Tiesu izpildītāju lietas lielākoties saistītas ar līdz 300 eiro parādu piedziņu

Ekonomika
LETA 11:44, 03.06.2020 0

Lielākā daļa jeb 62% no tieslietu izpildītāju izpildu lietām ir par tādu parādu piedziņu, kura summa ir līdz 300 eiro, lasāms Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, ar kuru otrdien iepazinās valdība.

 

Tajā norādīts, ka minimālā fiksētā amata atlīdzības takse šādās lietās ir 15 eiro, ar koeficientu 0,5 par savlaicīgu parāda samaksu, iepriekšējo 35 eiro vietā, bet maksimālā - 50 eiro, ar tādu pašu koeficientu. Savukārt takse procentos ir 15% apmērā no atgūtās summas, robežās no 0,01 - 45 eiro, atkarībā no atgūtās summas apmēra.

Savukārt 18% izpildu lietu ir par summu no 300,01 eiro līdz 700 eiro piedziņu. Informatīvajā ziņojumā skaidrots, ka tieši uz nelielu summu piedziņas lietām bija mērķēti Ministru kabineta "Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm" grozījumi 2018.gadā, paredzot, ka plānotās izmaiņas zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēs nodrošinās sprieduma izpildes izdevumu samazinājumu absolūtā vairākumā izpildu lietu par parādu piedziņu un skars visplašāko parādnieku loku.

Attiecīgi ziņojumā secināts, ka grozījumu mērķis ir sasniegts, jo praksē tie skar līdz pat 80% izpildu lietu.

Jau vēstīts, ka grozījumi samazināja amata atlīdzības fiksēto taksi izpildu lietās par nelielu parādu piedziņu, uz pusi samazināja amata atlīdzības fiksēto taksi gadījumos, kad parādnieks nokārto savas saistības paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu norādītajā termiņā, kā arī uz pusi samazināja amata atlīdzību taksei procentos, ja parāds izpildu lietā tiek segts no naudas līdzekļiem, kas bijuši apķīlāti kā šī prasījuma nodrošinājumu.

Noteikumu grozījumu anotācijā tika minēts piemērs, ka, ja izpildu lietā piedzenams parāds desmit eiro apmērā un parādnieks parādu un sprieduma izpildes izdevumus samaksā zvērināta tiesu izpildītāja paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā, fiksētā amata atlīdzība sedzama 7,50 eiro apmērā jeb samazināts atlīdzības apmērs, piemērojot koeficientu 0,5. Ja parāds un sprieduma izpildes izdevumi tiek segti gada laikā no izpildu lietas ievešanas dienas, fiksētā amata atlīdzība ir 15 eiro, bet, ja parāds nav segts ilgāk kā gada laikā, amata atlīdzība maksājama 22,50 eiro apmērā jeb palielināts atlīdzības apmērs, piemērojot koeficientu 1,5.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Interesanti fakti Mežotnes Mazā pils sola lielisku koncertsezonu (+VIDEO)

Stāvais pilskalns ir lielākais Austrumzemgalē.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.