Sadzīves atkritumu izvešana Jūrmalā kļūst dārgāka, bet modernāka (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 13:38, 20.12.2023 0

Kūrorta pilsēta parūpēsies par tīrību neatkarīgi no izmaksām.

 

2024. gadā stājas spēkā jauns sadzīves un bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanas tarifs Jūrmalas administratīvajā teritorijā, vietnei jurmala.lv paziņoja valstspilsētas Pilsētsaimniecības un labiekārtošanas nodaļa.

No 1. janvāra tarifs par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniegšanu Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā tiek noteikts 150,38 eiro par tonnu (līdzšinējo 141,35 eiro par tonnu vietā), ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Tarifa pieaugums saistīts ar likuma grozījumiem. 2023. gada 7. decembrī Saeimā tika pieņemts likums par grozījumiem Dabas resursu nodokļa likumā. Noteikts, ka no nākamā gada 1. janvāra valstī palielināsies dabas resursu nodoklis par nešķirotu sadzīves atkritumu apglabāšanu poligonos; nodokļa likme par atkritumu apglabāšanu būs 110 eiro par tonnu (līdzšinējo 95 eiro par tonnu vietā).

Papildus tam, atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likumam, no 2024. gada 1. janvāra mainās arī maksa par dalīti vāktu bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu. Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā tā tiek noteikta 88,78 eiro par tonnu (līdzšinējo 113,09 eiro par tonnu vietā), ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Modernizējot atkritumu apsaimniekošanu, Jūrmalā ierīkoti pirmie divi pazemes atkritumu konteineru laukumi, bet pludmales zonā pilotprojektā tiek testēti pusslēptie konteineri. Jaunie konteineri ir ietilpīgāki, tāpēc atkritumu savācējiem šeit būšot jāiegriežas retāk. Turklāt to saturam nevarēšot piekļūt ne lietus, ne putni. Tos nebojās arī vētra.

Pie ieejas Dubultu pludmalē vēl pirms dažām dienām bija desmit atkritumu konteineru, bet tagad to vietā izveidoti četri – vizuāli daudz pievilcīgāki pazemes konteineri. Vizuālās atšķirības gan nav vienīgās. To ietilpība esot trīs reizes lielāka nekā parastajiem konteineriem, atkritumu savākšanas auto šādu konteineru iztukšošanai nav nepieciešami divi cilvēki, apsaimniekošanas izmaksas varētu nedaudz sarukt.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Dabas sargi: atkritumu dedzināšana palielina toksicitāti par 300% (+VIDEO)

Dati no Eiropas Latvijai dod pauzi pārdomām, kā būvēt pārstrādes rūpnīcas.

Sabiedrība Trešdien laikapstākļus nosaka plašs anticiklons

Trešdien Latvijā saule mīsies ar mākoņiem, atsevišķās vietās gaidāms īslaicīgs lietus, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Partiju reitingā līderos izvirzās NA un ZZS

Partiju Saeimas vēlēšanu reitingā līderos izvirzījusies "Nacionālā apvienība" (NA) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), liecina pēc Latvijas Televīzijas (LTV) pasūtījuma veiktās pētījuma centra SKDS aptaujas dati.

Sabiedrība Vai likumu pārkāpj deputātu kandidātu debates krievu valodā?

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes paziņojums par plānotajām priekšvēlēšanu debatēm.

Lasiet arī

Sabiedrība LVM: pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi

Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi, lielākos apjomus sasniedzot pavasara un rudens mēnešos, liecina LVM publiskotā informācija.

Sabiedrība Iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla

Ražotāju atbildības sistēmas uzņēmums "Zaļā josta" sadarbībā ar "Stikla servisu" rīko ikgadējo akciju, kurā līdz aprīļa beigām iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla, informē rīkotāji.

Pasaule EP deputāti prasa stingrākus noteikumus, lai samazinātu atkritumu daudzumu

Eiropas Parlaments (EP) trešdien, 13.martā, pieņēma priekšlikumus, lai visā Eiropas Savienībā (ES) novērstu un samazinātu pārtikas un tekstilizstrādājumu atkritumu rašanos, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Sabiedrība Rīdziniekiem jāzina: kas ir bioloģiskie atkritumi un kā tos pareizi apsaimniekot

Iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā aicināti vērsties pie sava nama pārvaldnieka.