Interesanti fakti par lavandu

Veselība
VS.LV 10:00, 08.07.2024

Lavandai, iemīļotam augam, kas pazīstams ar savu burvīgo smaržu un neskaitāmiem izmantošanas veidiem, ir bagāta vēsture aiz kuras slēpjas lērums aizraujošu faktu.

 

Šo augu jau gadiem ilgi cilvēki izmanto medicīnā, kulinārijā un pat skaistumkopšanā https://www.notino.lv/kosmetikas-sastavdalas/lavanda/. Lūk, daži interesanti fakti:

1. Lavandas un mūmijas

Lavandas vēsture sniedzas vairāk nekā 2500 gadu senā pagātnē. Senie ēģiptieši izmantoja lavandu mumifikācijas procesā, pateicoties tā antibakteriālajām īpašībām, kas palīdzēja saglabāt mirušo ķermeņus no bojāejas. Lavandas ēterisko eļļu izmantoja gan mirušā ķermeņa, gan iekšējo orgānu mazgāšanai un dezinfekcijai. Tās antibakteriālās īpašības palīdzēja novērst baktēriju augšanu un nepatīkamu smaku rašanos.

Lavandas ziedus un lapas bieži sajauca ar nātrija sāli un izmantoja kā pildījumu ķermeņa dobumos. Šis maisījums palīdzēja absorbēt mitrumu un paātrināt ķermeņa žūšanu, kas bija būtisks solis mumifikācijas procesā.

2. Lavanda senajā Grieķijā

Senajā Grieķijā lavandu plaši izmantoja gan iekšķīgi, gan ārēji, lai ārstētu dažādas kaites. Hipokrāts, slavenākais grieķu ārsts, ieteica cilvēkiem lavandu lietot, ja tie saskaras ar bezmiegu un muguras sāpēm.

Senās Grieķijas farmaceits un ārsts Dioskorīds savā enciklopēdijā "De Materia Medica" apkopoja plašus medicīniskos zināšanas par dažādiem augiem un to pielietojumu. Viņš detalizēti aprakstīja lavandas daudzpusīgo iedarbību, ieskaitot tās izmantošanu gremošanas traucējumu, galvassāpju, artrīta un pat epilepsijas ārstēšanā.

3. Nosaukuma izcelsme

Interesanti, ka pats nosaukums "lavanda" ir cēlies no latīņu vārda "lavare", kas nozīmē "mazgāt". Tas atspoguļo lavandas senās tradīcijas izmantošanu higiēnas un attīrīšanas rituālos.

4. Lavandas sugas un šķirnes

Vai zinājāt, ka pastāv vairāk nekā 45 lavandas sugas un vairāk nekā 450 dažādas lavandu šķirņu? To vidū ir franču, portugāļu, angļu, spāņu un Indijas lavanda. Tās ir sastopamas galvenokārt Vidusjūras reģionā, kā arī Āzijā, Āfrikā un Ziemeļamerikā.

5. Lavandas audzēšana un ražas novākšana

Lai iegūtu vislabākās kvalitātes ziedus un ēteriskās eļļas, lavandas audzēšanai nepieciešami īpaši apstākļi. Vislabāk lavanda aug tiešā saulē un labi drenētā, sārmainā augsnē. Pārmērīga laistīšana var izraisīt sakņu puvi, tāpēc ir svarīgi starp laistīšanas reizēm ļaut augsnei izžūt.

Parasti lavandu novāc, kad ir atvērusies aptuveni puse ziedu pumpuru. Šis laiks nodrošina vislielāko ēterisko eļļu koncentrāciju.

6. Populārākie lavandu lauki visā pasaulē

Populārākie lavandu lauki atrodas Provansā, Francijā. Šie lauki piesaista tūristus no visas pasaules, īpaši jūnija un jūlija ziedēšanas sezonā.

7. Lavanda literatūrā

Lavanda literatūrā un folklorā ir minēta jau gadsimtiem ilgi. Tā parasti tiek asociēta ar šķīstību, mieru un tīrību.

8. Lavandas krāsas

Lavandas ziedi parasti ir pazīstami tieši ar savu tumši violeto krāsu, kas simbolizē mieru, garīgumu un tīrību. Bet, vai zinājāt, ka lavandas ziedi var būt arī baltā, dzeltenā un pat rozā krāsā?

9. Lavandas smaržas unikālā īpašība

Lavanda spēj atbaidīt peles, mušas, odus un citus kaitēkļus, jo tiem nepatīk šī auga smarža.

10. Lavandas dzimts

Lavanda pieder pie lūpziežu dzimtas, kurā aug arī piparmētra, rozmarīns, salvija un baziliks. Daudzi lūpziežu dzimtas augi, ieskaitot lavandu, ir atpazīstami ar četrstūraina šķērsgriezuma stublājiem. Lapas uz stublāja parasti atrodas pretēji viena otrai.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Piektdaļa iedzīvotāju nezina par valsts apmaksātajiem vēža skrīningiem

Kaut gan regulāra vēža skrīninga veikšana ļauj vēzi atklāt agrīni un bieži veiksmīgi ārstēt, un Latvijā aug skrīningu apmeklētāju skaits, teju piektā daļa jeb 19% aptaujāto nezina, kurus no vēža skrīningiem apmaksā valsts, liecina Slimību un profilakses centra (SPKC) septembrī veiktās iedzīvotāju aptaujas dati.

Veselība Austrumu slimnīca ir ieviesusi daudzsološas vēža apkarošanas metodes (+VIDEO)

Speciālistiem diagnozes precizēšana ļaus piemērot ārstēšanas taktiku pacientiem.

Veselība Kā roboti palīdz pacientiem Latvijas slimnīcās (+VIDEO)

Nenogurstošais Nīls vienas dienas laikā var sazināties ar desmitiem tūkstošu cilvēku.

Veselība Rīgā atklāta Bērnu slimnīcas jaunā ēka

Jaunatklātajā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ēkā katru dienu veselības aprūpes pakalpojumus varēs saņemt vairāk nekā 1000 bērnu, informē BKUS.

Lasiet arī

Sabiedrība Šodien turpināsies pilsētas pļavu ierīkošana Rīgā

Šodien Rīgā turpināsies pilsētas pļavu ierīkošana, aģentūru LETA informēja Latvijas Dabas fonda (LDF) komunikācijas eksperte Dita Šķēle.

Ekonomika Eksperts paskaidro, kāpēc «‎krāšanas zeķē» Latvijā nav efektīva metode (+VIDEO)

Uzkrājot skaidras naudas līdzekļus, pastāv risks, ka ar laiku to vērtība inflācijas dēļ samazināsies.

Kultūra Tiktokere Liene Atvara ierakstīja jaunu singlu (+VIDEO)

"Tikai nebaidoties izdarīt grūtās izvēles, mēs spējam patiesi augt".

Kriminālziņas Policija Alūksnes pusē uzgājusi narkotiku glabātavu; aizturēti vairāki cilvēki

Valsts policijas darbības Alūksnes pusē saistītas ar starptautiskas organizētas grupas, proti, narkomafijas, noziedzīgu darbību apkarošanu Latvijas teritorijā, noskaidroja aģentūra LETA.