Sola atjaunot ķīmijterapijai nepieciešamā medikamenta pieejamību Latvijā

Veselība
LETA 19:42, 23.11.2022 0

Novembra beigās, 30.novembrī, tiks atjaunota ķīmijterapijai nepieciešamā medikamenta - kalcija folināta - pieejamība Latvijā, pavēstīja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane.

 
Foto: LETA

Iepriekš Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) ārsti bija cēluši trauksmi, ka varot apstāties būtiska preparāta - kalcija folināta - piegāde, vēstīja LTV. Bez tā nav iespējams veikt ķīmijterapiju kuņģa, zarnu un cita vēža pacientiem pirms un pēc operācijas, bet ar citu vielu kalcija folināts neesot aizstājams.

Kā skaidroja ZVA, medikamentus LOC saņem valsts iepirkuma ietvaros, kur kompetentā iestāde ir Nacionālais veselības dienests.

ZVA informēja, ka zāļu reģistrācijas apliecības īpašnieka "Teva Pharma B.V." pilnvarotā persona ir informējusi ZVA par zāļu "Leucovorin-Teva šķīdums injekcijām" pieejamības pārtraukumu no 2022.gada 1.novembra nepietiekamas ražošanas kapacitātes dēļ. Vienlaikus solīts, ka nākamā šo zāļu piegāde plānota 2022.gada 30.novembrī.

Pēc Okmanes paustā, patlaban komersanti ir izrādījuši interesi ievest minētās zāles kā nereģistrētas zāles. ZVA, reaģējot uz saņemto informāciju un komersanta iesniegumu, šī gada 16.novembrī izsniedza individuāli piešķirtu nereģistrētu zāļu izplatīšanas atļauju kalcija folinātu saturošām zālēm.

ZVA uzsver, ka būtiska nozīme problēmas risināšanā ir savlaicīgai iesaistīto pušu informēšanai un paziņojumu sniegšanai.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība «Tuberkuloze joprojām ir viena no nāvējošākajām infekcijas slimībām»‎ (+VIDEO)

Austrumu slimnīca Rīgā ir uzkrājusi lielu pieredzi infekcijas apkarošanā.

Veselība Drošības pasākumi pavasara sauļošanās laikā: farmaceita padomi (+VIDEO)

Lielākajai daļai pieaugušo ir nepieciešama aptuveni pusglāze vai vairāk kosmētikas līdzekļa.

Veselība Latvijā kopš 2019.gada reģistrēti 34 ievesti Denges drudža gadījumi

Latvijā kopš 2019.gada reģistrēti kopumā 34 ievesti Denges drudža gadījumi, savukārt inficēšanās Latvijā nav konstatēta, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Aptauja: Latvijā 40% autovadītāju pie stūres dzer kafiju

Latvijā 40% autovadītāju, braucot pie stūres, dzer kafiju, bet 39% autovadītāju mēdz runāt pa telefonu, aģentūru LETA informēja kāda SIA pārstāvji, atsaucoties uz "Atbildīgas braukšanas indeksa" aptauju.

Lasiet arī

Sabiedrība Jau rudenī dārgāko recepšu zāļu cena varētu būt par 15-20% zemāka

Rudenī dārgāko recepšu zāļu cena varētu samazināties par 15-20%, aģentūra LETA noskaidroja Veselības ministrijā (VM).

Ekonomika Valdošā koalīcija nesteidzas samazināt PVN zālēm

Veselības ministrija (VM) zāļu cenu samazināšanas plānā sola apsvērt vēl vairāk samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) recepšu zālēm, taču konkrētākas diskusijas un aprēķini par iespējām gaidāmi vēlāk, kad valdošā koalīcija šogad spriedīs par plašākām izmaiņām nodokļos, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē klāstīja ministrijas pārstāvji.

Sabiedrība Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Piecenojumi šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu, pauž LFAA.

Veselība Farmaceits: «iesaldētas» zāles var kaitēt pacientiem (+VIDEO)

Recepšu vai bezrecepšu preparāts, par katru ir svarīgi zināt, kādā temperatūrā tas jāuzglabā.