Dabas sargi: atkritumu dedzināšana palielina toksicitāti par 300% (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 07:00, 15.05.2024 0

Dati no Eiropas Latvijai dod pauzi pārdomām, kā būvēt pārstrādes rūpnīcas.

 

Organizāciju "Zero Waste Europe" un "ToxicoWatch Foundation" veiktais biomonitoringa pētījums pie atkritumu sadedzināšanas iekārtām Eiropā atklāj augstu noturīgo organisko piesārņotāju līmeni vidē un pārtikā.

Olu, priežu skuju un sūnu paraugos, kas tika ievākti netālu pilsētas atkritumu sadedzināšanas iekārtam, tika atklātas ļoti augstas dioksīnu un per- un polifluoralkilsavienojumu (PFAS), ko parasti sauc par "mūžīgām ķīmiskām vielām" koncentrācijas. Dioksīnu līmenis olās pārsniedza ES pieļaujamo līmeni par 300%. Uztraucošs ir arī paaugstinātais PFAS līmenis virszemes ūdens plūsmās un nogulsnēs pie cementa krāsns. Sūnu paraugos tika konstatēts viens no augstākajiem reģistrētajiem smago metālu līmeņiem Eiropā.

"Šie arvien jaunie dati norāda uz to, ka pastāv ilgtermiņa risks cilvēku veselībai un videi dedzināšanas iekārtu tuvumā. Tāpēc, tā vietā, lai runātu par jaunu dedzināšanas iekārtu celšanu Latvijā, būtu daudz svarīgāk koncentrēties uz jau esošo iekārtu pilnvērtīgu izmantošanu pašu vajadzībām, kā arī aktīvi domāt par atkritumu rašanās novēršanu jau saknē," saka Anna Doškina, "Zero Waste Latvija" valdes priekšsēdētāja.

"Esam pētījuši daudzas vietas, kurās esam atklājuši satraucošu ainu: dioksīnu, PFAS un citu piesārņotāju izplatību dabas teritorijās. Laiks iet, bet šo toksisko savienojumu radītās briesmas kļūst arvien lielākas. Ir jārīkojas, lai apturētu šo vides krīzi, pirms nav par vēlu un kaitējums kļūst neatgriezenisks," saka Abel Arkenbout, ToxicoWatch fonda pētījumu vadītājs.

Plānots veikt arvien jaunus pētījumus, lai pilnībā izprastu šo piesārņojošo vielu avotus un nogulsnēšanās veidus, īpaši, lai nepalaistu garām nepamanītus arī citus iespējamos organisko piesārņotāju avotus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ārodbiedrība ir nemierā ar pedāvāto slimības lapu apmaksas variantu

Darba devēji rosinājuši dramatisku slimības pabalstu samazinājumu, novirzot 2. līdz 3. dienu uz darbinieku rēķina, 9. dienu valstij, kā arī būtiski samazinot kompensācijas apmēru pārējām dienām.

Sabiedrība Būs papildu nauda saules paneļu iegādei

Finansējumu nepieciešams palielināt, ņemot vērā iedzīvotāju aktīvo interesi iegādāties atjaunīgās enerģijas ražošanas iekārtas un elektroenerģijas uzkrāšanas iekārtas.

Sabiedrība Energoapgādes drošumam un biometāna ražošanas attīstībai ieguldīs 134,4 miljonus

Investīcijas tiks sniegtas granta veidā trim potenciālajiem investīciju saņēmējiem, kuri Latvijā nodrošina infrastruktūras attīstību - AS "Sadales tīkls", AS "Augstsprieguma tīkls" un AS "Conexus Baltic Grid". Investīcijas plānots izmantot līdz 2026.gada 30.jūnijam.

Sabiedrība Par valsts valodas nelietošanu aizvadītajā mācību gadā sodīti 107 pedagogi

Par valsts valodas nelietošanu profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā apmērā aizvadītajā mācību gadā administratīvi sodīti 107 pedagogi, ziņo Valsts valodas centrs (VVC).

Lasiet arī

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Ekonomika Ropažu atkritumu rūpnīca kalpos kā tūrisma un aktīvās atpūtas objekts (+VIDEO)

Ražotnes darbības īstenošanā tiks ievēroti gan saistošie Ministru kabineta noteikumi, gan jaunākajās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvās.

Sabiedrība LVM: pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi

Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi, lielākos apjomus sasniedzot pavasara un rudens mēnešos, liecina LVM publiskotā informācija.

Sabiedrība Iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla

Ražotāju atbildības sistēmas uzņēmums "Zaļā josta" sadarbībā ar "Stikla servisu" rīko ikgadējo akciju, kurā līdz aprīļa beigām iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla, informē rīkotāji.