Vai tetovējumi nodara kaitējumu veselībai? Jautājam speciālistam!

Veselība
VS.LV 18:01, 02.01.2023 0

Uztraucos par savu mazdēlu. Viņam jau abas rokas ir raibas ar dažādiem tetovējumiem – krāsaini, melnbalti, man nesaprotami. Puika ir lielīgs ar ķermeņa mākslas darbiem un nupat paziņoja, ka vēlas vēl iespaidīgāku tetovējumu uz muguras. Nevaram viņu atrunāt no šāda soļa. Varbūt kāds var izstāstīt, vai tik tetovējumi nenodara kādu kaitējumu ādas veselībai. Vai tas, ka tik liela ķermeņa daļa tiek klāta ar tetovējumiem nevar novest pie kādām nepatīkamākām sekām?Lidija K.

 

Šāds lēmums jāpieņem pārdomāti. Neviens viennozīmīgi nevarēs atbildēt uz šo jautājumu, jo arvien nav zināms pilnīgs tetovējamo tinšu sastāvs, krāsvielu avots, tādēļ katram cilvēkam var izraisīt absolūti individuālas reakcijas - gan alerģiskas, gan autoimūnas. Ir jāsaprot, ka tetovējumi ir neatgriezeniska ķermeņa pārveidošana vai izrotāšana, ko parasti panāk, ar elektriski vadāmu adatu ievadot tinti pusotra līdz divu milimetru dziļumā ādā.

Tetovējuma radīšanai ir pieejams plašs klāsts nepieciešamo instrumentu, lai sasniegtu vēlamo vizuālo rezultātu. Atsevišķas vai grupētas sīkas adatiņas ar diametru no 0,2 milimetriem caurdur ādu līdz pat 3000 reizēm minūtē, lai caur to radītajām sīkajām atverītēm ādā nogādātu tinti nepieciešamajā dziļumā. Daļa tintes paliek ādas virsējā slānī epidermā, kas ar laiku noārdās, tāpēc vērojama tetovējuma krāsas intensitātes samazināšanās neilgi pēc tetovējuma veikšanas. Tomēr lielākā daļa tintes paliek permanenti ādas papilārajā dermas slānī, jo tintes daļiņas ir tik lielas, ka cilvēka organisma imūnās reakcijas tās nespēj sašķelt un izvadīt no organisma.

Lai izvairītos no iespējamiem komplikāciju riskiem, nevajadzētu aizmirst par tetovējumu veikšanas tehniku, apstākļiem un higiēnas normatīviem, kas jāievēro tetovēšanas salonos. Jebkurā gadījumā organisma reakcija uz tetovējumu ir individuāla un tāpēc nav prognozējama. Dažādas imūnas sistēmas reakcijas var rasties ādas traumatizācijas, infekcijas, alerģisku reakciju vai autoimūna procesa ierosināšanas rezultātā. Katriem diviem no trim cilvēkiem pēc tetovējuma veikšanas vērojamas tūlītējas lokālas komplikācijas, bet katram desmitajam var rasties ilgstošas vai neatgriezeniskas organisma reakcijas.


Ilustratīvs foto.

Pirms tetovējumu veikšanas noteikti ieteicams konsultēties ar dermatologu vai ģimenes ārstu, lai izvērtētu organisma vispārējo stāvokli, kā arī izslēgtu dažādu hronisku slimību esamību (B un C vīrushepatītu, HIV infekciju), izvērtētu iespējamos risku un pasargātu ne tikai sevi, bet arī tetovēšanas meistaru no nevēlamām sekām.

Tūlītējās īslaicīgās un ilgstošās tetovēšanas komplikācijas ir:

• ādas komplikācijas – krevele, nieze, tūska, asiņošana, pūšļi, strutas un tamlīdzīgi;

• sistēmiskās komplikācijas – reibonis, nelabums, galvassāpes, drudzis, nogurums un citas;

• persistējošas jeb ilgstošas/paliekošas komplikācijas – rētas, intermitējoša tūska, viegls jutīgums, nieze, piepacelta āda, akne, papulas, izmainīta jušana, psiholoģiskas problēmas un tamlīdzīgas.

Tāpat tetovēšanas gadījumā bieži vērojamas nelabvēlīgas reakcijas, kas iespējamas tetovēšanas gadījumā, tostarp pastiprināta reakcija uz saules stariem, alerģiskas reakcijas, citu slimību paasinājumi, infekcijas un citas reakcijas.

Sertificēta dermatoloģe Anda Apine

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.