Ķīmijterapija ir izplatīta ārstēšanas metode, kuras laikā izmanto vienu vai vairākus medikamentus, ar mērķi apkarot vēža šūnas ķermenī. Apetīte ķīmijterapijas laikā bieži vien ir slikta, jo terapijas blakusiedarbības, piemēram, slikta dūša, nogurums, sausa mute un garšas izmaiņas, noteikti neveicina ēstgribu. Tomēr tieši šajā ārstēšanas laikā ir svarīgi ēst veselīgu, sabalansētu pārtiku, kas dod spēku muskuļiem un arī palīdz ķermenim gūt enerģiju un vitamīnus. Vēlams izvēlēties ēdienus, kas ir veselīgi, viegli sagremojami un ar maigu garšu. Piemēram, ja ierasta bija karija garša, tad terapijas laikā, tā var šķist izteikti nepatīkama, asa un nesaprotama.
Ēdieni, kurus izvēlēties ķīmijterapijas laikā:
Auzu pārslas
Auzu pārslas nodrošina virkni uzturvielas, kas palīdz ķermenim ķīmijterapijas laikā. Tajās ir liels daudzums ogļhidrātu, olbaltumvielas un antioksidanti, kā arī auzu pārslās ir vairāk veselīgo tauku, nekā citos graudaugos. Tas palīdz regulēt arī zarnu darbību, jo auzu pārslas satur beta glikānu, kas baro labās baktērijas zarnās.
Ķīmijterapijas biežākās blaknes ir čūlas un sausums mutē. Auzu pārslu neitrālā un krēmīgā garša un tekstūra ir īpaši patīkama, ja nākas sadzīvot ar minētajām blaknēm.
Ja nākas sadzīvot arī ar ķīmijterapijas pavadīto nespēku un apātiju, auzu pārslas ir vienkārši pagatavojamas jau vakarā. Aplejiet izvēlēto daudzumu ar sev tīkamu pienu (govs piens, kazas piens, mandeļu piens, sojas piens u.c.), ievietojiet uz nakti ledusskapī. No rīta uzsildiet, viegli maisot un pirms ēšanas papildiniet ar ievārījumu, svaigām ogām vai augļiem, žāvētiem augļiem vai medu. Ja nav nepatīkami, uzmundrinoši iedarbosies kanēlis.
Protams, ja nav patīkamas saldas garšas, auzu pārslas var papildināt ar vārītu olu, avokado un nedaudz sāli.
Avokado
Ja ķīmijterapijas ietekmē trūkst apetīte, uzturā lietojot avokado ir iespējams sabalansēt nepieciešamās kalorijas un barības vielas. Šajos krēmveida, zaļajos augļos ir īpaši daudz veselīgu mononepiesātināto tauku, kas var palīdzēt sliktā holesterīna līmeni, vienlaikus paaugstināt labo holesterīnu. Avokado ir bagāts ar šķiedrvielām – 1 avokado vidēji nodrošina 25% no dienas nepieciešamās devas.
Avokado iespējams saspiest putriņā un izmantot smērēšanai uz maizītes, vai arī sagriezt šķēlēs un likt uz maizes, vai pievienot salātiem, zupām.
Olas
Ķīmijterapija ir kā smags, fiziski grūts darbs, tāpēc tās laikā cilvēki ļoti bieži izjūt pastiprinātu nogurumu.
Lai samazinātu nogurumu, iesaka uzturā lietot olas. Olas ir ļoti nozīmīgs olbaltumvielu un tauku avots. Tauki nodrošina enerģiju ķermenim, savukārt olbaltumvielas uzturēt un veidot muskuļu masu, kas ir īpaši svarīgi ķīmijterapijas laikā. Kā arī, ja mutē ir čūlas, olas maigā tekstūra, ļaus vieglāk paēst.
Buljons
Ķīmijterapijas laikā tik ļoti izmainās garša, ka reizēm šķiet, ka pat ūdens garšo citādāk. Tādā gadījumā, lieliska alternatīva ir buljons, kas vienlaicīgi ļauj uzņemt šķidrumu , kā arī paēst. Buljona pamatā ir ūdens, dārzeņi, garšaugi un garšvielas. Kā arī gaļa, vai zivs, vai īpaši buljonam piemeklēti kauli.
Ķīmijterapijas laikā tiek pastiprināti kairināts kuņģis un viena no blakusparādībām ir bieža vemšana, caureja vai svīšana (līdzīgi kā pie augstas temperatūras ), tādā gadījumā buljons palīdzēs atgūt gan zaudēto šķidrumu, gan minerālvielas - nātriju, kalciju, kāliju.
Buljonu var papildināt ar rīsiem, makaroniem, nelieliem dārzeņu gabaliņiem, vistas vai zivs fileju.
Lai arī kādas būtu buljonu variācijas, primāri gatavojiet to vienkāršu un dzidru un dzeriet to maziem malkiem. Buljons ir lielisks šķiedrvielu avots!
Mandeles un rieksti
Onkoloģisko saslimšanu ārstēšanas nolūkā, nākas garas stundas pavadīt ārstniecības iestādē. Uztraukumi un gaidīšana nav īstākais brīdis, lai domātu par ēšanu, taču nelielas uzkodas noder. Un rieksti tādām ir ļoti piemēroti. Piemēram, Indijas riekstos un mandelēs ir liels olbaltumvielu, veselīgo tauku, vitamīnu un minerālvielu daudzums.
Mandeles ir bagātīgs mangāna un vara avots. Šīs minerālvielas palīdz veidoties ļoti spēcīgiem organisma antioksidantiem, savukārt antioksidanti palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem, kas bojā ķermeņa šūnas. Riekstus var pievienot (veselus vai sasmalcinātus, vai pat iepriekš izmērcētus) auzu pārslu putrai.
Ja garša ir patīkama, tad tekstūras un uzturvielu ziņā, vērtīgs ir arī riekstu sviests.
Ķirbju sēklas
Līdzīgi kā rieksti, arī ķirbju sēklas ir lieliska uzkoda. Tās satur taukus, olbaltumvielas, antioksidantus, piemēram, E vitamīnu, kas palīdz cīnīties ar iekaisumiem. Ķirbju sēklas ir arī dzelzs avots.
Tomēr, ja ir nepieciešama asins pārliešana un dzelzs līmenis ir paaugstināts, tad ieteicams izvairīties no ķirbju sēklām.
Miksējiet ķirbju sēklas ar riekstiem, žāvētiem augļiem, vai arī papildiniet ar tām avokado maizīti.
Kāposti
Dažādi kāpostu dzimtas augi, piemēram, brokoļi, puķkāposti, kale kāposts, lapu kāposts, ir liels C vitamīna avots. C vitamīns palīdz stiprināt imunitāti. Brokoļi satur sulforafānu – augu savienojumu, kas uzlabo smadzeņu veselību. Pētījumi liecina, ka sulforafāns pozitīvi ietekmē smadzeņu veselību, samazina iekaisumus un aizsargā šūnas no bojājumiem.
Tvaicējiet vai apcepiet šos dārzeņus, papildiniet ar eļļu, sev tīkamām garšvielām, vai pat citronu sulu (ja vien nav čūlas mutē).
Dažādi “zaļie” kokteiļi
Kaut arī teju par modes lietu kļuvušajam smūtijam tiek piešķirta milzīga vērtība, to nevajadzētu pārvērst par alternatīvu veselai ēdienreizei. Taču, nav arī melots, ka smūtiji ir vērtīgs šķiedrvielu, vitamīnu un barības vielu avots. Smūtiji ir laba alternatīva periodā, kad tiešām ir grūti sakost cietu pārtiku un saņemt pietiekoši daudz barības vielu.
Kokteiļus ir viegli variēt, ļaujot izvēlēties sev tīkamākās sastāvdaļas, nepatīkamo blakņu vai garšas izmaiņu novēršanai.
Bāzes formula kokteiļu pagatavošanai:
- Glāze šķidruma (ūdens (pavasarī bērzu vai kļavu sula), sula, piens, kefīrs, bezpiedevu jogurts)
- Apmēram 300g dārzeņu vai augļu
- 1 ēdamkarote (15g) proteīna (piemēram, linsēklas, auzu pārslas)
- 1 ēdamkarote (15g) tauku (piemēram, riekstu sviests, kokosriekstu eļļa)
Maize vai sausiņi
Ja ķīmijterapijas ietekmē ir caureja vai vemšana, tad maize vai sausiņi ir laba izvēle. Tos ir viegli sagremot, turklāt pārkaisot ar sāli, vai izvēloties sāļus krekerus, iespējams uzņemt zaudēto nātriju.
Maizi var ēst vienkārši, kā uzkodu, to var papildināt ar avokado, riekstu sviestu, vai maigu krēmsieru.
Zivs
Ieteicams ķīmijterapijas laikā ēst divas zivs porcijas nedēļā. Tās nodrošina olbaltumvielas un omega 3 taukskābes. Omega 3 veicina smadzeņu veselību un samazina iekaisumus. Treknākas zivis, piemēram, lasis un siļķe, ir bagāti D vitamīnu avots, kas spēcina kaulus un imunitāti.
Zivi iespējams tvaicēt, cept sviestiņā, pagatavot kopā ar dārzeņiem, vai pievienot zivs gabaliņus buljonam.