Ja, piemēram, 2019.gada septembrī griķi maksāja vidēji 1,90 eiro kilogramā, 2020.gada septembrī - 2,37 eiro kilogramā, tad tagad jau vairāk nekā 5 eiro par kilogramu. Kas notiek ar griķu cenām?
"Līdzīgi kā ar citiem produktiem, arī griķu cenu ietekmē energoresursu izmaksu pieaugumi, jo Latvijas lauku nepietiek, lai uz vietas saražotu griķus Latvijas patērētājiem nepieciešamajā apjomā,” TV24 raidījumā “Uz līnijas” skaidroja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas pārstāvis Pēteris Liniņš.
Šobrīd lielākā daļa griķu tiek importēti Latvijā. Imports nozīmē loģistikas izmaksas, transporta izmaksas, kas ir pieaugušas, bet vēl svarīgi, ka pērn tieši griķiem bija nelabvēlīgi laika un klimatiskie apstākļi – būtiskākajās eksportētājvalstīs un visā pasaulē radās šī produkta deficīts,” viņš skaidro.
Deficīta apstākļos ir neizbēgami pieaugusi griķu cena, kas tiešā veidā atspoguļojusies mūsu veikalu plauktos.