Maza uzvara! VM strauji maina domas par Dobeles un Balvu slimnīcām (+VIDEO)

Veselība
lsm.lv 08:51, 04.08.2023 0

Sarūkošā dzemdību skaita dēļ saskaņā ar Veselības ministrijas izstrādāto slimnīcu plānu būtu jāslēdz Dobeles un Balvu dzemdību nodaļas. Taču pēc tikšanās ar abu slimnīcu pārstāvjiem ministrija strauji atteikusies no šīs ieceres, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

 

Prognozes rāda, ka šogad varētu piedzimt vien 14 tūkstoši bērnu. Tas ir vēl mazāk nekā pērn. 60% dzemdību notiek tieši Rīgas reģionā.

Latvijas vadošās dzemdību speciālistes uzskata, ka nākotnē demogrāfisko tendenču dēļ dzemdību palīdzība būtu jākoncentrē tieši reģionu centros un tas būtu jādara tikai un vienīgi drošības apsvērumu dēļ. Un tieši balstoties uz vadošo dzemdību speciālistu ieteikumiem, kā arī sliktajiem perinatālās mirstības rādītājiem Balvos, Veselības ministrija slimnīcu plānā iestrādāja vēlmi slēgt attiecīgās dzemdību nodaļas.

Balvos noraida pārmetumus par sliktiem perinatālās mirstības rādītājiem, ko Veselības ministrija sākotnēji ņēmusi vērā kā vienu no iespējamās slēgšanas iemesliem. To slimnīcas pārstāvji izklāstīja arī Veselības ministrijai, kā arī norādīja uz grūtnieču drošības riskiem, kas var rasties lielo attālumu dēļ.

Pēc divu dienu ilgušām sarunām ar slimnīcu, kā arī pašvaldību vadību ministrija viedokli mainījusi. Galvenokārt ņemot vērā lielo attālumu līdz tuvākajām dzemdību nodaļām.

"Balvu kontekstā tā ir pierobeža. Līdz tuvākajai slimnīcai, kas ir Rēzekne, Preiļi, attiecīgi gan minūšu, gan kilometru ziņā tas ir liels attālums. Attiecībā par Dobeli problēma ir tāda, ka Jelgava ir tuvu, bet tajā pašā laikā mēs ar pašvaldības vadītāju un slimnīcas vadītāju izrunājām, ka tā teritorija, kas ir uz Saldus pusi un Bauskas pusi, ir kritiski vērtējama no paspēšanas kilometru un laika ziņā. Tāpēc mums nav pamata virzīt šo priekšlikumu tālāk," sacīja veselības ministre Līga Meņģelsone.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.