Latvijas zinātnieki izstrādājuši modernu iekārtu melanomas noteikšanai

Veselība
VS.LV 13:37, 13.07.2023 0

Ārstēšana atkarīga no audzēja stadijas, atrašanās vietas un lieluma, kā arī pacienta vispārējā stāvokļa.

 

Latvijas Patentu valdes direktors Agris Batalauskis lepni ieradās Ženēvā uz Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) Ģenerālo asambleju. Mūsu valsts ir pierādījusi, ka spēj izgatavot viedierīces, kas palīdzēs glābt tūkstošiem cilvēku dzīvības.

Veselības projekts, ar ko Latvija var lepoties starptautiskajā līmenī, ir melanomas riska noteikšanas un aizdomīgu ādas veidojumu noteikšanas medicīniskā ierīce, ko ar ES fonda līdzfinansējumu un sadarbojoties ar Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Universitāti, radījis Latvijas medicīnas iekārtu uzņēmums "Bdetect".

Tā ir bezvadu ierīce, kas ar multispektrālas tehnoloģijas palīdzību saņem un automātiski analizē datus no ādas šūnu un zemšūnu līmeņiem, lai laikus spētu noteikt melonomas risku, kā arī atklāt potenciāli ļaundabīgus ādas veidojumus. Ierīce izmanto infrasarkano, zaļo, sarkano, zilo un balto gaismu, tādējādi iegūstot detalizētu analīzi par ādas stāvokli, un šie rezultāti ir viegli nolasāmi.

Turklāt informācija tiek nosūtīta uz konkrētā medicīnas speciālista profilu, garantējot datu anonimitāti. Kā uzsver ierīces ražotāji, sistēmas jutība ir 90%, spējot noteikt ļaundabīgus ādas veidojumus

"Melanoma ir ļoti agresīvs audzēja veids, ko ik gadu Latvijā atklāj vairākiem simtiem cilvēku, un arī visā pārējā pasaulē šis audzēja veids ir ļoti izplatīts, tāpēc ir ļoti svarīgi to savlaicīgi atklāt, mēs varam lepoties, ka latvieši ir radījuši šādu medicīnisku ierīci, kas precīzi var noteikt melanomas risku un potenciāli ļaundabīgus ādas veidojumus. Šis ir ļoti nozīmīgs un arī inovatīvs izgudrojums medicīnas nozarē, par kuru gribam, lai uzzina arī citviet pasaulē," pauž Batalauskis.

Melanoma ir visļaundabīgākais un agresīvākais no visiem ādas audzējiem. Tas var rasties kā jauns pigmentēts veidojums vai no esošas dzimumzīmes (atipiska nevusa), kas mainījusi savu izskatu un formu – tā var būt melnā, tumši vai gaiši brūnā, zilganā, iesarkanā vai bālā krāsā ar nelīdzenām kontūrām.
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.