Cik veselīgi ir izmantot krāsainās kontaktlēcas?

Veselība
VS.LV 08:52, 14.02.2023 0

No stila žurnālu lapām modeles ar izteiksmīgām acu zīlītēm dažādos pārsteidzošos toņos aicināt aicina izmēģināt šo personīgo stilu papildinošo akcentu.

 

Pasaulē krāsainām kontaktlēcām ir augoša popularitāte un tiek lēsts, ka globālie pārdošanas apjomi tuvāko piecu gadu laikā pieaugs par 8.9%. Arī Latvijā cilvēku, kuri izvēlas papildināt savu stilu ar acu krāsu mainošajām kontaktlēcām, kļūst vairāk. Tomēr attieksme pret tām ir rezervētāka un interesei ir vairāk izņēmuma nevis tendences raksturs.

Tam par pamatu ir dažādi mīti un stereotipi, kā arī tas, ka krāsainas kontaktlēcas vēl ir salīdzinoši neierasts personīgo stilu veidojošs elements. Optisko kontaktlēcu tirdzniecības rādītāji pie mums liecina, ka krāsainās kontaktlēcas biežāk pērk cilvēki, kas jau ikdienā lieto redzi koriģējošās acu lēcas. Viņiem kontaktlēcu lietošana ir rutīna un krāsainās kontaktlēcas atsvaidzina šo lietošanas pieredzi. Savukārt tie, kam redzes korekcija nav nepieciešama, reti izvēlas savu stilu papildināt ar krāsainām kontaktlēcām.

Noskaidrosim svarīgāko, kas jāņem vērā, ja plānojat iegādāties krāsainās kontaktlēcas, bet ikdienā lēcas nevalkājat.

Lai arī krāsainās kontaktlēcas tiek pozicionētas kā stila aksesuārs, tās joprojām ir iekšēji lietojama medicīnas ierīces – svešķermenis, ko uzliek tieši uz radzenes, zem plakstiņiem. Tādēļ pret krāsainajām kontaktlēcām jāattiecas tikpat nopietni kā pret caurspīdīgajām optiskajām kontaktlēcām. Pirmreizējai kontaktlēcu iegādei būtu jānotiek pēc konsultācijas ar sertificētu speciālistu.

Kāpēc nepieciešama speciālista konsultācija?

Mūsu acis ir unikālas un saudzējamas. Krāsainās kontaktlēcas var izrādīties par mazu, lielu vai neatbilst radzenes izliekumam.

Speciālists jums piemeklēs kontaktlēcas pēc izmēra un dizaina. Tā rīkojoties, gūsiet pārliecību, ka acs struktūra netiks bojāta un būs minimizēts iekaisuma risks. Ne mazāk svarīgi uzzināt ieteikumus par lēcu pareizu lietošanu.

Jums būs jāveic acs mērījumi plano receptei ar redzes nulles koriģēšanas parametriem. Profesionālais mērījums jums palīdzēt noteikt, kuras lēcas jūsu acīm būs visvairāk piemērotas un kuras lēcas nē.

Kādas izvēlēties - vienas dienas vai mēneša kontaktlēcas?

Šobrīd visā pasaulē ļoti populāras kļuvušas vienas dienas jeb vienreizējās lietošanas kontaktlēcas. Tām ir daudz priekšrocību: tīra, sterila lēca, iespēja iestrādāt papildu mitrinātājus, laba izvēle, ja kontaktlēcas nepieciešamas tikai dažām lietošanas reizēm. Tomēr vienas dienas kontaktlēcām Latvijā pagaidām pieejama visai neliela krāsu izvēle. Tādēļ populārāks pirkums ir mēneša kontaktlēcas.

Vai ir valkāšanas ilguma ierobežojumi?

Krāsainās kontaktlēcas no optiskajām lēcām atšķiras ne tikai vizuāli. Optiskās lēcas lielākoties tiek izgatavotas no elpojošiem silikona hidrogēla materiāliem, kas nodrošina veselīgu kontaktlēcu ilglaicīgu lietošanu, tās neizņemot arī pirms miega. Savukārt krāsaino kontaktlēcu hidrogēlam ir trūkums – sliktāka skābekļa caurlaidība. Tas nozīmē, ka bieža lietošana vai lietošana ilgāk par 8 stundām, var ietekmēt acs vielmaiņas procesus un izraisīt pat skābekļa badu. Tāpēc visas krāsainās kontaktlēcas pirms nakts miega jāizņem, tāpat pirms īsas snaudas vai diendusas.

Kura lēcu krāsa ir vispievilcīgākā?

Vislielākais pieprasījums Latvijas pircēju vidū ir zilās krāsas kontaktlēcām, otro vietu dala brūnās un zaļās kontaktlēcas, savukārt pasaulē topu augšgalā ir pelēkās un dūmakainās kontaktlēcas, tām seko zilas un zaļas kontaktlēcas. Dabiskam izskatam tiek ieteikts izmēģināt medus zeltaino vai lazdu riekstu krāsas lēcu.

Noteikti jāņem vērā, ka pašas lēcas krāsa nenosaka to, kāds būs gala rezultāts, jo kontaktlēcas krāsa mijiedarbojas ar cilvēka acs dabīgo krāsu, veidojot pavisam jaunu toni, kas nav iepriekš paredzams

Ja jūsu acu krāsa ir tumša un bagātīga, to mainīt ir daudz grūtāk nekā tad, ja esat gaišu acu īpašnieks. Grūti mainīt brūno (īpaši tumši brūno) acu krāsu, tikai iespējams tai piešķirt atšķirīgu nokrāsu.

220.lv piedāvājumā atradīsiet pasaulē zināmā Austrālijas krāsaino kontaktlēcu ražotāja Sofclear Enhance izstrādumus. Ar citu skatu uzsmaidiet šim pavasarim - dabīgo toņu kontaktlēcas izcels jūsu acu skaistumu!

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.