Siltumapgādei nepieciešamais šķeldas apmērs Latvijā ir pietiekams - Indriksone

Ekonomika
LETA 10:58, 05.08.2022 0

Latvijas siltumapgādei nepieciešamais šķeldas apmērs šai apkures sezonai ir pietiekams, ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (NA) viedokli pauda ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Vineta Vilistere-Lāce.

 
Foto: LETA

Viņa norādīja, ka to vairākās tikšanās reizēs ar Indriksoni ir apliecinājusi gan Latvijas Kokrūpniecības federācija, gan VAS "Latvijas valsts meži" un šķeldas ražošanas uzņēmumi.

Pēdējo nedēļu laikā ekonomikas ministre dažādos formātos ir tikusies ar Latvijas Siltumapgādes uzņēmumu asociāciju, Latvijas Biomasas asociāciju, Latvijas Pašvaldību savienību, koksnes produktu ražošanas nozares organizācijām un uzņēmējiem, lai pārrunātu aktuālo situāciju ar šķeldas pieejamību un pietiekamību apkures sezonai.

Indriksone skaidro, ka problēma nav ar šķeldas resursu pieejamību Latvijā. Vairākas organizācijas ministrei ir apstiprinājušas, ka šķeldas apmērs ir pietiekams, lai ar to tiktu nodrošināts Latvijai nepieciešamais apmērs šajā apkures sezonā. Tiekoties un runājot ar ieinteresētajām pusēm, ministrei ir skaidrs, ka šobrīd galvenā problēma abām pusēm ir nesavienojami piedāvāto līgumu nosacījumi.

"Proti, straujās izmaiņas energoresursu tirgū un iepriekšējās sezonas pieredze ar straujo cenu kāpumu un līgumu laušanu radījusi situāciju, kad pircēja vēlmes pēc zemākas cenas un piegādātāja sniegtām garantijām nesakrīt ar šķeldas piegādātāju galveno vēlmi līgumā redzēt ikmēneša cenas indeksāciju," situāciju skaidro ekonomikas ministre.

Indriksone norāda, ka šķeldas piegādātājiem un siltumapgādes nodrošinātājiem ir jāsaprot jaunā situācija tirgū, jāsarunājas un jāspēj vienoties par atbilstošiem sadarbības nosacījumiem, lai kopīgi un tirgus situācijai atbilstoši varētu vienoties par piegādēm un sagatavoties šai apkures sezonai.

Ekonomikas ministre uzsver, ka nozares ilgtspējai un stabilitātei izšķiroša būs nozares spēja iemācīties sadarboties ilgtermiņā un slēgt līgumus vismaz uz divām vai pat trim apkures sezonām. Ņemot vērā enerģijas cenu pieauguma būtisko lomu un ietekmi uz tautsaimniecību, kā arī iedzīvotāju labklājības līmeni, šobrīd ir kritiski savlaicīgi nodrošināt visu iesaistīto pušu sadarbību.

Ekonomikas ministrija (EM) sadarbojas ar koksnes produktu ražošanas nozares organizācijām, lai nozares dalībnieki labāk spētu saprast tirgus situāciju, kā arī palīdzēs sagatavot vadlīnijas vienotu iepirkumu nosacījumu un indeksācijas principu ieviešanai ilgtermiņa sadarbības veidošanai, piemēram, līgumos paredzot arī ikmēneša cenas indeksāciju, lai piegādātājs spētu līgumu nosacījumus izpildīt visas sezonas garumā.

Vienlaikus EM rosina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju nodrošināt iespēju, lai pakalpojumu tarifos energoresursu cenu varētu pārskatīt biežāk, elastīgi sekojot izmaiņām tirgū.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijā 63% iedzīvotāji izvēlētos investēt nekustamajā īpašumā

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, 63% Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā, iegādājoties mājokli, zemi vai meža īpašumu, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika «Pasažieru vilciens» saņēmis 22 no 32 jaunajiem elektrovilcieniem

AS "Pasažieru vilciens" (PV) no Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" patlaban ir saņēmis 22 no paredzētajiem 32 jaunajiem elektrovilcieniem.

Ekonomika Pasludināts jaunā Rīgas pasažieru termināļa metu konkursa uzvarētājs

SIA "Riga Ropax Terminal" otrdien jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa metu konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā par uzvarētāju atzina pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas savulaik dibināto Lielbritānijas arhitektu biroju "Zaha Hadid Architects".

Ekonomika Vidzemes plānošanas reģions attīstīs ekonomiku kopā ar Augstskolu (+VIDEO)

Noteikti septiņi viedās specializācijas prioritārie tautsaimniecības sektori.

Lasiet arī

Interesanti fakti Latvijā ik gadu ir plānots saražot aptuveni 30 Patria bruņumašīnu

Latvijā ik gadu ir plānots saražot aptuveni 30 "Patria" bruņumašīnu, aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijā (AM).

Pasaule Lietuvas muitnieki novērš divu «Tesla Cybertruck» izvešanu uz Baltkrieviju

Lietuvas muitnieki aizturējuši divus automobiļus "Tesla Cybertruck", jo ir aizdomas, ka šos pikapus ar elektrodzinēju bija paredzēts kontrabandas ceļā caur Baltkrieviju ievest Krievijā, tādējādi pārkāpjot Eiropas Savienības (ES) sankcijas.

Sabiedrība Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Sabiedrība Ārstiem uzliks pienākumu iepazīstināt pacientu ar sevi

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā šodien konceptuāli atbalstīta iecere uzlikt pienākumu ārstniecības personām, sākot ārstēšanu, iepazīstināt pacientu ar sevi.