Aicina savākt ūdenstilpju piekrastēs un ūdenī atrastos atkritumus

Sabiedrība
LETA 20:36, 22.07.2024 0

Lielās talkas organizatori aicina savākt ūdenstilpju piekrastēs un ūdenī atrastos atkritumus.

 
Foto: VVD

Kā informē Lielās talkas organizatori, Baltijas jūra ir ne vien pasaules mazāk sāļā jūra, bet arī viena no piesārņotākajām. Lielākie piesārņojuma avoti ir lauksaimniecībā izmantotie minerāli un pesticīdi, notekūdeņu piesārņojums un plastmasas atkritumi, kas pa upēm un gruntsūdeņiem nonāk jūrā.

Tāpēc kustība "Lielā talka" aicina šovasar, dodoties atpūsties pie ūdeņiem, savākt ūdenstilpju piekrastēs un ūdenī atrastos atkritumus, kā arī pievērsties savu ikdienas paradumu revīzijai.

Īpaši šajā akcijā iesaistīties aicināti laivotāji, SUP entuziasti, makšķernieki un citi aktīvās atpūtas dabā cienītāji, kas, ceļojot pa Latvijas upēm un ezeriem, var piekļūt tiem atkritumiem, kas no krasta nav sasniedzami.

Jau pagājušajā gadā akcijā "Glābsim mūsu jūru" Pasaules talkas laikā SUP entuziasti aktīvi iesaistījās ūdenstilpju attīrīšanā no atkritumiem. Valmieras novadā SUP talkā attīrīja Gauju no stikla un PET pudelēm un citiem atkritumiem.

Kustības "Lielā talka" organizatore un Pasaules talkas koordinatore Latvijā Vita Jaunzeme skaidro, ka ikdienā, dzīvojot pie Baltijas jūras un baudot tās pludmaļu skaistumu, cilvēki pat neiedomājas, ka Baltijas jūra ir viena no pasaules netīrākajām jūrām, ka tās ekosistēma mirst. Pie vainas ir jūras intensīvā izmantošana, lauksaimniecības un sadzīves notekūdeņu radītais piesārņojums un cilvēku paradumi. Baltijas jūras zemais sāls daudzums nozīmē arī zemāku skābekļa koncentrāciju, kas padara tās dzīvotnes ievainojamākas.

Toties katrs iestādītais koks palīdz uzsūkt daļu gruntsūdeņu piesārņojuma, katra atbildīgi veidota un pieskatīta notekūdeņu sistēma un katra bioloģiski apsaimniekota lauku saimniecība palīdz jūrai atlabt. Savukārt sadzīves ķīmija, medikamenti, plastmasa, ko cilvēki lieto ikdienā, negatīvi iespaido ūdens stāvokli.

Lai piedalītos akcijā, laikā no šodienas līdz 1.oktobrim jāiemūžina foto vai video stāstā savas "atkritumu medības" Latvijas upēs, ezeros un jūras piekrastē, parādot savām rokām no ūdens izvilktos vai ūdenstilpju krastos atrastos atkritumus.

Jādalās ar šiem foto un video savos sociālajos tīklos, pievienojot tēmturi #SvinamDa(r)bu". Atraktīvākā stāsta veidotājs saņems dāvanu karti 200 eiro vērtībā.

Balvas saņēmēju paziņos pēc Pasaules talkas 10.oktobrī visos Lielās talkas komunikācijas kanālos. Nolikums atrodams vietnē "www.talkas.lv".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī