Tiesa pretēji PMLP uzdod piešķirt bēgļa statusu baltkrievu opozicionārei

Sabiedrība
LETA 16:15, 24.10.2024 0

Administratīvā rajona tiesa oktobrī pretēji Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) lēmumam uzdevusi piešķirt bēgļa statusu Latvijā kādai Baltkrievijas režīma opozicionārei, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

 
Foto: LETA

Baltkrievijas pilsone pērn vērsās Valsts robežsardzē ar iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu. Pieteicēja iesniegumā, aptaujas anketā un intervijā norādīja, ka lūdz patvērumu, jo viņa nevar atgriezties Baltkrievijā saistībā ar viņas un viņas vīra vajāšanu politisko uzskatu dēļ.

Pieteicēja un viņas vīrs piedalījušies mītiņos un protestos pret pastāvošo režīmu. Lai gan vīrs tika sodīts, viņš paspēja izceļot no Baltkrievijas. Mājās notika kratīšanas, un pieteicēja tika pratināta. Vēlāk vīrs pieteicējai palīdzēja izceļot no Baltkrievijas, jo viņai bija bīstami tur palikt, apgalvoja pieteicēja.

PMLP sievietei atteica piešķirt bēgļa un alternatīvo statusu. Kā vienu no argumentiem pārvalde minēja to, ka pret sievieti vērstās darbības no Baltkrievijas varas iestāžu puses nesasniedza tādu smaguma pakāpi, lai to atzītu par vajāšanu Patvēruma likuma kontekstā.

Nepiekrītot PMLP lēmumam, sieviete vērsās tiesā.

Izvērtējot pieteicējas sniegto informāciju pārvaldei un tiesai, tiesa, piemēram, konstatējusi, ka sieviete, vēl atrodoties Baltkrievijā, divas reizes piedzīvojusi kratīšanu savā dzīvesvietā, vairākkārt tikusi pratināta saistībā ar krimināllietu, kas ierosināta pret viņas vīru.

Tiesa atzina, ka pastāv pamats uzskatīt, ka Baltkrievijas varas iestādes varētu uzskatīt, ka pieteicēja ir piederīga ārvalstīs aktīvajām politiskās opozīcijas organizācijām, un tāpēc vērsties pret viņu ar nesamērīgiem līdzekļiem.

Līdz ar to tiesa atzīst, ka konkrētajā gadījumā pieteicēja pēc atgriešanās Baltkrievijā ar lielu ticamības pakāpi varētu tikt pakļauta vajāšanai līdzīgām darbībām viņai piedēvēto politisko uzskatu dēļ, tāpēc sievietes bailes no valsts iestāžu vajāšanas ir vērtējamas kā pamatotas.

Ņemot vērā minēto tiesa uzdeva PMLP viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas pieņemt lēmumu par bēgļa statusa piešķiršanu Latvijā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdien vietām Latvijā uzspīdēs saule, dažviet īslaicīgs lietus

Tuvākajā diennaktī vietām Latvijā debesis skaidrosies, bet piektdienas vakarā mākoņi izklīdīs jau daudzviet valstī, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Latvijas iedzīvotāju skaits līdz 2070.gadam varētu sarukt līdz 1,3 miljoniem

Eiropas Savienības (ES) statistikas pārvalde "Eurostat" prognozē, ka Latvijas iedzīvotāju skaits turpinās samazināties, no 2022. līdz 2070.gadam sarūkot par trešdaļu jeb līdz 1,3 miljoniem, liecina informācija, kas atrodama Labklājības ministrijas (LM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par demogrāfiskās politikas situāciju valstī.

Sabiedrība Ministrs: Slimnīcām ir problēmas ar finansējuma plānošanu

Slimnīcām ir problēmas ar finansējuma plānošanu tekošā gada griezumā, jo tās faktiski pieraksta pacientus uz operācijām, kurām nauda nav paredzēta, izriet no veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) paustā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma".

Sabiedrība Taupības dēļ pārtikas pakas turpmāk saņems tikai trūcīgie un krīzē nonākušie

Taupības dēļ cilvēki ar maznodrošinātā statusu no nākamā gada vairs nesaņems pārtikas pakas, kuras būs pieejamas tikai trūcīgajiem un krīzes situācijās nonākušajiem Latvijas un Ukrainas iedzīvotājiem, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijā (LM).

Lasiet arī

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši vismaz seši krievu lidroboti

Baltkrievijas teritorijā ielidojuši vismaz seši uzbrukuma lidroboti "Shahed", kurus krievi naktī uz otrdienu raidīja uz Ukrainu, paziņojusi organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule Četri Baltkrievijā aizturētie jaunieši atgriezušies Latvijā

Četri Baltkrievijā aizturētie jaunieši atgriezušies Latvijā, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) paziņojums sociālajos tīklos.

Pasaule Baltkrievijā uz nāvi notiesāts vācietis

Minska ar Berlīni veic "konsultācijas" par Vācijas pilsoņa likteni, kam jūnijā Baltkrievijā ticis piespriests nāvessods, sestdien paziņojusi Baltkrievijas Ārlietu ministrija.