Gājputnu rudens migrācijas laikā aicina mājputnu turētājus ievērot biodrošību

Sabiedrība
LETA 18:34, 22.10.2024 0

Sākoties gājputnu rudens migrācijai un līdz ar to lielākiem putnu gripas izplatīšanās riskiem, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina mājputnu turētājus būt piesardzīgiem un ievērot biodrošību, lai nepieļautu mājputnu saslimšanu ar augsti patogēno putnu gripu.

 
Foto: LETA

PVD arī aicina iedzīvotājus ziņot par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, īpaši - ūdens putniem. Dienesta pārstāvji aicina šādos gadījumos precīzi aprakstīt putna līķa atrašanās vietu vai nosaukt koordinātes.

Laboratoriskai izmeklēšanai uz putnu gripu ir derīgs putna līķis ar galvu un neskartiem iekšējiem orgāniem, tāpēc PVD aicina ziņot tikai par tādiem savvaļas putniem, kurus nav sabojājuši dzīvnieki vai citi putni. Par laboratoriskai izmeklēšanai nederīgu savvaļas putnu līķu savākšanu un apkārtnes sakopšanu atbildīga ir pašvaldība.

Veterinārārstam vai PVD nekavējoties jāziņo par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kurai raksturīga augsta mirstība. Vīrusa rezervuāri un izplatītāji dabā ir savvaļas putni, īpaši ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem, to izdalījumiem un fekālijām. Tāpat putnus var inficēt ar piesārņotu ūdeni, barību vai priekšmetiem, tostarp apaviem, apģērbu un inventāru, uz kuriem nonācis vīruss.

PVD aicina mājputnu turētājus putnus turēt, barot un dzirdīt tikai slēgtās telpās vai teritorijā ar nosegtu ūdensnecaurlaidīgu jumtu un norobežotiem sāniem, novēršot savvaļas putnu piekļuvi. Mājputnus var izlaist tādās ganībās vai pastaigu laukumos, kuru sāni ir norobežoti, lai novērstu savvaļas putnu piekļuvi.

Putnu novietnē jāierobežo nepiederošu personu piekļuve, kā arī personām, kuras nonāk kontaktā ar putniem, jāizmanto darba vai maiņas apģērbs un apavi. Barojot un dzirdinot mājputnus, nedrīkst izmantot virszemes ūdenstilpēs iegūtu ūdeni, bet barības un pakaišu uzglabāšanas vietai nedrīkst piekļūt savvaļas putni.

Mājputnus arī aizliegts izlaist dabīgas izcelsmes ūdenstilpēs. Putnus drīkst izlaist mākslīgi izveidotās ūdenstilpnēs, kurās ir nodrošināta to norobežošana, kas nepieļauj savvaļas putnu piekļuvi, un kuras izmanto tikai mājas ūdensputnu sugām.

Latvijā augsti patogēnā putnu gripa līdz šim konstatēta tikai savvaļas ūdensputniem. Pērn putnu gripa apstiprināta 148 savvaļas putniem, bet 2024.gadā no laboratoriski izmeklētajiem 69 paraugiem augsti patogēnā putnu gripa konstatēta vienam savvaļas putnam - baltpieres zosij. Tāpat pagājušajā gadā putnu gripa konstatēta divām lapsām.

Oktobrī par konstatētu augsti patogēno putnu gripu savvaļas putniem un novietnēs turētiem putniem, kas nav mājputni, ziņojušas vairākas Eiropas valstis, tostarp Austrija, Beļģija, Francija, Islande, Itālija, Norvēģija, Serbija, Slovākija, Slovēnija, Spānija, Ungārija, Vācija, Čehija un Moldova.

Austrijā, Bulgārijā, Horvātijā, Francijā, Itālijā, Slovākijā, Ungārijā un Polijā augsti patogēnā putnu gripa konstatēta arī mājputnu novietnēs. Tostarp Polijā slimība piemeklējusi četras lielas mājputnu novietnes.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Trešdien Latvijā pūtīs brāzmains vējš

Naktī gaidāms lietus. Sākot no valsts rietumiem, nokrišņi mitēsies un debesis brīžiem skaidrosies.

Sabiedrība Paplašina pedagogu loku, kas skolās varēs mācīt otro svešvalodu

Otro svešvalodu skolās varēs mācīt skolotāji, kas valodas prasmes sertifikātu ieguvuši ne tikai augstskolās, bet arī citās izglītības iestādēs, paredz valdības pieņemtie Ministru kabineta noteikumu grozījumi.

Sabiedrība Augstskolās samazinās padomju locekļu skaitu

Valdība apstiprinājusi grozījumus Augstskolu likumā, kuru mērķis ir optimizēt zinātnes un lietišķo zinātņu universitāšu padomju darbību, uzlabot piekļuvi augstākās izglītības datiem un veikt citus tehniskus precizējumus.

Sabiedrība Lucavsalā parādīsies jauna iela vairāk nekā kilometra garumā (+VIDEO)

Nekustamo īpašumu attīstītāju apetīte saduras ar vietējās sabiedrības interesēm.

Lasiet arī

Interesanti fakti Zinātnieki uzskata, ka baloži ir daudz gudrāki, nekā visi domā

Pētnieki, izmantojot datormodelēšanu, atklāja, ka baloži var būt gudrāki, nekā mēs iepriekš domājām. Gadu desmitiem cilvēki visā pasaulē ir vērojuši baložu uzvedību un secinājuši, ka to tieksme mesties zem automašīnām vai velosipēdiem liecina par zemu intelektu, raksta "Inverse".

Sabiedrība Lielajā Baltezerā centīsies traucēt kormorānu ligzdošanai

Lielajā Baltezerā iecerēts traucēt kormorānu ligzdošanai uz salām, tuvējās pašvaldības informējusi Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

Interesanti fakti Putnu dienās notiek pasākumi visā Latvijā (+VIDEO)

Vairāk nekā 10 gadus šai iniciatīvai pievienojās arī Dabas aizsardzības pārvalde.

Interesanti fakti Latvijā tuvojas putnu dienas (+VIDEO)

"Šis ir labs brīdis, lai dotos ārpus telpām un piedzīvotu jaunas pieredzes".