Saziņa ar Blinkenu palīdzēs Kariņam saglabāt amatu (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 06:53, 28.03.2024 0

Krīzes laikā Latvijas valstij ir vajadzīgs pazīstams diplomātijas vadītājs.

 

Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš darba vizītē Vašingtonā, ASV, kopā ar Baltijas valstu kolēģiem tikās ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu.

Sarunā ministri uzsvēra, ka NATO Vašingtonas samita rezultāti šā gada jūlijā apliecinās NATO spēku un vienotību, sabiedroto tālāku atbalstu Ukrainai un kopīgu redzējumu Krievijas atturēšanai.

K. Kariņš, atzīmējot, ka šogad aprit 20. gadadiena Latvijas dalībai NATO, pateicās par ASV nelokāmo atbalstu Baltijas reģiona drošībai un aizsardzībai, t. sk. par 228 miljonu ASV dolāru finansējumu mūsu aizsardzības spējām šogad. Atgādinot par latviešu un pārējo baltiešu deportācijām pirms 75 gadiem, ārlietu ministrs uzsvēra transatlantiskās sadarbības un ASV līderības pasaulē nozīmību, lai vienoti iestātos par demokrātiju un noteikumos balstītas starptautiskās kārtības aizsardzību. Krievijas agresija ir jāaptur un nedrīkstam kavēties ar spēcīgu atbalstu Ukrainai, nodrošinot tās uzvaru pār agresoru.

Ārlietu ministrs arī tikās ar ASV viceprezidentes Nacionālās drošības padomnieku Filipu Gordonu (Philip Gordon). Ar skatu uz gaidāmo NATO Vašingtonas samitu sarunas partneri apsprieda ASV–Latvijas divpusējo stratēģisko partnerību, aktuālos reģionālos un globālos drošības izaicinājumus. K. Kariņš uzsvēra, ka Latvijas prioritātes Vašingtonas samitā ir sabiedroto militārā klātbūtne, Alianses spēju un aizsardzības industrijas attīstība, sadarbība ar Ukrainu un Krievijas iegrožošana.

Darba vizītes laikā K. Kariņš piedalījās ASV domnīcas "Hudson Institute" publiskā diskusijā par “Ziemeļeiropas drošības uzlabošanu: kāpēc ASV ir jāieklausās Baltijas valstīs?” (Enhancing Northern European Security: Why the US Should Listen to the Baltic States?).

Ārlietu ministrs tikās arī ar ASV konservatīvās domnīcas “The Heritage Foundation”, ASV sabiedriskās domas pētījumu centra “Gallup” un ASV bāzētās starptautiskās domnīcas “Atlantic Council” pārstāvjiem, kā arī ar vadošajiem medijiem ASV Nacionālajā preses klubā un sniedza interviju “US National Public Radio”.

Tajā pašā laikā "Apvienotais saraksts" (AS) aicinātu ārlietu ministru Krišjāni Kariņu (JV) demisionēt arī, ja politiskais spēks būtu valdībā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" teica Saeimas sekretārs un deputāts Edvards Smiltēns (AS), runājot par "lidojumu lietu".

"Ņemot vērā faktus, kas nākuši gaismā, Kariņa kungam vajadzētu saņemt drosmi un demisionēt," teica Smiltēns, apstiprinot, ka šāds aicinājums no AS nāktu arī, ja politiskais spēks atrastos valdībā.

Vaicāts, kam būtu jāuzņemas atbildība, Smiltēns norādīja, ka uz to norāda atbildes, kas tika saņemtas pēc AS pieprasījumiem, kurās norādīts, ka lēmumu par konkrētu lidojumu izmantošanu pieņem Ministru prezidents, Ministru prezidenta birojs, konsultējoties, izvērtējot lietderību.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Lems par izmaiņām, lai skolēni varētu atteikties no krievu valodas apguves

9.maija Saeimas sēdes apstiprinātajā darba kārtībā ir iekļauti 22 jautājumi.

Sabiedrība Latvijā piemin Otrā pasaules kara beigas Eiropā

Valsts augstākajām amatpersonām noliekot ziedus Rīgas Brāļu kapos, šodien Latvijā tiek atzīmēta nacisma sagrāve un pieminētas Otrā pasaules kara beigas Eiropā.

Sabiedrība Lasmaņa rīcībā tiesībsargs saskatījis nevēlamu seksuāla rakstura komunikāciju

Tiesībsargs konstatējis neētisku, aizvainojošu, cieņu pazemojošu un uz vardarbību vērstu komunikāciju, tostarp nevēlamu seksuāla rakstura verbālu komunikāciju, un bosingu no bijušā Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) puses, pavēstīja Tiesībsarga biroja pārstāvis Edgars Lākutis.

Sabiedrība Atvieglos lēmumu pieņēmšanu dzīvojamo māju atjaunošanai

Saeimas komisija atbalstīja grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā. Ar tiem paredzēts dot iespēju par mājai būtiskiem jautājumiem lemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā.

Lasiet arī

Pasaule ASV Senāts atbalsta likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai

ASV Kongresa augšpalāta Senāts otrdienas vakarā atbalstīja likumprojektu paketi, kura ietver likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai 61 miljarda ASV dolāru apmērā.

Pasaule Mediji: Blinkens brīdinās Ķīnu par sankcijām

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens nākamnedēļ vizītes laikā Ķīnā plāno brīdināt, ka Vašingtona noteiks sankcijas, ja Pekina nepārtrauks piegādāt Krievijai militārās un divējāda lietojuma tehnoloģijas, ziņo laikraksts "Financial Times" (FT) un aģentūra "Bloomberg".

Pasaule ASV Pārstāvju palāta atbalsta likumprojektus par palīdzību Ukrainai

ASV republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta sestdien nobalsoja par likumprojektu, kas paredz piešķirt ilgi aizkavēto palīdzību Ukrainai, kas apvienota kopējā paketē ar palīdzību arī Izraēlai un Taivānai.

Pasaule Baidens sasauks G7 līderu tikšanos par Irānas uzbrukumu Izraēlai

ASV prezidents Džo Baidens solījis šodien sasaukt G7 valstu līderu tikšanos, lai saskaņotu vienotu diplomātisku atbildi uz Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai.