Latvijas jaunajai paaudzei jāatgūst mīlestība pret grāmatām (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 12:43, 11.10.2024 0

Rīt bērni varēs piedalīties kolektīvajā lasīšanā.

 

Lasītprasmes apguve bērniem kļūst par arvien lielāku izaicinājumu, un tas rada bažas gan vecākiem, gan skolotājiem. Aptaujā, kas veikta par pirmsskolas un skolas vecuma bērnu lasīšanas paradumiem, atklājies, ka 46% Latvijas bērnu trūkst intereses par lasīšanu, 40% saskaras ar grūtībām noturēt uzmanību, un 17% bērnu ir grūti saprast tekstu. Tikai 20% vecāku atzīst, ka viņu bērniem nav būtisku lasītprasmes apguves problēmu, kas norāda, ka daudzām ģimenēm ir nepieciešams lielāks atbalsts, lai veicinātu bērnu interesi par lasīšanu un sekmētu tās attīstību.

Vecāki, jautāti, kas vislabāk motivē bērnus lasīt, 45% gadījumu izceļ interesi par konkrētu tēmu - tā ir individuāla katram bērnam un spēlē izšķirošu lomu. Svarīgs ir arī vecāku un skolotāju paraugs (22%), ārējie motivatori, piemēram, atalgojums vai cits stimuls (20%), un bērnu iemīļoti varoņi vai pasaku tēli, kas rosina vēlmi lasīt (19%).

Kādi resursi varētu palīdzēt uzlabot bērnu lasītprasmi? Gandrīz puse vecāku (49%) uzskata, ka nepieciešami īpaši pasākumi un aktivitātes, kas mudinātu bērnus vairāk interesēties par lasīšanu. Papildus tam 37% vecāku kā būtisku faktoru izceļ vecumam atbilstošu grāmatu pieejamību mājās, savukārt 32% uzskata, ka nozīmīgs atbalsta rīks, kas atvieglotu lasītprasmes apguvi, būtu viegli un ērti pieejamas darba lapas un uzdevumi.

Jau šo sestdien, 12.oktobrī, no pulksten 11.00 līdz 15.00 t/c "Spice" Lielajā ātrijā pie Informācijas centra norisināsies nākamā Ģimenes diena, kas solās būt aizraujoša gan bērniem, gan vecākiem. Pasākumu caurvīs rudenīgas noskaņas un Mošķīšu tēma, radot spocīgu un vienlaikus saistošu atmosfēru. Līdzās Spicītes izglītojošajām aktivitātēm viesus sagaida izzinošas un radošas darbnīcas, tostarp sveču liešana, rudens dekorāciju veidošana, našķu darbnīca kopā ar Annu Pannu, masku izgatavošana, un sejiņu apgleznošana.

Bērniem un vecākiem būs iespēja piedalīties arī meistarklasē, kur no pulksten 12.00 māksliniece Elita Patmalniece palīdzēs apgleznot un atjaunot līdzpaņemtos apģērbus, piešķirot tiem jaunu izskatu. Dalībnieki varēs apgūt dažādus radošus paņēmienus apģērbu pārveidošanai, izmantojot gan šablonus, gan ļaujot vaļu savai iztēlei.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rinkēvičs: Putins sapņo par Krievijas impērijas atjaunošanu

Krievijas diktators Vladimirs Putins sapņo par Krievijas impērijas atjaunošanu un tas nav iespējams bez Ukrainas tās sastāvā, tādu viedokli drošības un ārpolitiskas forumā "Rīgas konference" pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Nākamgad veselības nozares budžets pieaugs līdz 1,91 miljardam eiro

Nākamgad veselības nozares kopējais budžets pieaugs līdz 1,91 miljardam eiro, informē Veselības ministrija (VM).

Sabiedrība Mobilitātes punktos Rīgā izveidos īstermiņa auto stāvvietas un velonovietnes

Mobilitātes punktos dzelzceļa stacijās "Bolderāja", "Dauderi", "Sarkandaugava", "Šķirotava", "Zemitāni" un "Ziemeļblāzma" plānots izbūvēt īstermiņa auto stāvvietas, velonovietnes un dzeramā ūdens brīvkrānus.

Sabiedrība Investē 240 000 eiro augstskolas modernizācijā

ISMA: Augstskolas jubilejas gadā veica vērienīgu izglītības iestādes telpu modernizāciju.

Lasiet arī

Kultūra LNB atzīmēs Grāmatu draugu ķēdes desmitgadi

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) 18.janvārī plkst.15, atzīmējot Grāmatu draugu ķēdes desmitgadi, norisināsies simboliska akcija, kurā LNB darbinieki aicinās bibliotēkas apmeklētājus improvizētā grāmatu ķēdē pāri ātrijam no rokas rokā nodot un svinīgi ievietot grāmatu dāvinājumus Tautas grāmatu plauktā, kas atrodas 4.stāvā.

Kultūra LNB izdevusi grāmatu par Rīgas parkiem cauri dažādiem laikiem

Kultūrtelpā "Smilga" 23.novembrī plkst.18 ar dizaineru un arhitektu sarunām atvērs Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) izdoto grāmatu "No Arkādijas līdz Marsam", kas stāsta par Rīgas parkiem cauri dažādiem laikiem.

Sabiedrība Vairāk nekā 100 organizācijas lūdz pārtraukt grāmatas «Tur lejā» tirdzniecību

Biedrības "Vecāku alianse" iesniegumam Valsts policijai un prokuratūrai pievienojušās 146 organizācijas, kuras aicina izvērtēt tirdzniecībā grāmatnīcās nonākušās izdevniecības "Pētergailis" grāmatas "Tur lejā" atbilstību Latvijas likumiem.

Sabiedrība Pieticīgos mājas apstākļos prezidenta balvu saņēma rakstnieks Bels (+VIDEO)

Vairāk nekā 50 prozas darbu un tulkojumu autors svinēja savu 85. dzimšanas dienu.