Veselībai 2023.gadā kritiski nepieciešami papildu 173 miljoni eiro

Veselība
LETA 10:50, 18.12.2022 0

Veselībai aprūpes jomai 2023.gadā kritiski nepieciešami papildu 173,2 miljoni eiro, aprēķināms no Veselības ministrijas (VM) atbildes uz Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu jautājumiem.

 

Jautājumus par valsts budžetā 2023.gadam veselības jomai nepieciešamo finansējumu iesniedza ZZS deputāti Viktors Valainis, Augusts Brigmanis, Daiga Mieriņa, Jānis Vucāns, Harijs Rokpelnis, Līga Kozlovska, Juris Jakovins, Andris Bērziņš, Līga Kļaviņa, Anita Brakovska un Andrejs Vilks.

Atbildē parlamentāriešiem VM un iepriekšējais veselības ministrs Daniels Pavļuts ("Par") cita starpā norāda uz pasākumiem, kam kritiski nepieciešams atbalstīt papildu finansējumu. Veselības aprūpes pakalpojumu tarifu pārrēķinam, kuri pašlaik nesedz pakalpojumu pašizmaksu, nākamgad nepieciešami 125,8 miljoni eiro, atzīmē ministrijā.

Šie līdzekļi nepieciešami tarifus veidojošo elementu nepietiekamības nosegšanai, veselības aprūpes pakalpojumu pamatresursu, tajā skaitā energoresursu indeksācijai un ģimenes ārstu praksēm. Tāpat papildu finansējums nepieciešams pacientu ēdināšanas nodrošināšanai un laboratorisko izmeklējumu finansēšanai, ņemot vērā, ka pašlaik izveidojusies šo izmeklējumu pārstrāde.

2023.gadā kompensējamo medikamentu pieejamības nodrošināšanai papildus nepieciešami ap 25 miljoniem eiro, bet ar Covid-19 pandēmijas sekām saistīto pasākumu finansēšanai - ap 22,4 miljoniem eiro.

Kritiski nepieciešamais papildu finansējums šīm trim lietām veido augstāk minēto kopsummu - ap 173,2 miljonus eiro.

Kā skaidro VM, finansējums nepieciešams, lai risinātu veselības nozares problēmjautājumus un stiprinātu veselības nozares noturību, ņemot vērā ilgstošu finansējuma nepietiekamību un ekonomiskās un ģeopolitiskās krīzes apstākļus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Paliatīvās aprūpes pakalpojumu dzīvesvietā saņēmuši jau 255 cilvēki

Valsts apmaksātus paliatīvās aprūpes pakalpojumus pacienta dzīvesvietā, kas pieejami no šī gada sākuma, janvārī un februārī saņēmuši 255 cilvēki, ziņo Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Veselība Rīgas 2. slimnīcu saglabās kā traumatoloģijas klīniku?

Pārmaiņas varētu tikt realizētas 10 - 15 gadu laikā.

Sabiedrība Abu Meri: divu grozu veselības aprūpes pakalpojumu modelis ir novecojis

Tā saucamais "divu grozu" veselības aprūpes pakalpojumu modelis ir novecojis, un tam nav politiskā atbalsta, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), komentējot lēmumu minēto modeli atlikt vēl uz pusotru gadu.

Veselība Abu Meri apšauba «Rīgas Dzemdību nama» atbilstību mūsdienu prasībām

Veselības ministrija (VM) ir vērsusies pie Rīgas pašvaldības, aicinot pašvaldību būtiski mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi Rīgā un apšaubot "Rīgas Dzemdību nama" atbilstību mūsdienu prasībām.