Ar C hepatītu Latvijā varētu būt inficēts jau vairāk nekā katrs 50. cilvēks

Veselība
VS.LV 19:44, 30.08.2023 0

Slimība var izraisīt nopietnus aknu darbības bojājumus.

 

C hepatīta vīrusa izplatība Latvijas populācijā ir augsta – virs 2%, ziņo Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras asociētā profesore Jeļena Storoženko.

“C hepatīts ir infekcijas slimība, kas var izraisīt nopietnus aknu darbības bojājumus. Pret C hepatītu nav pieejama vakcīna, tāpēc tā ir viena no izplatītākajām un smagākajām vīrushepatītu infekcijām. Bieži cilvēks nezina, ka ir inficēts ar C hepatītu, jo slimība var noritēt bez simptomiem. Ap 20% gadījumu cilvēks atbrīvojas no vīrusa pat bez ārstēšanas.

Diemžēl ap 80 % gadījumu var attīstīties hronisks C vīrusa hepatīts. C hepatītam ir pieejama ļoti efektīva ārstēšana ar tiešās iedarbības pretvīrusa medikamentiem, kas palīdz pacientiem atbrīvoties no vīrusa vairāk nekā 96% gadījumu. Bez ārstēšanas var attīstīties aknu ciroze un pat vēzis. vai tu esi inficēts vai nē – veikt laboratorisko testu", - stasta ārste.

Slimību profilakses un kontroles centrs brīdina Latvijas iedzīvotājus: ar C hepatīta vīrusu var inficēties ar inficēta cilvēka asinīm vai citiem bioloģiskiem šķidrumiem caur bojātu ādu vai gļotādu. Piemēram, skaistumkopšanas – manikīra, pedikīra, arī tetovēšanas, pīrsinga - pakalpojumu veikšanas laikā, ja nav ievērotas atbilstošas prasības, retāk - seksuālās transmisijas un vertikālās transmisijas ceļā, pārlejot donoru asinis (ļoti reti).

Augustā bezmaksas antivielu pret C hepatīta vīrusu noteikšana - nedēļas laikā atklāti 114 pozitīvi gadījumi.Pārbaudes veiktas 2521 iedzīvotājam un 4,5% gadījumu noteikts pozitīvs rezultāts.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī