Vīrs pie ārstiem praktiski neiet, bet ikdienā mokās ar tādu nepatīkamu problēmu, kā kuņģa dedzināšana. Parasti tā parādās pēc kādu ceptu, treknu vai miltu ēdienu lietošanas. Kad sākas dedzināšana, viņš uzreiz dodas uz virtuvi un pagatavo sodas dzērienu (pārtikas sodu atšķaida ar ūdeni), un saka, ka tas palīdz. Bet es kaut kur dzirdēju, ka šādā veidā var tikai vēl vairāk kaitēt kuņģim, to sakairinot. Varbūt kāds ārsts var pamatot, kādēļ sodas vietā tomēr labāk izvēlēties kādu aptiekā nopērkamu medikamentu šīs problēmas novēršanai?Laila
Taisnība, soda jeb nātrija hidrogēnkarbonāts ir tautā iecienīts līdzeklis pret atviļņa, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlas izraisītu dedzināšanu. Soda rada ķīmisku reakciju, neitralizējot kuņģa skābi un sniedzot atvieglojumu apmēram pusstundu, taču tā nenovērsīs dedzināšanas iemeslu.
Dzeramā soda ķīmiski bojā kuņģa gļotu slāni, kas cilvēka organismam ir ļoti svarīgs aizsargfaktors. Tāpēc sodu lietot nav ieteicams, to darot pārāk bieži tiks veicināta kuņģa skābes paaugstināšanās, kā arī var izpausties/attīstīties citas gremošanas problēmas. Tāpat, ja daudz lieto sodu kā blakusfaktors ir C02 izdalīšanās.
Ja atviļņi ir bieži - vairāk nekā divas reizes nedēļā vai ilgāk par divām nedēļām un traucējoši, tad, iespējams, iekaisusi barības vada gļotāda. Kā līdzeklis dedzināšanas novēršanai var noderēt Gastrotuss - pa vienai devai, vienu stundu pēc ēšanas.
Ja problēma atkārtojas, lai izvēlētos visatbilstošākās zāles, kā arī ievērotu piemērotu uztura režīmu, jāzina dedzināšanas iemesls. Tādēļ, ja cilvēkam ikdienā ir sūdzības par kuņģa-zarnu trakta darbību, būtu jāpierakstās pie ārsta uz konsultāciju, kas noteikti pateiks, kādēļ jums rodas šādas problēmas un ieteiks atbilstošāko ārstēšanu.
Un, protams, nevajag aizmirst par ēdienkartes pārskatīšanu. Ja zināms, ka atvilni izraisa konkrēti pārtikas produkti, tad tos lietot nevajadzētu. Pats galvenais - sekot veselīgas ēšanas paradumiem, kas nozīmē būt informētam par to, kas jūsu kunga vecumam un veselības stāvoklim būtu atbilstošākais ēdiens vai diēta. Ja to ievēros, tad nebūs minēto neērtību – dedzināšanas sajūtas un tamlīdzīgi.
Atceries! Atvilni aktivizē:
-gāzēti un raudzēti dzērieni (arī alkoholiskie – alus, šampanietis un tamlīdzīgi.);
-kofeīns (kafija, zaļā un melnā tēja);
-šķidrie piena produkti (piens kefīrs, paniņas un citi.);
-citrusaugļi, izteikti skābi augļi un ogas;
-svaigi vai konservēti dārzeņi (piemēram, tomāti, skābēti kāposti un gurķi, tomātu mērce);
-rupjmaize un saldskābmaize ar izteiktu skābumu;
- pikantas garšvielas (piemēram, pipari, ķiploki, paprika, čili);
-dzīvnieku un augu izcelsmes tauki (taukvielas aiztur kuņģa iztukšošanos);
- pārmērīgi daudz saldo našķu (šokolāde, kakao, smalkmaizītes, medus un citi.).
Gastroenterologs Aldis Puķītis