Latvijā pērn no narkotiku pārdozēšanas miruši 140 cilvēki

Sabiedrība
LETA 10:03, 24.07.2024 0

Latvijā pērn no narkotiku pārdozēšanas miruši 140 cilvēki, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja veselības ministra ārštata padomnieks sabiedrības veselības jautājumos Pēteris Apinis.

 
Foto: Valsts policija

Pēc viņam pieejamiem datiem, tas ir tikpat daudz cik Igaunijā uz mazāku iedzīvotāju skaitu. "Es nevaru pateikt, ka mums ir baigi labi, bet nevaru pateikt, ka neko nedarām," pauda Apinis.

Viņš atzina, ka ar rehabilitāciju šajā jomā veicas pavisam slikti. Latvijā līdz gada beigām ir beigušās valsts kvotas pie narkologa. "Par rehabilitāciju, īpaši bērniem, negribu teikt pavisam sliktus vārdus, bet mums iet vāji," viņš pauda, piebilstot, ka ir diezgan pārliecināts, ka valstij liekas naudas nav.

Pēc viņa teiktā šī brīža diskusijas par narkotiku lietošanas dekriminalizāciju ir "politisku cilvēku vēlme parādīt savas darbības bez zināšanām". Esot valstis, kas uzskata, ka Latvija jau ir dekriminalizējusi narkotiku lietošanu.

Arī Apinis uzskata, ka narkotiku lietošanas dekriminalizācija Latvijā lielā mērā jau ir notikusi, jo "par vienu devu jau neviens netiek cietumā sēdināts". Vienlaikus viņš uzsvēra, ka dekriminalizācija, viņaprāt, iet kopā tikai un vienīgi ar tautas izglītošanu, ārstēšanu, labāku Iekšlietu ministrijas darbu, kā arī platformas "Telegram" slēgšanu Latvijā un Eiropā.

Viņaprāt, labākais piemērs ir Portugāle, kur katrs bērns vai pieaugušais, kas tiek "noķerts", tiek ārstēts.

Kā vēstīts, Veselības ministrija akceptējusi Tieslietu ministrijas izstrādātu priekšlikumu, kas paredz, ka jaunieši par narkotiku lietošanu vairs netiktu krimināli sodīti. Veselības ministrija to kopā ar citiem priekšlikumiem virzīs izskatīšanai Saeimas komisijā rudenī.

Iepriekš "Jauno vienotību" pārstāvošā Ministru prezidente Evika Siliņa atzina, ka atbalsta ieceri dekriminalizēt narkotiku lietošanu jauniešu vidū. Tāpat ieceri atbalsta valdībā pārstāvētā partija ''Progresīvie", kā arī iekšlietu resors.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Sabiedrība Par amfetamīna iegādāšanos piemēro trīs gadu un divu mēnešu cietumsodu

Kurzemes rajona tiesa par amfetamīna neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu apsūdzētajam piemērojusi trīs gadu un divu mēnešu reālu brīvības atņemšanu.

Kriminālziņas Par marihuānas glabāšanu vīrietim un sievietei piespriež trīs gadus cietumā

urzemes rajona tiesa par marihuānas glabāšanu Dundagā kādam vīrietim un sievietei piespriedusi trīs gadus cietumā.

Kriminālziņas Svētdien par braukšanu alkohola vai narkotiku reibumā sodīti 20 šoferi

Svētdien par braukšanu alkohola vai narkotiku reibumā sodīti 20 šoferi, aģentūru LETA informēja Valsts policijā.

Kriminālziņas Pagājušajā gadā policija atklājusi 18 marihuānas audzētavas

Pagājušajā gadā Valsts policija (VP) atklājusi 18 marihuānas audzētavas, kas ir par vienu audzētavu vairāk nekā gadu iepriekš, liecina VP apkopotā informācija.