Sākta diskusija par veselības sistēmas finanšu ietvara pilnveidi

Veselība
VS.LV 20:55, 27.01.2023 0

Piektdien Rīgā norisinājās augsta līmeņa seminārs par veselības nozares finansēšanu un veselības pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošanu. Dzīves kvalitāte, tostarp iedzīvotāju veselība, ir viena no valdības galvenajām prioritātēm, tādēļ tika rosināta diskusija ar mērķi veicināt diskusiju par iespējamo Latvijas veselības sistēmas finanšu ietvara pilnveidi, informjaē Finanšu ministrijas.

 

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) norāda, ka valdības deklarācijā ekonomiskā transformācija definēta par stratēģisko valdības politikas virzienu, kurā cilvēkkapitāla attīstība ir centrā kā galvenā Latvijas vērtība. Cilvēkkapitāla attīstībai ir divi fundamentāli aspekti - zināšanas un prasmes, kā arī veselīgi dzīves gadi.

Ašeradens uzsver, ka ir pašsaprotami, ka tikai vesels un laimīgs cilvēks var sniegt pienesumu tautsaimniecībai un visas sabiedrības labbūtībai. Latvijai ir visas iespējas veidot mūsdienīgu, uz indivīda vajadzībām mērķētu un ilgtspējīgu veselības aprūpes sistēmu, jo iesaistītās puses ir gatavas diskutēt par veselības sistēmas pārvaldības un finansēšanas pilnveidi.

Profesionālajā domapmaiņā piedalījās Ašeradens, veselības ministre Līga Meņģelsone (AS), kā arī Valsts prezidenta kancelejas, Nacionālā veselības dienesta un akadēmiskās vides pārstāvji. Savukārt savu pieredzi ar E-veselības sistēmu un veselības apdrošināšanu Igaunijā prezentēja trīs eksperti no Igaunijas.

Prezentācijās Igaunijas Finanšu ministrijas padomnieks valsts budžeta jautājumos Tanels Ross, Tallinas Tehnoloģiju universitātes profesors Pēters Ross un digitālās veselības arhitekts Janeks Metsalliks izklāstīja 15 gadu pieredzi ar Igaunijas veselības informācijas sistēmu, izglītības un datu drošības nozīmi. Viesi informēja par risinājumiem un izmantotajiem analītikas instrumentiem savā valstī un iespējām iegūtos datus izmantot sistēmas pilnveidošanā.

Diskusija bija nozīmīgs solis efektīvai resursu ieguldīšanai Latvijas veselības nozarē ilgtermiņā, norāda FM pārstāvji. Iegūtās zināšanas ļaus Latvijas ekspertiem efektīvāk pielietot jau pieejamos rīkus, kā arī meklēt efektīvākos risinājumus un rīkus datu analīzei, veselības jomas digitalizācijai un iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanai.

Šīs valdības izvirzītās apņemšanās veselības jomā paredz rīcību, lai mazinātu nevienlīdzību veselībā, priekšlaicīgu mirstību un darbnespēju, uzlabotu veselības aprūpes kvalitāti, kā arī nostiprinātu uz pacientu centrētu aprūpi un veselību kā vērtību. Valdība apņēmusies nodrošināt ilgtspējīgu veselības aprūpes sistēmas darbību, tai skaitā sniedzot atbalstu veselības nozares kapacitātes celšanai un noturības stiprināšanai, tādā veidā stiprinot sabiedrības drošību un noturību mūsdienu nenoteiktības apstākļos.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.