Menģelsone: Rehabilitācijai jābūt savlaicīgai un koordinētai

Veselība
LETA 08:45, 03.02.2023 0

Rehabilitācijas pakalpojumu pieejamībai jābūt savlaicīgai un koordinētai, tiekoties ar Latvijas Rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienības (LRPOA) pārstāvjiem, teica veselības ministre Līga Meņģelsone.

 
Foto: LETA

Kā informēja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa, veselības ministre uzsvēra, ka rehabilitācija ir neatņemama ārstniecības procesa sastāvdaļa, nevis bonuss. Tāpēc jābūt skaidrībai vēl pirms pacienta izrakstīšanas no slimnīcas par to, kur un kā tiks sniegta nepieciešamā rehabilitācija.

Jautājuma risināšana esot iespējama, tikai sadarbojoties ar Labklājības ministriju un pašvaldību sociālajiem dienestiem, teica ministre.

Arī LRPOA pārstāvji iezīmēja rehabilitācijas pārvaldību starp vairākām nozarēm: veselības, labklājības, izglītības, kā arī pašvaldībām. Nepietiekami nodrošinātas pacienta veselības aprūpes koordinēšanas un pakalpojumu pēctecības un pieejamības rezultātā pacientu iespējas savlaicīgi saņemt vajadzīgo rehabilitāciju ir nevienlīdzīgas.

Līdz ar to dzīves kvalitātes atgūšana ir ietekmēta ne tikai no slimības vai traumas smaguma, bet arī citiem faktoriem.

Sanāksmē tika iezīmēts arī jautājums par rehabilitācijas pakalpojumu apmaksas tarifu pārskatīšanu, ņemot vērā to neatbilstību pieaugušajām izmaksām. Tāpat tika izteikts priekšlikums attīstīt medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu mājās, nevadoties tikai no pacienta diagnozes, bet balstoties uz pacienta vajadzībām.

Šobrīd medicīniskās rehabilitācijas pakalpojums mājās ir pieejamas tikai insulta pacientiem un pacientiem ar muguras smadzeņu bojājumu.

Latvijā, neraugoties uz pēdējā laikā veikto rehabilitācijas nozares pakalpojumu tīkla paplašināšanu, joprojām rehabilitācijas pakalpojumu pieejamība nav pietiekama un atšķirīga situācija ir reģionos.

Tādēļ situācijas uzlabošanai esot nepieciešams palielināt gan rehabilitācijas sniedzēju skaitu, apmācot jaunus speciālistus, gan iesaistīt viņus jau primārās aprūpes līmenī.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.

Ekonomika Saeima piekrīt «airBaltic» obligāciju iegādei

Saeima šodien nolēma piekrist valsts dalībai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju iegādē.

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.