Sustento veidos atbalsta grupas hronisko slimību pacientiem Rīgā

Veselība
LETA 23:24, 31.07.2023 0

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento" ar Rīgas Sabiedrības integrācijas programmas atbalstu ir sākusi realizēt jaunu projektu, kurā paredzēts izveidot atbalsta grupas, kas ļaus cilvēkiem ar dažāda veida hroniskām saslimšanām iepazīties ar sev līdzīgiem, kā arī saņemt dažādu speciālistu konsultācijas par sev interesējošām tēmām, informēja "Sustento" pārstāve Irīna Meļņika.

 

Plānots, ka no šī gada septembra cilvēkiem divas reizes mēnesī būs iespēja tikties organizācijas telpās Rīgas centrā, lai savstarpēji un ar speciālistiem pārrunātu dažādus sev aktuālus jautājumus.

Projektā paredzēts iesaistīt cilvēkus ar dažāda veida hroniskām saslimšanām, kuriem nesen noteikta diagnoze un nav sapratnes, kā ar to labāk sadzīvot.

Dažādi pētījumi liecina, ka tieši šiem cilvēkiem ikdienā ir jāsaskaras ar dažādām problēmsituācijām, norādīja Meļņika. Hroniskās slimības var ierobežot pacienta fiziskās spējas, padarot grūtākas vienkāršas ikdienas darbības, piemēram, staigāšanu, piecelšanos un saliekšanos. Bieži šie fiziskie ierobežojumi nav redzami apkārtējiem, tādēļ tos pieņemt un apzināt ir īpaši sarežģīti. Hroniskas slimības, kā arī to ārstēšana var radīt sāpes un diskomfortu pacientiem, kas var ietekmēt pacientu labsajūtu un dzīves kvalitāti. Tikai iespēja sazināties ar līdzīgiem ļauj pieņemt šo situāciju un, iespējams, atrast arī risinājumus, kas nav tradicionāli, uzsver Meļņika.

Hroniskas slimības var izraisīt uztraukumu, depresiju un citus psiholoģiskus stāvokļus, kas var ietekmēt pacientu emocijas un domāšanu. Šajā gadījumā īpaši svarīgs ir apkārtējo iedrošinājums un atbalsts. Tomēr to pieņemt un uzklausīt iespējams tikai tad, ja iepriekš šie jautājumi atbalsta grupā ir pārrunāti ar kādu no speciālistiem, piemēram, psihologu.

Ar šo projektu "Sustento" cer uzlabot cilvēku ar hroniskām saslimšanām emocionālo un informācijas atbalstu, lai veicinātu viņu labbūtību un celtu pašvērtējumu, veidojot iekļaujošu vietējo kopienu.

"Sustento" lūdz atsaukties pacientus, kam nesen noteikta hroniskas slimības diagnoze, lai piedalītos mūsu atbalsta grupās, saņemtu speciālistu konsultācijas un atrastu sev līdzīgos. Dalība atbalsta grupās ir bez maksas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.