Iepērkos reizi nedēļā, jo biežāk uz veikalu netieku. Dzīve iemācījusi nebūt izšķērdīgam. Esmu redzējis kā tēvs nedaudz iepelējušu maizi (tieši pelējuma vietu) nogriež un lieto uzturā un par savu veselību nesūdzas. Bet tagad klausos, ka pelējuma sēne ir bīstama veselībai. Vai tas atbilst patiesībai?
Arnolds
Taisnība, ja sākusi pelēt maize, to vajag izmest! Turklāt iepelējušu maizi nedrīkst ēst ne cilvēki, ne dzīvnieki. Daudzi uzskata, ka to pelējumu ir vienkārši nokasīt, nogriezt, lai apēstu atlikušo, taču tā nevajag darīt.
Pelējušu maizi ēst nedrīkst, arī izgriežot pelējuma skartās vietas. Jo pelējuma skartās vietas ir tikai aisberga redzamā daļa - porainie pārtikas produkti var būt piesārņoti zem virsējās kārtas. Lietot pārtikā šādus produktus ir bīstami, pelējums var saturēt indīgas vielas, kuras ražo noteiktas pelējuma sēnītes, kas atrodamas, galvenokārt, uz graudu un riekstu kultūraugiem. Daži pelējuma veidi var izraisīt nopietnas alerģiskas reakcijas un elpošanas problēmas.
Pelēšanai visvairāk ir pakļauta sagrieztā maize, jo, palielinoties gaisa piekļūšanai atsevišķām šķēlēm, arī pelējuma sporas maizē var nokļūt no netīriem griezēju nažiem. Pelējums bieži vien izplatās arī maizes plīsumos un sānos. Labāk maizi mājās neturēt tirdzniecības iepakojumā, bet pārlikt maizes kastē.
Speciālisti atzīst, ka noteikta veida pelējuma sēnītes ir ne vien kaitīgas, bet arī kancerogēnas - var sekmēt ļaundabīgā audzēja veidošanos. Proti, dažas pelējuma sēnīšu sugas ir īpaši bīstamas, jo spējīgas izveidot un izdalīt daudz vielmaiņas produktu - sēnīšu toksīnus jeb mikotoksīnus, no kuriem daži ir ļoti toksiski, piemēram, aflatoksīni ir spēcīgas aknu indes, kas var izraisīt aknu nekrozi, un ir ļoti kancerogēnas.
Ir skaidrs, ka maize ir produkts, kurš nav paredzēta ilgstošai uzglabāšanai. Baltmaize un maizes izstrādājumi, kuru sastāvā ir klijas un dažādas sēklas sāk ātrāk pelēt. Tas tāpēc, ka piedevas piesaista vairāk ūdens un līdz ar to arī rada labvēlīgākus apstākļus pelējuma attīstībai. Toties rudzu maize pelē mazāk, jo pelējuma rašanos aizkavē maizes skābums. Ko varat darīt mājās? Lai mājas apstākļos pasargātu maizi no pelējuma, tā jāglabā viegli mazgājamā, tīrā, noslēgtā, sausā traukā vai maizes kastē, kas nodrošina gaisa apmaiņu. Maizes kaste var būt gan no koka, gan māla, gan plastmasas. Savukārt šķēlēs sagrieztu maizi visilgāk var uzglabāt ledusskapī.
Atbildēja Pārtikas un veterinārais dienests