķirtajiem valsts resursiem. Papildus, pieņemtā norma ierobežo konkurenci un negatīvi ietekmē mūsdienu tehnoloģijām atbilstošu risinājumu attīstību un īpaši ietekmē elektronisko sakaru galalietotājus.

Jau vēstīts, ka "Unistars" ir elektronisko sakaru komersants, kas ieguvis ierobežotas radiofrekvenču joslas lietošanas tiesības. Komersants vēlas nodot vai iznomāt šīs lietošanas tiesības kādam no mobilo sakaru operatoriem, lai tādējādi gūtu iespējami lielāku mantisku labumu no savām lietošanas tiesībām uz tām.

Komersants lūdz tiesu vērtēt Elektronisko sakaru likuma 48.panta septītās daļas atbilstību Satversmes 91.panta pirmajam teikumam un 105.pantam.

Elektronisko sakaru likuma 48.panta septītā daļa nosaka, ka elektronisko sakaru komersants ir tiesīgs nodot vai iznomāt tikai tādas ierobežotas radiofrekvenču joslas lietošanas tiesības, kuras tas ieguvis konkursa vai izsoles rezultātā par maksu.

Satversmes 91.panta pirmais teikums noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā.

Savukārt 105.pants nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

Uzņēmumā uzskata, ka apstrīdētā norma ierobežojot tai iespēju īstenot savas īpašuma tiesības. Tādā veidā tiekot aizskartas komersantam Satversmes 91.panta pirmajā teikumā un 105.pantā ietvertās tiesības.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2023.gada 8.maijs.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.