CVK uzstāj uz jauno vēlēšanu zīmju izmantošanu jau pašvaldību vēlēšanās

Sabiedrība
LETA 13:34, 22.09.2024 0

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) uzskata, ka jaunās vēlēšanu zīmes jāizmanto jau pašvaldību vēlēšanās, kas notiks nākamā gada jūnijā.

 
Foto: LETA

Šonedēļ "Jaunās vienotības" (JV) Saeimas frakcijas deputāts Gatis Liepiņš Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē norādīja, ka Saeimas lielākā frakcija "Jaunā vienotība" (JV) neatbalsta jaunu vēlēšanu zīmju ieviešanu no nākamā gada pašvaldību vēlēšanām.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja CVK, šobrīd tiek paredzēts, ka jaunās vēlēšanu zīmes Latvijā tiek ieviestas, sākot ar pašvaldību vēlēšanām, kas notiks 2025.gada 7.jūnijā, līdz tam īstenojot plašus sabiedrības informēšanas pasākumus.

"Uzskatam, ka pareizāk būtu ieviest jaunās vēlēšanu zīmes, sākot ar 2026.gada Saeimas vēlēšanām, tādējādi iegūstot papildu laiku komunikācijai ar sabiedrību, nav īsti pamata, ņemot vērā, ka sabiedrības informēšanu par jaunajiem vēlēšanu biļeteniem varētu sākt vien pēc tam, kad būtu noslēgušās 2025.gada pašvaldību vēlēšanas," pauž CVK.

CVK norāda, ka jārēķinās ar to, ka, sākot jau šobrīd komunicēt par vēlēšanu zīmēm, kas stātos spēkā 2026.gadā, tiktu radīts liels apjukums sabiedrībā 2025.gada pašvaldību vēlēšanās.

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts digitālās attīstības aģentūra (VDAA) norādījusi, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Jaunā parauga biļetenos pie kandidāta vārda varēs izdarīt jebkādu atzīmi zaļajā laukumiņā, ja kandidāts vēlētājam īpaši simpatizē, vai arī sarkanajā laukumiņā, ja vēlētājam šis kandidāts nepatīk. Būšot vienalga, vai vēlētājs konkrētās krāsas laukumiņā ieliek punktu, plusu vai mīnusu, vai kaut vai pilnībā aizkrāso to, jo automātiskā balsu skaitīšanas iekārta kā pareizu un derīgu ieskaitīs jebkuru atzīmi, kas izdarīta attiecīgās krāsas laukumā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rosina likvidēt valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību padomes

Apvienotais saraksts sagatavojis grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā.

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Pasaule Azerbaidžānā notiek parlamenta vēlēšanas

Azerbaidžānā šodien notiek pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, kurās, gandrīz droši, uzvarēs prezidenta Ilhama Alijeva pārstāvētā partija "Jaunā Azerbaidžāna".

Pasaule Bulgārijas prezidents oktobrī izsludina pirmstermiņa vēlēšanas

Bulgārijas prezidents Rumens Radevs otrdien izsludinājis pirmstermiņa parlamenta vēlēšanu rīkošanu oktobrī, un tās būs jau septītās vēlēšanas trīs gadu laikā.

Pasaule Francijā šodien notiek parlamenta ārkārtas vēlēšanu otrā kārta

Pirmo reizi valsts vēsturē pie varas varētu nonākt galēji labējā Nacionālā apvienība (RN).

Pasaule Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi Nacionālā apvienība

Francijas parlamenta ārkārtas vēlēšanu pirmajā kārtā svētdien visvairāk balsu izcīnījusi galēji labējā Nacionālā apvienība (RN), liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.