Kāda Latvijā ir vistas gaļas kvalitāte? Jautājam speciālistam

Veselība
VS.LV 17:45, 09.11.2022 0

Atminos laikus, kad veikalā pirktās vistas bija ar zilu nokrāsu. Tikai retā kautā klukste bija tīri balta. Tagad visas veikalā nopērkamās vistas ir kā nule no kosmētikas salona iznākušas. Man patiesi gribas zināt, vai ar antibiotikām sašpricētu un ar īpašām zālēm apstrādātu vistu nemaz mūsdienās nevar nopirkt? Esmu dzirdējis pat tādas teikas, ka vistas baro, rīklē ieliekot zondi, un tās līdz kaušanai izaug tikai dažu mēnešu laikā. Cilvēki mēļo, ka arī "Ķekavas" vistas pirms kaušanas ar kaut ko tiek sašpricētas un tur strādājošie darbinieki tās nelietojot pārtikā un neiesakot to darīt saviem tuviniekiem.Vilnis

 

Latvijā audzētajām vistām ir vieni no augstākajiem labturības rādītājiem. Mazie cālīši ēd speciālu barību, kuras sastāvā ir graudaugi, un tie ir bagātināti ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem.

Lai samazinātu antibiotiku izmantošanu, ražotāji rūpīgi ievēro higiēnas prasības un vistām ir iespēja staigāt pa skujkoku mulču, tādējādi mazinot slimību izplatību. Eiropas Savienības (ES) likumdošana paredz, ka gaļā ir atļauta antibiotiku atlieku klātbūtne likuma noteikto normu robežās, – ja tā tiek izpildīta, gaļa ir droša lietošanai uzturā.

Pārliecināties par to, ka gaļā antibiotiku atlieku nav vispār, var tad, ja uz gaļas marķējuma ir norāde, ka dzīvnieka audzēšanas laikā antibiotikas nav dotas. Šādu informāciju izvietot uz iepakojuma nedrīkst kurš katrs. Ir jāizpilda ES likumdošanas prasības attiecībā uz papildu norādēm, ko sniedz ražotājs marķējumā. Marķējums «Audzēts bez antibiotikām» apliecina, ka produktā nav nekādu antibakteriālo zāļu pēdu. To var pierādīt tikai laboratorijā ar īpaši jutīgu antibiotiku atlieku noteikšanas metodi.

Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Kultūra Bungu un dūdu mūzikas grupa «Auļi» dosies tūrē pa Latviju (+VIDEO)

Reinis Suhanovs uzveduma režijas pamatā izmantojis Edvarta Virzas poēmas.