Jautājam speciālistam. Ko darīt ar iepelējušu maizi?

Veselība
VS.LV 14:32, 28.09.2022 0

Iepērkos reizi nedēļā, jo biežāk uz veikalu netieku. Dzīve iemācījusi nebūt izšķērdīgam. Esmu redzējis kā tēvs nedaudz iepelējušu maizi (tieši pelējuma vietu) nogriež un lieto uzturā un par savu veselību nesūdzas. Bet tagad klausos, ka pelējuma sēne ir bīstama veselībai. Vai tas atbilst patiesībai?

Arnolds

 

Taisnība, ja sākusi pelēt maize, to vajag izmest! Turklāt iepelējušu maizi nedrīkst ēst ne cilvēki, ne dzīvnieki. Daudzi uzskata, ka to pelējumu ir vienkārši nokasīt, nogriezt, lai apēstu atlikušo, taču tā nevajag darīt.

Pelējušu maizi ēst nedrīkst, arī izgriežot pelējuma skartās vietas. Jo pelējuma skartās vietas ir tikai aisberga redzamā daļa - porainie pārtikas produkti var būt piesārņoti zem virsējās kārtas. Lietot pārtikā šādus produktus ir bīstami, pelējums var saturēt indīgas vielas, kuras ražo noteiktas pelējuma sēnītes, kas atrodamas, galvenokārt, uz graudu un riekstu kultūraugiem. Daži pelējuma veidi var izraisīt nopietnas alerģiskas reakcijas un elpošanas problēmas.

Pelēšanai visvairāk ir pakļauta sagrieztā maize, jo, palielinoties gaisa piekļūšanai atsevišķām šķēlēm, arī pelējuma sporas maizē var nokļūt no netīriem griezēju nažiem. Pelējums bieži vien izplatās arī maizes plīsumos un sānos. Labāk maizi mājās neturēt tirdzniecības iepakojumā, bet pārlikt maizes kastē.

Speciālisti atzīst, ka noteikta veida pelējuma sēnītes ir ne vien kaitīgas, bet arī kancerogēnas - var sekmēt ļaundabīgā audzēja veidošanos. Proti, dažas pelējuma sēnīšu sugas ir īpaši bīstamas, jo spējīgas izveidot un izdalīt daudz vielmaiņas produktu - sēnīšu toksīnus jeb mikotoksīnus, no kuriem daži ir ļoti toksiski, piemēram, aflatoksīni ir spēcīgas aknu indes, kas var izraisīt aknu nekrozi, un ir ļoti kancerogēnas.

Ir skaidrs, ka maize ir produkts, kurš nav paredzēta ilgstošai uzglabāšanai. Baltmaize un maizes izstrādājumi, kuru sastāvā ir klijas un dažādas sēklas sāk ātrāk pelēt. Tas tāpēc, ka piedevas piesaista vairāk ūdens un līdz ar to arī rada labvēlīgākus apstākļus pelējuma attīstībai. Toties rudzu maize pelē mazāk, jo pelējuma rašanos aizkavē maizes skābums. Ko varat darīt mājās? Lai mājas apstākļos pasargātu maizi no pelējuma, tā jāglabā viegli mazgājamā, tīrā, noslēgtā, sausā traukā vai maizes kastē, kas nodrošina gaisa apmaiņu. Maizes kaste var būt gan no koka, gan māla, gan plastmasas. Savukārt šķēlēs sagrieztu maizi visilgāk var uzglabāt ledusskapī.

Atbildēja Pārtikas un veterinārais dienests

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Sabiedrība Svētku diena būs silta, sausa un lielākoties saulaina

Valsts svētku diena Latvijā būs silta, sausa un lielākoties arī saulaina, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sagatavotā prognoze.

Sabiedrība Valsts prezidents neatkarības atjaunošanas gadadienā novēl izjust lepnumu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34.gadadienā novēl izjust vairāk lepnuma nekā pieticības, priecāties par Latvijas cilvēkiem, kā arī radīt prieku tiem, kuri paši to nespēj atrast.

Sabiedrība Nacionālajā arhīvā notiek vērienīga rekonstrukcija (+VIDEO)

Sloka ielā 16 esošo ēku projektējis arhitekts V.R. Reslers un tā celta 1908.gadā kā pilsētas lombards.

Ekonomika Aptauja: Latvijas iedzīvotāji sagaida mājokļu cenu kāpumu (+VIDEO)

Respondenti, kas ir optimistiskāki nekā vidēji, ir ar pamatizglītību, zemiem ienākumiem un dzīvo laukos.