Trenē spēju izvērst mobilizācijas centrus

Sabiedrība
VS.LV 15:26, 26.07.2024 0

Rīt Nacionālie bruņotie spēki izvērsīs mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos.

 
Foto: LETA

Iepriekš plānotās apmācības ietvaros tiks izvērsti seši mobilizācijas centri - divi Rīgā un četri reģionos. Mobilizācijas centros ieradīsies Latvijas pilsoņi, kuri pieteikušies rezerves karavīru brīvprātīgajai apmācībai. No mobilizācijas centriem pilsoņi, kuri pieteikušies rezervistu militārās pamatapmācības kursam, tiks nogādāti Kājnieku skolā Alūksnē.

Rezervistu militārās pamatapmācības kurss norisināsies no 27.jūlija līdz 17.augustam, un tajā militārās pamatiemaņas apgūs aptuveni 200 rezervistu, kas ir lielākais skaits, kāds līdz šim ir piedalījies šajā apmācībā.

Militārās pamatapmācības kursa laikā Kājnieku skolā Alūksnē rezervisti iegūs militārās pamatiemaņas gan individuālajā, gan kolektīvajā apmācības līmenī, apgūstot dažādus priekšmetus, tostarp normatīvos aktus, ieroču apmācību, kaujas šaušanu, sakaru apmācību, topogrāfiju, orientēšanos apvidū, lauka kaujas iemaņas un paplašināto pirmo palīdzību. Apmācības tiks īstenotas klātienē klasēs, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot teorētiskās un praktiskās ieskaites.

Militārās apmācības laikā rezervisti pildīs aktīvo dienestu, viņiem būs karavīra statuss un mācību laiks tiks ieskaitīts viņu izdienas stāžā. Rezervistus nodrošinās ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos - teltī, kā arī ar formas tērpu un nepieciešamo inventāru. Rezervistiem par katru militāro mācību dienu izmaksās kompensāciju, sākot no 41,75 eiro dienā. To izmaksās ar pārskaitījumu norādītajā bankas kontā mēneša laikā pēc apmācības kursa beigām. Papildu kompensācijai, rezervisti saņems karavīra uzturdevu, kas ir 14,00 eiro dienā vai tiks nodrošināti ar ēdināšanu.

Pēc sekmīgas apmācības kursa apguves rezervisti dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību, mobilizācijas norīkojumu un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē - rezerves karavīra statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīra pienākumus.

Rezerves karavīriem militāro iemaņu atjaunošana notiek reizi četros gados, iesaucot uz kārtējām rezerves karavīru mācībām.

Pieteikties rezervistu apmācībai var gan sievietes, gan vīrieši - Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 60 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī, ir bez iepriekšējas sodāmības un ar atbilstošu veselības stāvokli.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Sabiedrība NBS komandieris rosina apsvērt sieviešu iesaukšanu obligātā dienestā

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš rosina apsvērt sieviešu iesaukšanu obligātā kārtā valsts aizsardzības dienestā (VAD), ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Kalniņš.

Sabiedrība Latvijā nogādāti Kanādas sabiedroto helikopteri Griffon

Turpinot NATO daudznacionālās brigādes štāba attīstību, Kanādas sabiedrotie Latvijā nogādājuši helikopterus CH-146 "Griffon", informē Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

Sabiedrība Esplanādē norisināsies Latvijas armijas 105.gadadienas svinības

Trešdien Rīgā, Esplanādē, norisināsies Latvijas armijas 105.gadadienai veltīti svinīgi pasākumi, aģentūru LETA informēja Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

Kriminālziņas Militāro mācību laikā gājis bojā NBS karavīrs

Ceturtdien ceļu satiksmes negadījumā militāro mācību laikā, gūstot ar dzīvību nesavienojamas traumas, miris Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīrs, VS.LV informēja NBS.