«Sabiedrotie turpina pastāvēt par principu "viens par visiem un visi par vienu»

Sabiedrība
VS.LV 18:04, 15.02.2024 0

Ukrainai plāno piegādāt vienu miljonu dronu!

 

No 14. līdz 15.februārim aizsardzības ministrs Andris Sprūds piedalījās NATO Aizsardzības ministru sanāksmē un Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē Briselē, Beļģijā, kur Alianses dalībvalstis apstiprināja nākamos soļus NATO militārās gatavības stiprināšanā un Ukrainas atbalsta veicināšanai. Sanāksmes laikā astoņas valstis pievienojās Latvijas iniciētajai dronu koalīcijai Ukrainas atbalstam.

"NATO Alianse ir militāri spēcīga un kļūst vēl spēcīgāka. Sabiedrotie turpina pastāvēt par principu "viens par visiem un visi par vienu". To apliecina arī šīs NATO aizsardzības ministru sanāksmes laikā pieņemtie lēmumi, kas padara reģionālos aizsardzības plānus vēl detalizētākus. Tika pieņemti lēmumi, kas ļauj NATO militārajai vadībai reaģēt uz apdraudējumu nekavējoties. Ir nolemts arī attīstīt NATO pretgaisa un pretraķešu aizsardzību, tajā skaitā Baltijas valstīs. Atbilstoši izstrādātajiem aizsardzības plāniem precizējam komandvadības risinājumus, kaujas nodrošinājuma vajadzības un reaģēšanas mehānismus krīzes situācijā," sanāksmē lemto iezīmē aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Sabiedroto virtuālās tikšanās laikā Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupā tika pārrunāts un ziņots par valstu turpmāko militāro atbalstu Ukrainai. Latvijas izveidotajā dronu koalīcijā valstis apņēmās ieguldīt resursus dronu ražošanā, veikt dronu un to rezerves daļu piegādes Ukrainai, kā arī īstenot dronu testēšanu un militāro apmācību. Šobrīd Latvijas iniciētajai dronu koalīcijai ir pievienojušās 8 Ramšteinas formāta dalībvalstis. "Kopā ar Ukrainu, Apvienoto Karalisti, Dāniju, Igauniju, Lietuvu, Nīderlandi, Vāciju un Zviedriju dronu koalīcija būs ļoti spēcīgs partnerības un sadarbības kodols. Strādāsim lai piegādātu Ukrainai vienu miljonu dronu," atzīmēja Andris Sprūds.

Aizsardzības ministrs uzsver, ka dronu koalīcija attīstīs arī pašmāju militāro industriju. Latvija dronu koalīcijas attīstībai gadā atvēlēs vismaz 10 miljonus eiro. Aizsardzības ministrija ir saņēmusi informāciju par Ukrainai nepieciešamajiem droniem un uzsākusi sarunas ar vietējiem ražotājiem par to spēju piegādāt Ukrainas vajadzībām atbilstošus dronus un to sastāvdaļas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies silts laiks

Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies silts laiks un gaisa temperatūra sasniegs plus 20 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Sabiedrība Piektdiena Latvijā iesāksies ar lietu

Piektdiena Latvijā iesāksies ar lietu, bet sākot pūs brāzmainajam vējam, lietus mākoņi izklīdīs un no Kurzemes puses nokrišņi mitēsies, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes.

Sabiedrība Ogres novada mēra Helmaņa alga palielinājusies par 36%

Pērn Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) alga domē palielinājusies par 36%, sasniedzot 64 477 eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija.

Sabiedrība Rīgā rīkos psiholoģiskā atbalsta nometnes bērniem no Ukrainas

Rīgā rīkos psiholoģiskā atbalsta nometnes bērniem no Ukrainas.

Lasiet arī

Pasaule NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā uzvar Latvija

Šonedēļ Igaunijā notikušajās NATO kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2024" uzvarējusi Latvija kopā ar NATO vienību komandu, paziņoja alianses Apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE).

Pasaule NATO reakcijas uz draudiem ātrums atkarīgs no dzelzceļa infrastruktūras

NATO spēja ātri izvērst līdz 500 tūkstošiem karavīru uz savām austrumu robežām, atbildot uz Krievijas agresiju, ir atkarīga no tādu šķēršļu pārvarēšanas kā birokrātija un trausla dzelzceļa infrastruktūra, sevišķi Vācijā, ziņo britu laikraksts "The Telegraph".

Sabiedrība NATO plāno ieguldīt ap 160 miljonus eiro militārās ostas attīstībā Liepājā

NATO pieņemts lēmums par vairāk nekā 160 miljonu eiro finansējuma piešķiršanu militārās ostas attīstībai Liepājā Karostas teritorijā, tviterī raksta aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Pasaule NATO mēģina saskaņot plānu par ilgtermiņa militāro palīdzību Ukrainai

NATO dalībvalstis trešdien sanāksmē Briselē vienojās sākt plānot ilgtermiņa militāro palīdzību Ukrainai, bet iepriekš paziņotais NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga priekšlikums par piecu gadu militārās palīdzības nodrošināšanu Ukrainai apmēram 100 miljardu ASV dolāru apmērā izraisīja pretrunīgu reakciju.