Siliņa: Valdība vērtēs nodokļu politikas pamatnostādnes

Sabiedrība
VS.LV 19:38, 01.06.2024 0

Rīga, 1.jūn., LETA. Nodokļu politikas pamatnostādnes valdība vērtēs kā kopumu, balstoties uz nodokļu grupas kopējo pārskatu, kas vēl nav sagatavots un nodots publiskajai apspriešanai, aģentūrai LETA pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

 
Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) nekustamā īpašuma objektu aplikšanas ar nodokļiem izvērtējumā paudusi, ka no 2026.gada būtu jāveic pāreja uz jaunajām kadastrālajām vērtībām. Tāpat, FM ieskatā, ir nepieciešams pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes un noteikt turpmāku pieauguma ikgadēju ierobežojumu ar mērķi nodrošināt ilgtermiņā funkcionējošu nekustamā īpašuma nodokļa sistēmu, orientējoties uz NĪN ieņēmumu apmēra stabilizēšanu.

Komentējot FM pausto, Siliņa norāda, ka nodokļu politikas pamatnostādnes un visas potenciālās izmaiņas koalīcija un valdība vērtēs kā kopumu, balstoties nodokļu grupas kopējo pārskatu, kas vēl nav sagatavots un nodots publiskajai apspriešanai

Ministru prezidente norāda, ka svarīgi būs visai koalīcijai rūpīgi izvērtēt topošo piedāvājumu un aprēķinus, lai vienotos par kopīgu profesionāli sagatavotu un samērīgu piedāvājumu, kas veicina tautsaimniecības attīstību un vienkāršo nodokļu nomaksu.

Vienlaikus Siliņa uzsver, ka Saeima ceturtdien atbalstīja grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, paredzot, ka nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs.

LETA jau ziņoja, Saeima 30.maijā galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzītos grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas paredz nekustamajiem īpašumiem uz laiku aprēķināt divas kadastrālās vērtības - fiskālo un universālo.

Kā aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijā (TM), izmaiņas neparedz nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu pieaugumu, jo fiskālā kadastrālā vērtība paliks līdzšinējā apmērā, balstoties uz 2012.gada tirgus datiem. Tā tiks izmantota nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem, nodevu aprēķiniem un nomas maksas noteikšanai.

Likumā noteikts, ka Valsts zemes dienests no 2025.gada 1.janvāra uz laiku Kadastra informācijas sistēmā katram kadastra objektam aprēķinās un reģistrēs divas spēkā esošas kadastrālās vērtības - fiskālo un universālo. Šāda sistēma darbotos, līdz būs stājusies spēkā valdībā līdz 2027.gada 15.jūnijam apstiprināmā jaunu kadastrālo vērtību bāze, kuru kadastrālās vērtības aprēķinam piemērotu no, visdrīzāk, 2029.gada.

Līdz tam fiskālo kadastrālo vērtību izmantotu nodokļu, valsts nodevu un citu maksājumu valsts vai pašvaldības budžetā aprēķinam, izņemot maksas par zemes likumisko lietošanu aprēķinu.

Universālā kadastrālā vērtība nodrošinās patiesāku priekšstatu par īpašuma vērtību, skaidro TM. To izmantos zemes likumiskās lietošanas maksas noteikšanai, grāmatvedībā un finanšu pārskatos. Universālā kadastrālā vērtība tiks noteikta, balstoties uz 2022.gada tirgus datiem.

Noteikts, ka Ministru kabinets šogad apstiprinās kadastrālo vērtību bāzi universālās kadastrālās vērtības aprēķinam, nepārsniedzot 80% no vidējā nekustamo īpašumu cenu līmeņa 2022.gada 1.jūlijā un izmantojot informāciju par nekustamā īpašuma tirgus darījumiem no 2012.gada 1.janvāra līdz 2022.gada 1.jūlijam.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā demontēta piemiņas zīme Maskavas dārza izveidei

Rīgā, Latgales parkā, demontēta piemiņas zīme Maskavas dārza izveidei, aģentūru LETA informēja Rīvas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA).

Sabiedrība Koalīcijas partija ir gatava diskutēt par izdienas pensijas vecuma celšanu

Kā jau tika ziņots, ministrijām sadarbojoties ar Valsts kanceleju, pašlaik tiek vērtēts jautājums par izdienas pensijas vecuma celšanu.

Sabiedrība ISMA uzsāk darbu pie bakalaura programmas Bezpilota sistēmu inženierijā

Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola (ISMA) vienojusies par sadarbību ar Ukrainas augstākās izglītības iestādi Dņipro “Alfred Nobel University” (ANU), lai uzsāktu darbu pie jaunas bakalaura programmas Bezpilota sistēmu inženierijā.

Sabiedrība Rosina demontēt Fabriciusa pieminekli Ventspilī

Nacionālā apvienība (NA) norāda, ka ir vērsusies Latvijas Okupācijas muzejā un Latvijas Kara muzejā, lai no speciālistiem un vēsturniekiem gūtu atzinumus par Fabriciusa personību un vēsturiskajām darbībām, kā arī piemineklī attēloto agresorvalsts militāro formastērpu.

Lasiet arī

Sabiedrība Premjeres slimības dēļ valdības sēdi vadīs tieslietu ministre

Valdības sēdi otrdien vadīs tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) , informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Sabiedrība Ministru prezidente dosies ikgadējā atvaļinājumā

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) šodien dosies ikgadējā atvaļinājumā, liecina premjeres darba kārtība.

Sabiedrība Premjere: Valsts pārvalde var rast iespēju samazināt administratīvos resursus

Valsts pārvalde var atrast iespēju samazināt administratīvos resursus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" tādu pārliecību pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Sabiedrība Evika Siliņa: Jāņos mēs kā tauta vēlreiz apliecinām savu identitāti

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) Jāņos novēl būt kopā latviskajās tradīcijās, dziesmās un dejās.