Reirs: Latvijā bankas bieži ir nepamatoti atteikušās sadarboties ar klientiem

Ekonomika
LETA 12:30, 21.02.2020 0

Latvijā ir jāpanāk atgriešanās pie tautsaimniecības kreditēšanas pienācīgā apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

 

Viņš norādīja, ka pēdējā laikā Latvijā bankas, izvērtējot riskus, bieži vien ir nepamatoti atteikušās sadarboties ar klientiem, tādējādi ir samazinājies banku kredītportfelis.

"Mums kopā gan ar finanšu uzraugu, gan centrālo banku, gan komercbankām pārrunu rezultātā ir jāpanāk, lai atsāktos tautsaimniecības kreditēšana pienācīgā apmērā, lai klientus tiešām izvērtētu, nevis vienkārši attiektos no riska," uzsvēra ministrs.

Vienlaikus Reirs piebilda, ka pie šī jautājuma jau tiek strādāts, tostarp, ņemot vērā banku biznesa modeļu maiņu un pārorientēšanos uz vietējo tirgu, plānots pārskatīt kapitāla pietiekamības prasības. "Normatīvi kapitāla pietiekamībai ir palikuši tādi paši it kā bankas joprojām strādātu rika zonā. Bankas pārorientējas uz vietējo tirgu un uz kreditēšanu, tāpēc ir jāmaina regulējums, lai palīdzētu bankām," viņš sacīja.

Pēc ministra atzīmētā, kapitāla pietiekamības prasības bankām plānots pārskatīt pēc to gada pārskatu iesniegšanas.

Tāpat Reirs pauda cerību, ka Finanšu darījumu darba grupas (FATF) lēmums par Latvijas paveikto finanšu sektora sakārtošanā būs pozitīvs. "Ir jācer, ka piektdiena un 21.datums nostrādās kā pozitīvo ziņu diena," sacīja finanšu ministrs.

Jau vēstīts, ka Parīzē šodien noslēgsies FATF plenārsesija, kurā varētu pieņemt lēmumu par Latvijas iekļaušanu valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā jeb tā saucamajā "pelēkajā sarakstā".

Pašlaik FATF "pelēkajā sarakstā" ir iekļautas 12 pasaules valstis, tostarp no Eiropas - Islande.

Tāpat ziņots, ka jaunākajā Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" novērtējumā uzlabots Latvijas vērtējums 11 rekomendāciju izpildē, tādējādi Latvija ir izpildījusi visas 40 FATF, kuras asociētais biedrs ir "Moneyval", rekomendācijas, tostarp septiņas rekomendācijas ir pilnībā atbilstošas, bet 33 - lielākoties atbilstošas.

"Moneyval" uzskata, ka Latvija lielākoties izpildījusi "Moneyval" rekomendācijas tādās jomās kā finansiālas sankcijas saistībā ar terorismu un terorisma finansēšanu; finansiālas sankcijas saistībā ar kodolieroču izplatīšanu; bezpeļņas organizācijas; klientu padziļināta izpēte; konkrētu nefinanšu biznesu un profesiju klientu padziļināta izpēte; finanšu institūciju regulēšana, skaidras naudas kurjeri, izdošana, kā arī cita starptautiskās sadarbības formas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Uzņēmējdarbība attīstījās Zemgalē, iztērējot gandrīz miljonu eiro (+VIDEO)

Projektā tika atbalstīti ne tikai biznesu īpašnieki, bet arī pašvaldību speciālisti.

Ekonomika Lufthansa Cargo veiks regulārus kravas lidojumus uz Rīgu

Vācijas aviokravu pārvadātājs "Lufthansa Cargo" ir sācis regulārus kravu lidojumus uz Rīgas lidostu, kas līdz ar to kļūst par pirmo Baltijas lidostu, ar ko "Lufthansa Cargo" veido regulāru tiešo kravu savienojumu.

Ekonomika Nosaukts Latvijā pieprasītākais amats

Pieprasītākais amats šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija interneta reklāmu vērtētājs, liecina darba portālu "CVMarket.lv" jaunākā statistika.

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenu izmaiņām nav vienotas tendences

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas valstu galvaspilsētās bija vērojamas atšķirīgas tendences degvielas cenām, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Lasiet arī

Kultūra Kurzemes kultūras programmā šogad apstiprināti 67 projekti

Kurzemes plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursā "Kurzemes kultūras programmā 2024" šogad apstiprināti 67 projekti.

Sabiedrība Rīkos Salacas upes krastu sakopšanas talku

Sestdien, 11.maijā, makšķerēšanas klubs "Salackrasti" rīkos talku, kurā plānots sakopt Salacas upes krastus.

Sabiedrība Otrdiena Latvijā gaidāma saulaina, taču ne pārāk silta

Otrdien lietus Latvijā būs mitējies un gaidāms saulains, taču ne pārāk silts laiks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Pasaule Bijušais Berluskoni līdzgaitnieks: Putins medību laikā izgrieza stirnas sirdi

Krievijas diktators Vladimirs Putins medībās nogalinājis divas stirnas, personīgi ar nazi izgriezis mirušā dzīvnieka sirdi un piedāvājis to apēst ilggadējam Itālijas premjerministram Silvio Berluskoni, intervijā Itālijas laikrakstam "Corriere della Sera" pavēstīja bijušais Itālijas Senāta loceklis Fabricio Čičito.