Privātajos pensiju fondos joprojām iemaksāts vairāk nekā iepriekš

Ekonomika
LETA 13:16, 26.09.2022 0

Latvijas privāto pensiju fondu pensiju plānos šogad pirmajā pusgadā iemaksāti 50,64 miljoni eiro, kas ir par 9,7% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, aģentūra LETA uzzināja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

 

Tostarp privāto pensiju fondu pensiju plānu dalībnieku iemaksas 2022.gada pirmajā pusgadā augušas par 10,5% salīdzinājumā ar 2021.gada pirmo pusgadu un veidoja 41,532 miljonus eiro, bet darba devēju iemaksas palielinājušās par 5,9% - līdz 9,03 miljoniem eiro.

Savukārt no pensiju plānu kapitāla šogad pirmajos sešos mēnešos izmaksāti 33,893 miljoni eiro, kas ir 2,1 reizi vairāk nekā 2021.gada pirmajā pusgadā, tostarp 96,4% jeb 32,665 miljoni eiro izmaksāti saistībā ar plānu dalībnieku pensijas vecuma iestāšanos.

2022.gada jūnija beigās privāto pensiju fondu pensiju plānos uzkrātais kapitāls veidoja 647,442 miljonus eiro, kas salīdzinājumā ar 2021.gada beigām ir kritums par 11,2% jeb 81,996 miljoniem eiro.

Privāto pensiju plāniem 2022.gada jūnija beigās bija pievienojušies 375 594 dalībnieki, kas ir par 12 184 jeb 3,3% vairāk nekā 2021.gada beigās.

Tostarp pensiju plānu aktīvo dalībnieku skaits pieaudzis par 5,5%, veidojot 187 061, kamēr pasīvo dalībnieku jeb iedzīvotāju, kuri pēdējo 12 mēnešu laikā nav veikuši iemaksas, bet vēl nav sasnieguši pensiju plānā noteikto pensijas vecumu, skaits samazinājies par 1,3% - līdz 117 028.

Latvijā šogad jūnija beigās strādāja septiņi privātie pensiju fondi, tostarp seši atklātie un viens slēgtais, kas piedāvāja ieguldīt 21 pensiju plānā.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika LMT ceļ interneta pakalpojumu cenas

No šodienas palielinās atsevišķu SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) interneta pakalpojumu cenas, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

Ekonomika Ventspils osta grasās kļūt par elektroenerģijas ražotāju (+VIDEO)

Atkrastes vēja parku apkalpošanai ir nepieciešama sauszemes tehniskās apkopes bāze.

Ekonomika Gada inflācija eirozonā aprīlī saglabājusies 2,4% līmenī

Gada inflācija eirozonā aprīlī veidoja 2,4%, tādējādi tā saglabājusies nemainīgā līmenī salīdzinājumā ar martu, liecina otrdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā sāks īstenot CO2 emisiju samazināšanas projektu

No šodienas Rīgas pašvaldība kopā ar vairākām citām Eiropas pilsētām piedalīsies "NetZero Pilot Cities" projektā ar mērķi veicināt CO2 emisiju samazināšanu pilsētā.

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Sabiedrība Latvijā sākas līdaku spiningošanas un makšķerēšanas no laivām sezona

Šodien Latvijā tiek atklāta līdaku spiningošanas un makšķerēšanas no laivām sezona, kas turpināsies līdz pat ledus uzsalšanai.

Sabiedrība Ādažu poligonā notiks militārās mācības CAT 24

No šodienas līdz 4.maijam Ādažu militārajā poligonā notiks NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadīto militāro mācību "CAT 24" aktīvā fāze, informē Nacionālie bruņotie spēki.